Social media

B2B-marketeers op LinkedIn: videocontent hoogste prioriteit + 7 tips

0

Dat videocontent booming is weet je al. Dat LinkedIn deze functionaliteit vorig jaar introduceerde zal je ook niet ontgaan zijn. Open je tijdlijn en de vlogs vanuit huiskamers, vergaderzalen en auto’s vliegen je om de oren. Maar wat heb je als B2B-organisatie aan video? En waarom zou je dit op LinkedIn inzetten? LinkedIn heeft daar recent onderzoek naar gedaan. In dit artikel de resultaten. En 7 tips voor marketeers.

Videocontent heeft in 2018 de grootste prioriteit onder B2B-marketeers, blijkt uit het rapport van LinkedIn. Ondanks dat de meetbaarheid ervan nog steeds uitdagingen met zich meebrengt. Het onderzoek is gedaan onder 200 B2B-marketeers in Nederland. Maar liefst 67 procent van hen ziet video als het belangrijkste contentformat, gevolgd door e-mail (45%), creatieve social content (43%) en blogs (21%).

De uitdagingen van video

Twee op de vijf marketeers vindt het een uitdaging om de juiste doelgroep te bereiken in de juiste context met videocontent. Dat is iets wat wij goed herkennen bij onze klanten. En er is maar één manier om er achter te komen wat werkt. Testen! Niet alle informatie leent zich namelijk even goed voor video. De resultaten uit een onderzoek bijvoorbeeld, kunnen in sommige gevallen veel effectiever of mooier gepresenteerd worden in een ander format. Een infographic bijvoorbeeld of een blog… (als je tot hier bent gekomen, ben je het levende bewijs 😉 ). Daarnaast is er ook nog de doelgroep die liever leest dan op een scherm staart. Er zijn nog genoeg directeuren in de BV Nederland die het secretariaat vragen om whitepapers, casestudies en dergelijke uit te printen. Mooie lectuur voor zondagavond!

Ook de kosten voor creatie zijn voor 38 procent van de B2B-marketeers een uitdaging. Het verbaast ons dan ook niet dat 30 procent van de ondervraagden van plan is om meer dan €225.000 te investeren in video-advertising. Dat zijn nogal budgetten. Gelukkig is er daarom ook goed nieuws over de ROI!

De waarde van video voor de funnel

Een beeld zegt meer dan woorden en bewegend beeld geeft helemaal veel ruimte voor storytelling en het uiten van creativiteit, vindt 85 procent van de respondenten. Daarnaast ziet 71 procent video als hét middel dat helpt bij het promoten van een complex product of service.

Maar nog belangrijker… 63 procent geeft aan dat video helpt om meer leads te genereren. De eerste resultaten bij onze klanten laten dit ook zien. Goede video’s behalen een hoger engagement dan reguliere sponsored updates. Het gevolg? Relatief meer views, meer clicks en meer acties op de landingspagina’s.

Daarnaast zien B2B-marketeers die video inzetten op LinkedIn, ook dat de kwaliteit van deze leads hoger is (65%).

Psst… op zoek naar case studies rondom LinkedIn advertising? Check ook eens deze pagina. Hier ook een paar voorbeelden van bedrijven die video succesvol weten in te zetten.

Meten van ROI blijft een uitdaging

Bijna een derde (30%) van de B2B-marketeers geeft aan dat zij niet in staat zijn om goed de resultaten te meten van video-content. 64 procent van hen wil dat publishers en platformen het eenvoudiger maken om de juiste doelgroep te kunnen bereiken met video-content. 58 procent baseert de effectiviteit van een video op het aantal views. 40 procent let op de CTR en nog eens 40 procent hecht waarde aan de completion rate (het percentage dat de video helemaal bekijkt). Het goed kunnen meten van de ROI van video blijft een belangrijk punt van aandacht.

Wat zijn de beste 7 tips als het gaat om video-content voor B2B?

