Inspiratie

Wat zelfrijdende auto’s ons gaan brengen in de toekomst

0

KPMG zette Nederland op de eerste plaats qua geschiktheid voor zelfrijdende auto’s. We hebben een actieve overheid die voor infrastructuur en wetgeving zorgt, en consumenten die ervoor openstaan. Maar wat kunnen zelfrijdende auto’s ons precies brengen in de nabije toekomst? Antwoord op deze en andere vragen, lees je in dit artikel.

Ondanks dat ons land de nummer één is als het aankomt op geschiktheid voor zelfrijdende auto’s, blijven er onduidelijkheden. Want waar vinden de veranderingen plaats? Wat is het raakvlak tussen technologie en de consument? En wat is de rol van de overheid bij de implementatie?

Software Driving License Project 

Allereerst is het handig om te weten dat het CBR vorige maand een belangrijk juridisch vereiste voor zelfrijdende auto’s presenteerde. Het toonde namelijk samen met de RDW en het Wageningse RobotTuner, een bureau dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie in de mobiliteit, het ‘Software Driving License Project’. Dit is een rijexamen voor autonome voertuigen. Zij kunnen hiermee rijbewijs S (software) halen.

zelfrijdende auto

Slimme sensoren & geavanceerde technologie

Een autonome of zelfrijdende auto is volgens de ANWB een gewone auto met drie speciale elementen:

  • slimme sensoren
  • systemen die rijondersteuning bieden
  • internetverbinding

Om een auto autonoom te maken, moet deze beschikken over geavanceerde technologie. Denk bijvoorbeeld aan radarsensoren in de voor- en achterbumper. Deze sensoren helpen de auto omleidingen, verkeersvertragingen, botsingen tussen voertuigen, en andere obstakels te detecteren.

sensoren zelfrijdende auto's

Om de mate waarin de technologie in een auto aanwezig is in kaart te brengen, gebruiken professionals vaak de analyse van de Amerikaanse Society of Automobile Engineers (SAE). SAE deelt het pad naar de volledig autonome auto op in vijf fases: van nul naar vijf. In niveau nul heeft de auto slechts wat sensoren. Als de auto in niveau vijf zit, is die volledig autonoom.

Noodzaak van smart mobility

In het drukke Nederland zijn er te veel onverwachte omstandigheden om de controle volledig uit handen te geven. Dus hoewel niveau vier en vijf voor personenauto’s niet nabij zijn, maakt juist de hoge bevolkingsdruk de kansen voor, en noodzaak van, smart mobility en autonome vervoerssystemen groter.

Een autonome auto kun je wel al zelf op de snelweg laten rijden. Tesla Model 3, BMW 5 Serie, Mercedes-Benz E-Klasse en de Volvo S90 doen dit bijvoorbeeld al.

Mobiel internet

Snel mobiel internet is essentieel om een auto autonomie te geven. Denk aan de vijfde generatie (5G). Dit stelt ons niet alleen in staat om YouTube-video’s sneller te bekijken. Het is ook ontzettend belangrijk voor zelfrijdende auto’s en Internet of Things (IoT).

Stel je voor, je rijdt vlakbij de kliffen van Normandië in je zelfrijdende auto. Zelf zit je op de achterbank van de auto en zoek je op je mobiel naar een goed restaurant. Je wil niet dat je auto dan traag internet heeft.

5Groningen

5Groningen test dit soort toepassingen momenteel. Dit doen ze met ondersteuning van de Nederlandse overheid, de EU, en telecomoperatoren zoals Ericsson en Huawei.

Onderzoekers testen 5G bijvoorbeeld met zelfrijdende bussen voor gehandicapten. En met het verzenden van HD-video’s vanuit ambulances naar het ziekenhuis, zodat specialisten op afstand kunnen helpen met medische procedures.

Nederland als leider

Nederland heeft een leidende rol als het gaat om autonome auto’s. Zo mogen autonome auto’s zonder stuur met RDW-ontheffing de weg op. De Ministerraard keurde het testen in 2015 goed. Ook bestaan er al autonome bussen in Nederland. Deze rijden, net als geautomatiseerde metrotreinen, op een exclusieve baan.

Er bestaat hier dus weinig weerstand tegen kunstmatige intelligentie die voertuigen controleert. Wellicht komt dit door de dominante logistiek. In warenhuizen en fysiek gezien (denk aan de haven van Rotterdam), gebruiken we AI-robots al langer.

De acceptatie in Nederland zou hoger kunnen zijn. Maar de meeste Nederlanders zijn al erg tevreden met de huidige, hoogontwikkelde transportsystemen en infrastructuur.

