Customer experience

Haal je SEO-zoekwoorden terug in Google Analytics met Keyword Hero

0

SEO is voor veel websites een belangrijk online kanaal. Google Analytics noemt het niet voor niets het medium ‘organic‘. Helaas heeft Google Analytics enkele jaren geleden de ingetypte zoekwoorden in Google vervangen door ‘not provided‘ om privacy-overwegingen. Ik krijg vaak de volgende vraag voorgeschoteld vanuit klanten: “Hoe kan ik nu zonder de zoekwoorden in Google Analytics zien wat SEO oplevert?”

Keyword Hero

Je hebt natuurlijk in Search Console nog steeds de beschikking over je SEO-zoekwoorden. Het nadeel van Search Console is dat je de zoekwoordenstatistieken (zoals vertoningen en klikken) niet kunt koppelen aan je conversie. Via onlinemarketing-specialist Rosanne Braams kwam ik in aanraking met de tool Keyword Hero. Deze tool heeft hier een oplossing voor gevonden.

Keyword Hero geeft aan dat ze met het koppelen van verschillende bronnen en het toepassen van machine learning (kunstmatige intelligentie) de zoekwoorden in Google Analytics terug kunnen brengen met de conversies. Daarnaast beweren ze dat je met hun tool minimaal 85% van je zoekwoorden weer in Google Analytics kunt bekijken. Op dit moment is dit bij mij zo’n 1-2%.

Op het eerste gezicht lijkt dit te mooi om waar te zijn. Maar misschien maken ze hun beloften wel waar? Ik ga je in dit artikel laten zien hoe deze tool werkt en welke inzichten je hieruit haalt. Disclaimer hierbij: Keyword Hero is een betaalde tool met een gratis versie (met een beperkte weergave van zoekwoorden).

Klaar om te starten met het instellen van deze tool?

Stel Keyword Hero in binnen 5 stappen

Het instellen van deze tool is kinderlijk eenvoudig. Volg onderstaande 5 stappen om je zoekwoorden weer terug te krijgen in Google Analytics.

1. Je klikt op ‘Log in’ rechts bovenin het scherm. Je logt in met je Google-account.

2. Vervolgens klik je op ‘Add domain‘ en koppel je jouw Google Analytics-account aan Keyword Hero. Je kiest je Google Analytics-account, de property en de weergave (view) die je wil gebruiken voor het bekijken van je SEO-zoekwoorden. Daarnaast moet je kiezen voor een doel. Voor een webshop kies ik voor de e-commercemodule als doel. Als alternatief kun je kiezen voor maximaal één ingesteld Google Analytics-doel. Bijvoorbeeld een aangevraagde brochure of offerte.

Keyword Hero in de praktijk: welke beloften maken ze waar?

Binnen je Keyword Hero-property kun je nu jouw zoekwoorden weer bekijken. Deze vind je terug in het standaardrapport acquisitiecampagne > organische zoekwoorden of in een aangepast rapport. Mijn advies is om het gedeelde aangepaste rapport te gebruiken. Dan kun je namelijk zelf de keuze maken voor de statistieken en dimensies die je wil bekijken. Dit geeft meer inzichten dan de SEO-campagnestatistieken in Search Console. Je kunt namelijk nu je conversie per zoekwoord gaan bepalen inclusief direct sessions.

Conclusies: is Keyword Hero een meerwaarde of niet?

Ieder tool en dus ook Keyword Hero heeft zijn beperkingen. Helaas zijn de vertoningen wat mij betreft onbetrouwbaar. Maar de voordelen hebben mij overtuigd om deze tool te gaan gebruiken:

  1. In mijn geval heb ik weer beschikking over de SEO-zoekwoorden. Niet de 85% die zij beloven, maar in ieder geval duidelijk meer dan de 1-2% waarover ik nu beschik.
  2. De SEO-gebruikers en -conversies binnen de weergave van Keyword Hero komen nagenoeg overeen met de SEO-data uit mijn Google Analytics-werkweergave (met een kleine foutmarge).
  3. Je kunt de impact van je SEO-zoekwoorden op de conversie bepalen. Welke type zoekwoorden levert een bijdrage aan je conversie?
  4. En misschien wel het belangrijkste voordeel: je kunt de afstemming van je zoekwoorden met de strategie van je landingspagina’s gaan bepalen. Geeft de content op jouw landingspagina’s antwoord op de belangrijkste vragen van de gebruiker?

Kortom: Keyword Hero is een praktische aanvulling op de reeds beschikbare tools om je SEO-campagnes te optimaliseren.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening. Deel je mijn mening over deze tool of kijk je heel anders aan tegen de (on)mogelijkheden van deze tool? Ik lees graag je mening en/of opbouwende feedback bij de reacties!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.