Promoted

Echt (weer) creatief aan de slag als marketeer? Dan zijn deze tips voor jou

0

Zit je in de marketing? Tien tegen één dat je daar bent terechtgekomen vanwege je creativiteit. Door je gedrevenheid om op slimme manieren een merk neer te zetten, nieuwe markten te ontdekken en bereiken. Maar vaak krijgt juist je creativiteit geen ruimte. Helemaal niet herkenbaar? Ga dan snel verder met je werk en skip dit artikel. Loop je er wel eens tegenaan? Dan helpt dit artikel je misschien.

De uitdaging: de constante dreiging om te verzuipen in het werk

Marketing is een van de meest competitieve werkvelden. Jij moet die klanten zien te binden aan je merk, maar marketeers van je concurrenten doen dat ook. Op tijd met de meest creatieve en vooral steengoede campagnes komen is noodzaak. Maar veel marketeers hebben moeite met het prioriteren van hun werk. Dat heeft vaak uiteenlopende oorzaken. Misschien herken je het: je krijgt van verschillende kanten conflicterende feedback en je ontvangt commentaar op concepten vaak te laat. Je staat daarbij ook nog eens onder constante werkdruk met vragen die van alle kanten en via allerlei kanalen binnen komen. Dan is de kans groot dat je gaat inleveren op ruimte voor creativiteit en dat je middelmatig werk gaat leveren. Iedereen in je team stopt enorm veel tijd in het werk, maar de output is er niet naar.

Zit jij soms ook tot laat in de avond te werken? Merk je dat je een beetje (of heel erg) achter de feiten aanloopt? Je bent niet de enige.

87% van de B2B marketeers zeggen dat ze moeite hebben om content te maken, die hun klanten echt betrekken. (Forrester)

Hoe ga je deze uitdaging te lijf?

Wil je samen met je team sneller werken, op een ontspannen manier en met goede resultaten? Hoe pak je dat aan? We hebben een aantal tips voor je verzameld.

Tip 1. Pak gewoon die tijd voor innovatie en creativiteit terug!

Van de ondervraagde marketeers zegt 51% niet voldoende tijd te hebben om content te creëren (B2B Content Marketing, LinkedIn Group Partner Technology Marketing, 2014). De helft van de creative directors zegt dat de grootste uitdaging het maken van tijd voor creativiteit is (2016 Creative Director Report, Workfront). En 57% geeft aan dat zinloze meetings de oorzaak zijn van het niet afkrijgen van werk (State of Marketing Work, Workfront, 2017).

Pak die tijd terug! Dat klinkt makkelijker dan het is, maar in essentie is het toch ook simpel. Eigenlijk zijn er vooral twee dingen van belang.

Creëer duidelijkheid vanaf de start

Hiervoor kun je creative briefs gebruiken, waarin je kort en bondig aangeeft wat het doel van het project is, wie wat zal doen binnen het project en hoe de doelen worden gemeten. Zo hou je voor iedereen duidelijk wat echt belangrijk is en voorkom je onduidelijkheid en onzekerheid. Je team kan direct aan de slag. Zie hier wanneer je ze gebruikt en hoe je ze opstelt.

Ga naar minder bijeenkomsten en lees minder mails

Je bent hier vast niet terecht gekomen, omdat je zo goed bent in e-mailen, overleggen of het bijhouden van spreadsheets. En toch lijken je dagen vaak op te gaan aan bijeenkomsten en de niet te stoppen stroom van mails. De gemiddelde werknemer zegt zelfs dat hij maar 44% van zijn tijd besteedt aan werk waar hij voor is aangenomen (State of Work Survey, Workfront 2017). Hoe kun je dan nog briljante oplossingen bedenken? Meetings, e-mails en berichten via andere kanalen zijn vaak bedoeld om je te updaten over de status van de werkzaamheden binnen je project. Een goede workmanagement-oplossing kan jou (en je team) die status ook vertellen en kost je veel minder tijd dan alle berichten en bijeenkomsten. En die tijd kan je dan besteden aan creatieve trajecten.

Tip 2. Breng ideeën sneller naar de markt

60% van de creatieven zegt dat ze afgelopen jaar geweldige ideeën hadden, maar niet genoeg tijd of support om ze ook echt uit te voeren. (Survey: Creatives Less Creative, Paper Specs)

Ideeën en producten die te lang op de plank blijven liggen, zijn in de competitieve wereld van marketing gemiste kansen. De concurrent, die wel snel schakelt, zal jouw klanten voor zich winnen. Hoe krijg je jezelf en je team zover dat je sneller van idee naar oplevering komt? Dat krijg je onder andere voor elkaar door prioriteren en plannen, zodat je als team minder tijd verdoet en minder fouten maakt in het proces. De volgende zaken helpen daarbij:

