Promoted

De strijd om talent winnen met recruitment on demand

0

Talent vinden is topsport. Zeker op de huidige, krappe arbeidsmarkt. Veel werkgevers, recruiters en intermediairs zitten dan ook met hun handen in het haar. Want geschikte sollicitanten zijn schaars, en wie aan het plaatje voldoet, is vaak als eerste weer van de markt. In de strijd om de perfecte kandidaat is snelheid cruciaal. Want wie niet vlug genoeg is, kan weleens een topper mislopen.

Gemiddeld duurt het in Nederland bijna een maand voor een vacature ingevuld is. (Top)talent is dan vaak gevlogen. Vooral in sectoren als de zorg, bouw, ICT, productie, horeca, telemarketing en het onderwijs is het soms peentjes zweten. Er is nu eenmaal een gebrek aan instroom, zowel kwalitatief als kwantitatief. Maar er is volgens Arjan Elbers meer aan de hand. Veel kostbare tijd gaat verloren bij het bouwen en implementeren van (geoutsourcete) recruitmentwebsites. “Het kan soms wel maanden duren voor zo’n site live is”, aldus de oprichter van The Next Crowd.

Een recruitment– of werken-bij-site is een handige en bewezen methode om sollicitanten binnen te halen. Het is niet alleen belangrijk dat die snel online staat, maar ook dat die doet wat ‘ie moet doen: je doelgroep verleiden tot solliciteren en een kandidaat soepel door het sollicitatieproces heen loodsen. En ook daar loert gevaar. Wat dacht je van pagina’s die niet mobile-friendly zijn, een onvindbare sollicitatieknop of je cv handmatig moeten invoeren in allerlei websiteformulieren? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 4 op de 10 werkzoekenden tijdens het online solliciteren wel eens is afgehaakt door ingewikkelde procedures (bron: Indeed).

recruitment

Snel & tijdelijk

De basis van succesvolle werving en selectie is uiteraard een goede propositie. Maar vergeet dus ook je werken-bij-site niet! Om een rol te kunnen spelen in een van de meest competitieve online recruitment-markten ter wereld, is het daarnaast belangrijk dat je snel bent. Maar kan dat wel, snel én goed? Arjan en zijn team vroegen zich dat ook af in 2016 toen een klant in korte tijd 300 productiemedewerkers en heftruckchauffeurs wilde vinden. Deze mission impossible leidde uiteindelijk tot de allereerste pop-up recruitmentsite van Nederland. Binnen een week stond de site live, draaide de marketing en kwamen de eerste sollicitaties binnen. In minder dan 3 maanden was het doel van de klant gehaald.

Inmiddels wordt binnen 72 uur een professionele website afgeleverd. Naast snelheid is er nog een hele belangrijke succesfactor: tijdelijkheid. Daar schuilt volgens Arjan dan ook de kracht van zogeheten recruitment on demand. Een website hoeft niet langer online te staan dan nodig, is de gedachte. “Als de wervingsdoelen gehaald zijn, kan de stekker eruit. En bij een volgende zoektocht naar sollicitanten kan de site net zo gemakkelijk weer aan. En dat zonder gedoe met contracten en opstartkosten. Dat vrijblijvende aspect is denk ik ook interessant voor de uitzendbranche.”

Recruitment on demand voorbeeld Coolblue

Een voorbeeld van een recruitment on demand-website.

Employer branding

Als je eenmaal een goede landingspagina hebt, ben je er natuurlijk nog niet. Het is belangrijk om nu goed zichtbaar te zijn. En wel op alle kanalen. Denk aan plaatsing op de vele vacaturesites en vacaturezoekmachines, maar ook aan campagnevoering op social media en in Google. Arjan: “Werf altijd onder de naam van de directe werkgever. Dit levert gegarandeerd meer kandidaten op.”

Steeds meer bedrijven zien het belang van employer branding. Of je nu een grote speler bent of niet, het is goed om te werken aan je imago en jezelf duidelijk te onderscheiden van de concurrentie. Met sterke employer branding vergroot je namelijk niet alleen de kans dat kandidaten voor jou kiezen, maar ook dat ze langer voor je willen blijven werken.

The Next Crowd

Wil je graag meer weten over recruitment on demand of de mogelijkheden van een eigen pop-up werken-bij-site (voor een vast bedrag per maand)? Kijk op www.thenextcrowd.com voor meer informatie, of neem contact op via info@thenextcrowd.com.