De overheid

Daarnaast ondersteunt de Nederlandse overheid kunstmatig intelligente ontwikkelingen. Onlangs investeerde ze €90 miljoen in aanpassingen aan meer dan 1000 verkeerslichten. Door deze aanpassingen kunnen de lichten communiceren met autonome voertuigen. Ook steunt de overheid een plan om geautomatiseerde vrachtwagens van Rotterdam naar andere steden te laten rijden.

Elektrische voertuigen & autonome technologie

Vergeleken met andere landen, heeft Nederland verreweg het hoogste percentage elektrische voertuigen. In 2016 was het percentage volgens het Internationaal Energieagentschap 6,39. Dit is bijna het dubbele van Zweden, dat op twee stond.

Ook vestigde zich in Nederland een relatief hoog aantal bedrijven die met autonome technologie werken. Een goed voorbeeld van een publiek-private samenwerking is de TU Eindhoven. Naast een campus voor geavanceerde autotechniek heeft de TU een specifieke faculteit voor Smart Mobility. Hieruit ontstonden de hightech-bedrijven Lightyear en Amber Mobility.

Zelf rijden of zelfrijdend

Vorig jaar kwam uit een onderzoek dat 55% van de Nederlanders zelf wil blijven rijden. Wel zijn er situaties waarin mensen een autonome auto ideaal vinden. Dat is zo bij vermoeidheid (30%), voor woon- werkverkeer (29%), op de snelweg (28%), in de file (27%), in de binnenstad (16%) en bij lange afstanden zoals op vakantie (15%).

Hier is vooral interessant dat de recent gelanceerde niveau drie auto’s 28% bedienen. In de auto-industrie introduceren bedrijven een nieuwtje vaak eerst in een hoger segment. Daarna sijpelt het langzaam door naar het middensegment.

Voordelen & nadelen

De voornaamste voordelen van autonome auto’s zijn betere veiligheid, meer mobiliteit voor gehandicapten, en meer welzijn. Dit welzijn komt vooral doordat je de tijd in je auto beter kunt besteden. En omdat je auto je ergens af kan zetten en vervolgens zelf een parkeerplaats zoekt.

Experts programmeerden autonome auto’s om directionele instructies te volgen, met slechts centimeters aan variatie. Daarom hebben deze auto’s minder wegruimte nodig. Kleinere wegen en nauwkeuriger rijden leiden ook tot verminderde verkeersopstoppingen.

Een auto hacken: kan dat?

Nadelen van zelfrijdende auto’s zijn de gebruikelijke nadelen van technologie. Het heeft een hoge kostprijs. En wat is de back-up als het stukgaat, of iemand het hackt?

Goed nieuws: volledig autonome auto’s zijn veel moeilijker te hacken zijn dan je denkt. Zelfrijdende auto’s van niveau twee of drie vertrouwen op één of twee sensoren voor objectdetectie. Maar een volledig autonome auto gebruikt meerdere sensoren en communicatielagen.

Eén enkele sensor hacken is al moeilijk. Een complex systeem van sensoren hacken, is dus nog veel moeilijker. Om voortdurend toegang te hebben tot realtime verkeersinformatie en gegevens over bijvoorbeeld voetgangers, gebruikt de auto een installatie op meerdere lagen.

zelfrijdende auto's hacken ?

Kunstmatige intelligentie coördineert alles en kan zichzelf makkelijk beveiligen. Of het zendt een SOS-signaal zodra het een aanval detecteert. Ook beginnen autofabrikanten in te zien dat ze net zoveel in cybersecurity moeten investeren als Microsoft.

De toekomst

Zoals je hierboven leest, gaat de infrastructuur van Nederland erg veranderen. Zo zien we de komende jaren steeds verder ontwikkelde zelfrijdende auto’s, konvooien van autonome vrachtwagens, en wellicht vergaderingen op de achterbank van een Tesla. Hoe snel gaat dit?

Mobiel achter het stuur & robottaxi’s

Volgens voorspellingen kunnen bestuurders die in 2020 met zelfrijdende auto’s over de snelweg rijden, hun ogen langdurig van de weg afhouden. Dit betekent dat je dan zonder boete je telefoon kunt gebruiken achter het stuur.

Rond 2030 verwachten we robottaxi’s. Maar of dit echt in de komende tien tot vijftien jaar gaat gebeuren? Dat weten we natuurlijk niet zeker. Waar we wel zeker van zijn, is dat autorijden alleen maar makkelijker zal worden!

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Kijk je uit naar de zelfrijdende auto’s van niveau vijf? Ik ben benieuwd naar je verwachtingen! Laat het me weten in een reactie hieronder.