Promoted

Hoger scoren in Google met het E-A-T-principe

0

Websites met een goede reputatie scoren aanmerkelijk hoger in de zoekresultaten. Hoe dat komt? Ze voldoen vaak aan het zogenaamde E-A-T-principe. In dit artikel ontdek je wat deze richtlijn inhoudt en vertel ik je hoe je jouw website met E-A-T (een stuk) hoger in Google kunt laten ranken.

Wat is E-A-T precies?

E-A-T is een afkorting voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. In goed Nederlands ook wel te vertalen naar Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid.

E-A-T is een belangrijk principe in Google’s Search Quality Rating Guidelines. Medewerkers van Google gebruiken deze richtlijnen om de effectiviteit van het eigen zoekmachinealgoritme te beoordelen. Dat zit zo: een website die hoog wordt beoordeeld door medewerkers, zou ook hoog moeten scoren in de zoekresultaten. Is dat niet het geval? Dan is het algoritme volgens Google voor verbetering vatbaar. Het rekenmodel moet het oordeel van mensen – in dit geval van zoekmachinegebruikers – namelijk zo goed mogelijk simuleren.

Wat betekent dit voor mijn website?

Een webpagina is in de ogen van Google alleen interessant voor gebruikers als hij een bepaalde kwaliteit biedt. De zoekmachine hanteert het E-A-T-principe als maatstaf voor die kwaliteit. Hoe beter jouw website scoort op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, hoe beter deze ook zal scoren in Google.

Dit is wat Google zelf verstaat onder de drie begrippen:

1. Expertise

Expertise ziet Google als een bewijs van kennis en ervaring. De zoekmachine wordt steeds beter in het detecteren hiervan. Enerzijds doen medewerkers van Google dit door een tekst te beoordelen op de aanwezigheid van jargon. Technische of vakspecifieke termen tonen aan dat de schrijver de nodige kennis bezit over het onderwerp. Net als bronvermeldingen en verwijzingen naar (vakwetenschappelijke) literatuur.

Ook de naam van de auteur nemen kwaliteitsbeoordelaars mee in hun afweging. Een schrijver die op internet talloze artikelen heeft gepubliceerd over hetzelfde onderwerp, is aantoonbaar een expert in zijn vakgebied. Alle content van deze auteur scoort daarmee hoog op het gebied van expertise.

Tot slot letten Google-medewerkers op de geloofwaardigheid van websites en auteurs. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwswebsite die meerdere prijzen voor onderzoeksjournalistiek heeft gewonnen. Of aan een voedingswetenschapper met professortitel die over zijn vakgebied schrijft.

2. Autoriteit

Autoriteit is volgens kenners het belangrijkste onderdeel van het E-A-T-principe. Dit is de mate waarin de buitenwereld jouw bedrijf (of de auteur van jouw content) ziet als een autoriteit in het vakgebied. Deze externe validatie is cruciaal, want de meeste bedrijven doen prachtige claims op hun website. Maar wat is hier nu echt van waar?

Kwalitatief hoogwaardige content

Google heeft een simpele maar doeltreffende methode om dit te controleren: de links die naar een website verwijzen. Websites met een overvloed aan waardevolle informatie beschikken namelijk vrijwel zonder uitzondering over veel inkomende links. Daarnaast delen ze nog een kenmerk: bijna al deze sites scoren bovengemiddeld hoog in de zoekresultaten van Google. Dit toont aan hoe belangrijk inkomende links zijn voor een goed vindbare website.

Sites die regelmatig kwalitatief hoogwaardige content publiceren, genereren doorgaans automatisch backlinks. Niet zo gek, want geïnteresseerde lezers willen hun kennissen graag op deze relevante informatie wijzen. Dus plaatsen ze er een linkje naar vanaf hun eigen website.

Addertje onder het gras

Maar wacht even: is het dan echt zo simpel? Leiden meer links automatisch tot een hogere positie in Google? Helaas, er zit een addertje onder het gras. Google ziet namelijk niet elke link als even groot bewijs van autoriteit.