We vroegen het aan Marcel Molenaar, country manager Benelux bij LinkedIn. En vooruit, we doen zelf ook nog een duit in het zakje. 🙂

1. Vertel een verhaal

Uit een recent door LinkedIn en Censuswide uitgevoerde survey onder 1.557 B2B-marketeers blijkt dat bijna 40 procent van de respondenten in video dé manier ziet om complexere producten en diensten beter en makkelijker voor het voetlicht te krijgen van de doelgroep. Nog eens 36 procent geeft aan op een veel creatievere manier hun verhaal te kunnen vertellen. Marcel Molenaar: “Onze tip is dus om altijd het verhaal te bedenken vanuit het oogpunt van de ontvanger. Stel dat deze het product of dienst voor het eerste ziet, wat zijn dan de belangrijkste elementen om te laten zien? Denk dan aan gemak, innovatie, kostenbesparing et cetera.”

2. Interview de directeur

Meer dan 90 procent van de besluitvormers in het inkoopproces geeft aan beïnvloed te worden door thought leadership in de keten. Breng daarom jouw directie in beeld. Laat hen ervaringen en kennis delen op de onderwerpen waar jullie doelgroep(en) meer van wil weten. Toon visie op de markt! In Nederland zijn deze interviews nog weinig terug te vinden. Welk bedrijf kopt ‘m in?

3. Organiseer een groepspanel

Marcel Molenaar: “In dezelfde lijn als de eerdere tip over thought leadership, nodigt deze aanpak uit tot het verkennen van meerdere standpunten en een deep dive in een bepaald onderwerp. Stel een groep specialisten en materiedeskundigen samen (intern of van buiten het bedrijf), en zorg voor een curator die vragen stelt en het gesprek begeleidt. Ga voor deelnemers met verschillende opvattingen en wakker een pittig debat aan, zo kun je de aandacht van je publiek echt vastleggen. Een mooi voorbeeld hiervan is Linkedin’s B2B Dinner for 5 door Jason Miller. Een korte teaser hiervan kun je prima native posten om de aandacht te trekken en gebruiken om de doelgroep uit te nodigen het hele gesprek te bekijken.”

4. Een dag uit het leven van…

Laat je medewerkers shinen! Geef inzicht aan klanten, businesspartners of potentiële sollicitanten over wat er ‘achter de schermen’ gebeurt. En geef een binnendienst-accountmanager, een analist of webcaremedewerker letterlijk een gezicht. Dit blijft een prachtig voorbeeld of check in dit artikel een aantal andere inspirerende vloggers.

linkedin video vlog

5. Neem het met een korreltje zout

Marcel Molenaar: “Een van de grootste misvattingen in het bedrijfsleven, en vooral in de B2B-wereld, is dat bedrijven en werknemers zichzelf te serieus nemen. Video biedt kansen om jezelf van een lossere en informele kant te laten zien. Deel bijvoorbeeld een compilatie van bloopers, laat een medewerker een grappig verhaal delen of speel in op stereotypes in je branche. Een mooi voorbeeld hiervan is de WoonWijzer Winkel.” Of check deze video van YoungCapital.

linkedin video youngcapital sollicitatie

6. Test!

Voor de trouwe lezers vallen we in herhaling. Sorry! Maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: investeer je in social content, neem dan ook de moeite om een en ander goed te testen. Je leert hierdoor jouw doelgroep(en) beter te begrijpen. What makes them tick? Scherp op basis hiervan je content aan en je wordt nog relevanter. En… als je investeert in sponsored content, kun je hierdoor op den duur kun je hierdoor veel geld besparen als je investeert in sponsored content.

7. Blijf afwisselen

Last but not least. Blijf voor afwisseling zorgen in je content. Op inhoud, maar ook in vorm. Zie ook onze eerdere opmerking. Ook al zal het aandeel video blijven stijgen, mensen consumeren content op diverse manieren!

En hoe zet jij video in op LinkedIn?

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen! Hoe werkt LinkedIn video voor jouw bedrijf? En als je het nog niet inzet, wat houdt je tegen?