Promoted

Voetbal en marketing: wat jij kunt leren van de grote clubs

0

Voetbal en marketing gaan steeds meer hand in hand. Iedere beslissing van een grote voetbalclub is doordacht en wordt gestuurd op het bevorderen van de financiële situatie van de club. Maar wat kun je als ondernemer of marketingmedewerker leren van deze grote clubs?

Aansluiten van passende partners

Je ziet steeds vaker dat voetbalclubs, zowel nationale als internationale, partnerships aangaan met organisaties die niet zo voor de hand liggen. Zo heeft Ajax bijvoorbeeld een uniek sponsorship gesloten met een Aziatisch gokbedrijf. Binnen de landsgrenzen van Nederland is het online gokken (nog) niet legaal, terwijl dit in Aziatische landen wel het geval is. Ajax probeert wereldwijd een sterk merk te bouwen en daarom gaan zij dergelijke samenwerkingen aan.

Met een enorme supportersschare in Azië ziet Ajax potentie in het verder verstevigen van haar positie en het vergroten van de naamsbekendheid. De potentie in de Aziatisch markt laat Ajax ook bewegen. Met een bezoek aan Azië door de gehele spelersselectie van Ajax wil de club de band met de Aziatische supporter verbeteren.

Voor een ondernemer is het dus zaak om niet altijd maar binnen de lijntjes te kleuren, maar ook verder te denken. Welke potentiële partners zouden baat kunnen hebben bij een samenwerking en hoe kun je deze samenwerking zo goed mogelijk realiseren en hierna optimaliseren? Door het verwerven van een belang in de maatschappij kun je als ondernemer een positief statement naar buiten brengen. Een samenwerking met passende of lokale goede doelen zou een uitkomst bieden.

Fans “kopen”

Misschien op het moment al wat achterhaald, maar afgelopen jaar zijn er de nodige records verbroken als we spreken over transfersommen. Paris Saint Germain, een voetbalclub met een sjeik als eigenaar, heeft allereerst Neymar Jr. aan zich weten te binden voor een luttele €222 miljoen en dit was voor de club nog niet genoeg, want zij hebben daarna met AS Monaco nog een overeenkomst gesloten over Kylian Mbappé. Middels een huurovereenkomst, wat echter wordt tegengesproken door de voorzitter van de Parijse voetbalclub, hebben zij ervoor gezorgd dat pas in 2018 de transfersom van €180 miljoen de boeken in hoeft.

Je denkt misschien, wat moet ik met deze informatie. Het zit zo: PSG geeft miljoenen uit aan spelers, maar het bestuur zorgt er ook voor dat de miljoenen resulteren in een groeiende supportersschare. De shirtjes van deze twee talenten gaan als warme broodjes over de toonbank en zal de transfersom op lange termijn dus de investering waard blijken. Beide spelers worden bekender en ontwikkelen zich voetbaltechnisch en maken daarnaast naam en faam bij de nationale ploeg.

Veel ondernemers hebben eigen vermogen op de bank staan om eventuele tegenslagen te voorkomen. Er kan echter ook op een andere manier mee worden omgesprongen, zoals de voetbalclubs ook doen. Het is namelijk zeker niet gek om dit vermogen (of een deel ervan) te investeren in de toekomst om naam te maken in de markt. Zorg ervoor dat de uitgaven goed doordacht zijn, want investeren in een uithangbord voor een onderneming is een goede optie om net die stap extra te zetten. Word sponsor van een evenement in dezelfde branche als waarin het bedrijf opereert om zo naam te maken in de markt en geef iets weg. Denk aan kennisdeling of een proefpakket met een fikse korting.

Toekomstgericht handelen

Een mooi voorbeeld van denken en ook daadwerkelijk werken aan de toekomst is Bayern München. Een Europese topclub die al jarenlang furore maakt op het hoogste niveau, maar het wel anders doet dan de rest. Zij geven namelijk geen enorme bedragen uit aan spelers en dit is wel terug te zien in hun recordaankoop van de clubgeschiedenis: €40 miljoen voor Corentin Tolisso en eenzelfde bedrag voor Javi Martinez. In vergelijking met de “koopclubs” van deze wereld doet Bayern het heel anders. Zij zorgen dat er voldoende jeugdspelers doorstromen naar het eerste team en als er op een bepaalde positie geen geschikte jeugdspeler is, verleggen zij de aandacht naar jeugdspelers van competitiegenoten.

Als werkgever of recruiter is het goed om altijd oren en ogen open te houden en de pareltjes in de markt op te merken. Ga eens langs scholen of ga in gesprek met docenten van bepaalde opleidingen. Zo weet je wat voor talent er op de arbeidsmarkt komt en hiermee versterk je natuurlijk de onderneming.

Online ondernemen in de lift

Gamen als beroep. Je zal misschien denken; hoe werkt dat dan precies? Online worden er competities georganiseerd tussen professionele gamers. Voetbalclubs zien hier steeds meer kansen om jonge supporters voor zich te winnen door een competitieve gamer in de arm te nemen. De Eredivisie is koploper op het gebied van eSports en dit biedt dus kansen.

Het werkt zo: iedere voetbalclub heeft een aantal voorrondes en hierna een toernooi georganiseerd voor professionele FIFA-spelers. De beste speler werd het uithangbord van de voetbalclub bij de Eredivisie voor e-sporters. Veel jongeren vinden het fantastisch om de eSporters aan het werk te zien, omdat zij zelf ook geregeld een potje FIFA op een gameconsole spelen. De afstand tussen een fans een eSporter is minder groot dan tussen een fan en een professionele voetballer.

De gemiddelde Nederlandse onderneming heeft natuurlijk niet de enorme budgetten die een topclub ter beschikking heeft, maar door hier op een slimme wijze op in te spelen valt er heel wat uit te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bereik van influencers of het inzetten van personen uit het eigen netwerk. Er valt vaak heel veel meer te halen uit de personen waar je ooit contact mee heb gehad, maar dit wordt door veel ondernemers vergeten. Spit je LinkedIn-contacten door of bel je oude werkgever eens op met de vraag wat zij voor jou kunnen betekenen op online gebied.

Al met al zijn er dus een hoop Europese topclubs die naast het sportieve aspect ook op marketinggebied goed presteren. Fans kopen, toekomstgericht handelen en het aansluiten van partners kan voor de gemiddelde onderneming al een flinke omzetboost opleveren. Bekijk welke mogelijkheden voor jou aantrekkelijk zijn en wie weet zorgt de strategie van een voetbalclub voor nieuwe inzichten op je eigen bedrijfsniveau.