Noteer en prioriteer ideeën

Vaak komen ideeën en verzoeken lukraak binnen. Ze worden gemaild of iemand vertelt je ze bij het koffiezetapparaat, de printer of komt aan je bureau met een post-it. Het liefst heb je natuurlijk dat al deze ideeën en verzoeken op één (online) plek (een ‘single source of truth’) worden ingediend, met de mogelijkheid om ze te prioriteren. Prioriteren kan bijvoorbeeld door per idee of verzoek punten toe te kennen op enkele, vooraf gedefinieerde factoren. Deze zijn bijvoorbeeld: haalbaarheid, impact, kosten en of een idee in lijn is met de bedrijfsdoelen. Dat laatste klinkt logisch, maar vaak worden campagnes en projecten geïnitieerd, waarbij men later pas ontdekt dat het weliswaar een prachtig idee was, maar niet bijdroeg aan de doelen van het bedrijf. Ooit zelf tot die pijnlijke conclusie moeten komen? Dat wil je vast niet nog een keer meemaken. Er zijn gelukkig tools die zorgen dat je sneller overzicht krijgt van prioriteiten, zodat je ook sneller in actie kunt komen.

Zorg voor een goede planning

Klinkt weer logisch, maar heel vaak gebeurt het niet (goed of volledig). In een planning geef je aan wie welk werk gaat doen, in welke fase, hoe lang dat duurt en welke KPI’s het succes van dat werk bepalen. Als je dit aan het begin van een project goed in kaart brengt, voorkom je verrassingen zoveel mogelijk.

Tip 3. De gouden tip is … standaardisatie

46% van de marketeers geeft aan dat het ontbreken van standaard processen een van de grootste drempels vormt voor het op tijd leveren van werk. (I Would’ve Been an Agile Marketer, But…How Marketers are Using Agile, Waterfall and Everything in Between, Workfront).

Standaardisatie. Soms wordt het gezien als iets dat creativiteit platwalst, maar als je bepaalde processen standaardiseert, heb je juist creativiteit over voor werkzaamheden die dat echt nodig hebben. Ook hier geldt weer: ga vooral niet met alles tegelijk aan de slag, maar als het ene proces gestandaardiseerd en op orde is, kijk je naar het volgende proces dat je met je team kunt aanpakken. Standaardiseren kost soms best wat tijd. Tijd, die je uiteindelijk wel terugverdient, maar maak het vooral behapbaar voor jou en je team. Wat zou je kunnen standaardiseren dan om die creativiteit weer te laten stromen?

Gebruik een gestandaardiseerd goedkeuringsproces

Je wilt dat de juiste mensen op het juiste moment naar de relevante delen van je project kijken. Leg per fase vast wie wanneer goedkeuring moet geven aan welke onderdelen van het werk. Bepaal ook van tevoren hoe lang de commentaarrondes mogen duren. Dat is voor alle betrokkenen duidelijk en in te plannen en werkt het meest efficiënt. Het liefst werken alle mensen die feedback moeten geven in een tool, zodat iedereen elkaars feedback ook ziet en erop kan reageren. Dat voorkomt dubbelingen en conflicterende feedback.

Zorg voor eenvoudig en intuïtief resource management

Als een teamlid al heel veel werk op zijn bord heeft liggen, kun je niet verwachten dat hij ook in jouw project briljant werk verricht. Werk dus met een goede tool om de benodigde mankracht in te plannen. Een goede tool in dit opzicht is een tool die real time van alle teamleden weergeeft waaraan ze werken en wie nog tijd heeft voor nieuw werk. Zo krijgt niemand teveel op zijn bord en zit er tegelijkertijd niemand duimen te draaien. Een tool die je hierin altijd het meest actuele inzicht geeft is essentieel voor het gesmeerd laten werken van een team.

Maak gebruik van real-time rapportages

Rapportages en dashboards heb je nodig om vroegtijdig te detecteren waar mogelijke drempels en risico’s zitten. Probeer hiervoor een tool te vinden die real-time data geeft en geautomatiseerde rapportages kan maken, die je laten zien wat de status is van je project en de activiteiten binnen je project. En dat dan binnen de resources die je hebt voor het project. Met deze informatie kun je bijsturen waar en wanneer nodig.

Werk samen in real-time

Als je online samenwerkingstools gebruikt, zal dat helpen om gesprekken van het team binnen de context van het werk te houden. Bovendien komen ideeën en aanvullingen niet log in een mail of instant message binnen, in de hoop dat ze worden doorgestuurd aan alle betrokkenen. Samenwerkingstools zorgen ervoor dat iedereen binnen het team dezelfde informatie op hetzelfde moment heeft en voorkomt vaak miscommunicatie binnen lopende projecten en vermindert de behoefte voor vergaderingen om statusupdates te bespreken.

Al deze tips in één keer in de praktijk brengen?

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met het maken van templates, planningen, dashboards en verschillende tools. Maar wil je een integrale oplossing? Dan kun je een cloudbased work management oplossing proberen, die je alle digitale processen op een eenvoudige manier laat managen. Met voldoende standaardisatie, wat nodig is om tijd en aandacht te kunnen geven aan je creativiteit. Een van de partijen die deze mogelijkheden biedt, is Workfront. Wil je meer weten over de oplossingen die Workfront biedt? Neem dan eens een kijkje op de site of vraag een gratis trial aan.