Je kunt je voorstellen dat medewerkers van Google meer waarde hechten aan een link vanaf de website van de Volkskrant dan aan eentje vanaf een willekeurig internetforum. De site van de krant heeft immers veel meer autoriteit. En die straalt weer in positief opzicht af op jouw website. De link vanaf het forum daarentegen kan iedereen gratis aanbrengen. Hier is Google dan weer minder van onder de indruk.

Doordacht linkbuilden

Het is tegenwoordig dus cruciaal om niet alleen goede content te publiceren, maar ook om deze te ondersteunen met een doordachte linkbuilding-strategie.

Het liefst ziet de zoekmachine links naar jouw website verwijzen die:

 • afkomstig zijn van websites met een hoge autoriteit
 • onderdeel zijn van kwalitatief hoogwaardige content
 • opvallen door een positieve strekking (mensen waarderen jouw bedrijf of artikelen en linken er daarom naar)

Natuurlijk zijn er nog meer factoren van belang voor linkbuilding, maar deze vallen buiten de scope van dit artikel. Wat je in deze context vooral moet onthouden is dit: webpagina’s met veel inkomende links van hoge kwaliteit scoren hoog op het gebied van autoriteit.

3. Betrouwbaarheid

Zowel bezoekers als Google zelf willen op je website kunnen vertrouwen. Met andere woorden: de site moet veilig omgaan met privacygevoelige informatie en een functionele gebruikerservaring bieden.

Dat betekent dat je website onder meer:

 • beschikt over een beveiligde (HTTPS-)verbinding
 • snel laadt op uiteenlopende apparaten
 • een heldere navigatiestructuur heeft
 • het bezoekers makkelijk maakt om feedback te geven (via een snel bereikbaar contactformulier)

Kortom: je site moet in alle opzichten gebruiksvriendelijk zijn om vertrouwen te winnen bij Google en bezoekers. Hij zal dan hoog scoren op het vlak van betrouwbaarheid.

Wat moet ik nog meer weten over E-A-T?

Het E-A-T-principe is van toepassing op zowel pagina- als websiteniveau. Dat betekent dat jouw hele website zo goed mogelijk moet voldoen aan de eisen in Google’s Search Quality Rating Guidelines.

Dat geldt in het bijzonder voor zogenaamde YMYL-pagina’s. YMYL is een afkorting voor Your Money or Your Life. Google doelt met YMYL vooral op pagina’s die rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op het welzijn, de gezondheid of de financiële situatie van gebruikers. De zoekmachine vindt het bij dit soort websites nóg belangrijker dat ze aan de E-A-T-criteria voldoen.

Voorbeelden van YMYL-content zijn:

 • een bestelformulier dat klanten van een webshop om creditcardinformatie vraagt
 • een blog van een financieel expert met concrete beleggingsadviezen
 • een dieetplan van een diëtiste met een geheel eigen voedingsvisie

Nog meer dan bij andere content, wil Google logischerwijs dat bovengenoemde pagina’s expertise, autoriteit en betrouwbaarheid uitstralen. Ze kunnen immers flinke impact hebben op het leven van bezoekers. En dat zowel positief als negatief.

Hoe kan ik deze kennis toepassen? 5 tips

Je weet nu wat het E-A-T-principe is en belangrijker nog: waarom het zo bepalend is voor de positie van je website in de zoekresultaten. Maar hoe pas je de zojuist verworven kennis toe om hoger in Google te scoren?

Dit zijn 5 concrete tips die je direct kunt implementeren:

 • Vermeld bij artikelen altijd duidelijk de auteursnaam. Laat content het liefst schrijven door een auteur met een goede reputatie in het vakgebied.
 • Verwerk in je content verwijzingen naar (vakwetenschappelijke) literatuur.
 • Benut de kracht van linkbuilding voor een hogere autoriteitin de ogen van Google.
 • Bied bezoekers op elke pagina een veilige en prettige gebruikerservaring. Een snelle en mobielvriendelijke website met HTTPS-verbinding en duidelijke navigatiestructuur is een minimumvereiste.
 • Pas bovenstaande tips met extra aandacht toe op YMYL-pagina’s op je website.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om je website nog beter te optimaliseren voor Google’s richtlijnen. Heb je vragen of toevoegingen? Laat het dan vooral weten in de reacties hieronder.

Voor nu alvast een vraag aan jou: met welke van de bovenstaande tips ga jij als eerste aan de slag?