Content

5 schrijftips om tweedehandsspullen te verkopen

0

Jij bent misschien geen copywriter. Tenminste, niet overdag. Maar soms verkoop je iets tweedehands op internet, niet? Daarbij schrijf je een kort tekstje met één doel: je product verkopen voor je voorkeursprijs. En dat komt helemaal goed met de 5 tips hieronder. Probeer ze uit bij je volgende tweedehandsverkoop.

Onlangs ben ik verhuisd. Het ideale moment om heel wat spullen van de hand te doen. En om te experimenteren met enkele copywritingtechnieken. Elke tip werd dus vooraf getest en goedgekeurd op Facebook Marketplace. (Beleggersadvies: verkoop zo snel mogelijk al je aandelen in andere tweedehandssites.)

Tip 1: geef toe

Vertrouwen is cruciaal in elke verkoop, maar dat geldt online nog meer, en al helemaal bij tweedehandsproducten. Wees dus niet te enthousiast over je product. Dat is ongeloofwaardig, want je wil er tenslotte van af. Zó win je het vertrouwen van de toekomstige koper:

  • Gebruik gematigd positieve woorden. Je oude sofa is eigenlijk niet meer adembenemend mooi, maar misschien wel comfortabel. Of schattig. Of gewoon retro.
  • Vermeld ook een minpuntje. Het is normaal dat je product niet meer in perfecte staat is. Bovendien geeft dat ene minpuntje geloofwaardigheid aan de positieve punten.
  • Vertel waarom je iets verkoopt. Zo stel je lezers gerust dat het toestel niet kapot is.

Praktijkvoorbeeld: de staat van mijn oude zetels omschreef ik in een zoekertje als ‘gebruikt, maar in goede gezondheid’. En mijn potten en pannen verkocht ik ‘omdat ze niet compatibel zijn met mijn nieuwe inductievuur’.

Tip 2: speel uniciteit uit

Alles wat ruikt naar vintage en authenticiteit doet het goed tegenwoordig. Bij tweedehandsitems beschik je vaak over een uniek stuk. Speel dat uit en zeg bijvoorbeeld dat het niet meer in de winkel verkrijgbaar is. Zo buig je een nadeel (oud product) om in een voordeel (uniek product).

Voeg eventueel ook een fijne anekdote of een onverwachte troef toe. Een voorwerp met een verhaal is meer waard dan een voorwerp zonder verhaal.

Praktijkvoorbeeld: de driezit die ik verkocht, was geen slaapbank. Maar heel wat logés hebben er de voorbije jaren uitstekend op geslapen. Dus vermeldde ik de lof van mijn gasten in de productbeschrijving. Zo introduceer je meteen ook een halve testimonial in je tekst.

copywriting tweedehands bank

Tip 3: maak het concreet

Als koper heb je vaak het raden naar de ouderdom, het precieze model en de oorspronkelijke waarde van een tweedehandsproduct dat je op het oog hebt. En dat maakt je onzeker. Doe je wel een goede zaak?

Neem die onzekerheid weg als je zelf iets verkoopt:

  • Vermeld het model en/of het serienummer
  • Link naar een webshop waar het product nog te koop is
  • Voeg een kopie van je factuur toe of vermeld welke prijs jij ooit betaalde

Praktijkvoorbeeld: bij een bestelling van kantoormateriaal kreeg ik een gratis koffietoestel. Dat had ik niet nodig, dus bood ik het te koop aan. In de productomschrijving vertelde ik waar het toestel vandaan kwam, legde ik uit dat ik al een koffieapparaat had, en voegde ik een link toe naar een populaire webshop die dezelfde koffiemachine verkoopt. Mijn verhaal hield steek en de vraagprijs bleek billijk. Verkocht!

Tip 4: schets de volgende stappen

Deze tip draait ook om onzekerheid wegnemen. Beantwoord alle vragen die een koper zich zou kunnen stellen. Hoe wil je het geld ontvangen? Moet de koper zijn aanwinst komen ophalen? Zo ja, waar? En wanneer?

Je hoeft je adres niet meteen weg te geven, maar wees wél opnieuw zo gedetailleerd mogelijk over je woonzone. In steden zijn pleinen, monumenten en tramhaltes alvast prima referentiepunten.

Praktijkvoorbeeld: enkele potten en pannen gaf ik gratis weg. Dan mag je je online aan heel wat respons verwachten, maar ik wilde dit vooral snel en efficiënt afhandelen. Dus gaf ik niet alleen de locatie mee, maar ook een voorkeursmoment: ‘Op te halen vlak bij metrostation Zwarte Vijvers, liefst op dinsdagavond.’

tweedehandskleding copywriting

Tip 5: vermijd afdingen

Hoe beter je via de tips hierboven de waarde van je product bewijst, hoe minder mensen geneigd zijn om af te dingen. Maar de prijsonderhandeling zal altijd een deel van een tweedehandsverkoop blijven. Tenzij …

Gaat het om een beperkt bedrag? Stel dan voor om de opbrengst van de verkoop aan een goed doel te schenken. Je steunt af en toe een goed doel, toch? Waarom zou je dit geld daar dan niet voor gebruiken? Geen fatsoenlijk mens die nog 5 of 10 euro van de prijs durft te knijpen.

Praktijkvoorbeeld: als betaalwijze vermeldde ik bij een zoekertje: ‘cash of bewijs van een gift aan een goed doel in Brussel’. De koper gaf me het geld in het handje en liet mij het goede doel kiezen. Het integrale bedrag ging naar het Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés.

Heb jij nog andere tips voor tweedehandssucces? Laat het mij alsjeblieft weten in een reactie hieronder. Of heb je de tips toegepast? Reageer dan gerust met een linkje naar je advertentie. Succes!