Social media

Zo schrijf je een prachtige LinkedIn-samenvatting die klanten aantrekt

0

Er is iets geks aan de hand met heel veel LinkedIn-samenvattingen die ik lees. En daarom begin ik met een vraag die een beetje flauw lijkt. Hoe groot is de kans dat het een mens is die jouw samenvatting op LinkedIn leest? Best behoorlijk groot toch?

Je lezers (misschien wel die ene toffe nieuwe klant) zijn mensen van vlees en bloed. Met al dat gedoe dat leven heet.

De lezers liggen midden in de nacht wakker omdat het niet goed gaat met hun jonge dochter. Of ze dromen van eindelijk eens op vakantie naar de Côte d’Azur, even helemaal niks. Je lezer heeft stress over de financiën en schaamt zich zo voor de puinhoop. Misschien droomt je lezer wel van eindelijk eens seks met de buurman, of ze staan bij de kassa met een volle kar boodschappen en komen er dan achter dat ze hun pinpas zijn vergeten. Vergeetachtige types? Nee, ze hoorden net dat hun beste vriend ongeneeslijk ziek is.

Mensen dus! Net als jij! Waarom ik dat hier benadruk?

Omdat dat het gekke is met die LinkedIn-samenvattingen. Het zijn bloedeloze stukjes, met ingewikkelde zinnen, waar niemand warm of enthousiast van wordt. Stukjes die niet raken.

En ik weet wel, dat zou je wel willen.

creatieve LinkedIn-samenvatting

Hoe cool als dit gebeurt:

Jouw ideale klant leest je samenvatting en voegt je direct toe, met dit tekstje:

‘Ik heb je profiel bekeken, wat ontzettend goed wat jij doet! Echt helemaal fijn. Hier is mijn nummer, we moeten even bellen. Hoop dat je ruimte hebt komende maand. Wel bellen, hoor!’

Dat zou prachtig zijn toch?

Hoe je vlees en bloed en bezieling in je stuk brengt zal ik hier in vijf punten uitleggen.

1. Bepaal exact wie wil je inspireren

Kies wie jij het allerliefste wil dat je samenvatting aantrekkelijk vindt. Je kunt niet iedereen vermaken en van dienst zijn en dat moet je ook helemaal niet willen.

Je ideale klant dus. Als het goed is deed je dit al eerder: heel duidelijk weten wie jij het allerliefst wil helpen met jouw diensten en producten. Waar worstelt deze man of vrouw mee? Schrijf voor diegene. Over zijn gedoe. Over haar droom. Over zijn moment bij de kassa met de volle kar en dat de pinpas vergeten was.

Dat is dus niet:

Sinds 2012 is Van Beveren samengegaan met de Jongh en er is een prachtige synergie tussen onze bedrijven.

Dit willen mensen niet weten. Echt niet.

Wel bijvoorbeeld:

‘Vind jij het lastig om overzicht te houden in je werk? Zit je op de maandagmiddag alweer in die golf van stress en gedoe en 24 projecten en dat dan ook nog die ene collega een klein vraagje heeft en dat je dan eigenlijk de boel kort en klein wil slaan? Terwijl jij juist zo graag iedereen wil helpen, met een lach en plezier?’

Als jij de go-to timemanagementexpert bent, snap ik direct wat je doet. (en niet dus: ‘Ik help mensen in hun kracht komen.’)

2. Details raken je klanten in het hart

Elke goede tekst prikkelt de verbeelding van de lezer.

De herkenning wordt groter als in je beschrijving van de problemen die jij oplost een paar superherkenbare details zet. Met woorden creëer je schilderijtjes.

‘Worstel jij met het managen van je werk en alle bordjes die je in de lucht moet houden?’

Het is een goed begin, maar niet beeldend. Dit is al beter:

‘Zit jij vaak van alles tegelijk te doen en alles door elkaar heen? Eerst post je die LinkedIn-update, daarna stuur je een mail, daarna terug naar Twitter om nog eens wat te plaatsen, dan zie je dat je dat ene event al 7 keer gepromoot hebt, misschien toch beter om een inspirerende quote… aah! Gek word je ervan!’

Dat is beeldend en het roept een golf van herkenning op. En… als ik dit lees dan weet ik: degene die dit schrijft weet waar ik mee zit!

3. Schrijf zoals je praat

Ik weet, ik weet het. Jij bent een gezellig iemand met humor. Mensen beschrijven je als betrokken en leuk. En du moment dat jij je vingers op dat toetsenbord zet gebeurt er iets.

Je blokkeert. Je gaat denken. Te veel denken. En plots schrijf je allemaal heel nette zinnen. Met moeilijke woorden. Die heel professioneel overkomen, maar vooral heel erg formeel.

Zal ik eens professioneel zeggen wat je daarmee moet? Fuck dat. Ontspan. Schrijf zoals je praat. Echt. Vertel wat jij doet alsof je het met een wijntje tegen een heel leuk (yep, zo leuk!) iemand staat te praten. Je bent al goed genoeg, die expertise heb je. Leg het uit in normale mensentaal. Lees je samenvatting aan het eind hardop voor aan jezelf en je weet of je lekker als jezelf klinkt.

Oh, en geen jargon enzo.

4. Laat je onverwachte zelf zien

Nog meer connectie, nog meer relatie bouw je nu simpel op door iets over jezelf te vertellen. Natuurlijk vertel je wat je concreet doet. Hoe helderder hoe beter. Specifiek. Het woord ‘transitie’ mag hier meteen gedeletet worden. (naast synergie zo’n jeukwoord dat overal maar opduikt.)

En aan het eind is het heerlijk voor de lezer om iets persoonlijks te lezen, waarbij ook details weer ijzersterk werken.

Je kunt bijvoorbeeld schrijven: ik ben gek op muziek.

Je kunt ook schrijven. ‘Ik luister minstens een keer in de week Nikita van Elton John en nee, dat zie ik niet als guilty pleasure.’

Hier zeg je zoveel mee: je laat bijvoorbeeld weten dat jij weet wat een guilty pleasure is en als kunst en cultuur belangrijk zijn voor je klanten, dan vinden ze dat fijn!

kleur creatief samenvatting LinkedIn

5. Beschrijf voordelen, geen kenmerken

Een groot misverstand in het schrijven van ‘wervende’ teksten is dat mensen schrijven over de bijzondere kenmerken van hun dienst.

Het werkt niet. ‘De workshop is interactief en met veel pret.’ Of: ‘We onderzoeken hoe het brein werkt deze middag in het gebruik van social media.’

Wat wel werkt is de voordelen van je dienst of product benadrukken.

‘Doordat er veel humor in de workshop zit, wordt de spanning gebroken en gaat zelfs de stilste medewerker praten.’ Wow! Dat wil ik wel als leidinggevende. Annabelle en Victor vallen altijd stil, die moeten ook letterlijk aan de praat worden gebracht!

‘Door drie korte interventies heb jij het zelfvertrouwen om ontspannen te netwerken. Je weet exact wat je moet zeggen om het ijs te breken en mensen gaan als vanzelf jou toevoegen aan hun sociale netwerk.’ Wow! Dat wil ik! Ik ben altijd zo nerveus op netwerkborrels.

Bonustip: ga op zoek naar je eigen stijl

Jeff Walker is een grote Amerikaans businesscoach en zei:

Every problem in business, comes down to a copy problem.

Toen ik op mijn zeventiende mijn eerste cabaretvoorstelling maakte, kwamen twee leraren bij de generale repetitie kijken. Aan het eind vroeg ik voorzichtig: lijkt het niet te veel op Youp van ‘t Hek?

In koor zeiden ze: ‘Vanaf de eerste zin.’ En ze glimlachten er geruststellend bij: het geeft niet.

Als cabaretier heb ik mijn eigen stijl moeten ontwikkelen en zeker ook als columnist, schrijver.

In 2002 dineerde ik eens met Youp en zijn tip heb ik ter harte genomen:

Blijf schrijven. Dan vind je je je eigen toon en ritme.

Twee verhalen om jou te vertellen: ga op zoek naar je eigen stijl. Maak de wereld wat leuker en mooier met je originaliteit.

Voor mij de grootste drijfveer om dit artikel aan je te schrijven. Maak de wereld een beetje mooier, een beetje anders. En durf dat vooral. Durf anders te zijn en stop met saaie teksten en het in slaap sussen van mensen die jou echt nodig hebben.

PS: mocht je denken: deze tips gebruik ik ook lekker voor m’n andere copy, zoals m’n Over-Mij-Pagina! Doe dat. Goed idee. 🙂