Social media

LinkedIn in 2019: de trends & 5 nieuwe functionaliteiten

0

2019 staat alweer bijna voor de deur. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op hét B2B-platform? Wat kun je van LinkedIn zélf verwachten? In dit artikel lichten we de belangrijkste trends toe. Ook werpen we een blik op vijf nieuwe functionaliteiten die je kunt verwachten. Pak dit artikel erbij als je als marketing- of communicatieprofessional klaar wil zijn voor 2019, met je (social) plannen!

Trend 1. Flinke toename in LinkedIn-gebruik

Voor ons als LinkedIn-trainers is dit natuurlijk ontzettend gaaf om te zien: het gebruik van LinkedIn neemt echt flink toe. Volgens berichten in de wandelgangen is het ook één van de belangrijkste doelstellingen die Microsoft heeft gegeven aan zijn dochteronderneming: zorg dat mensen het platform als waardevol ervaren en er meer tijd investeren. Er wordt door LinkedIn daarom volop doorontwikkeld op relevante(re) functionaliteiten. Daarover straks meer.

Dat mensen LinkedIn meer gebruiken, zag je aan het begin van het jaar al voorzichtig terug in het onderzoek van NewCom: het aantal dagelijkse gebruikers van LinkedIn in Nederland groeide uit van 400.000 in 2017 naar 500.000 in 2018. Een stijging van 25 procent!

cijfers gebruik LinkedIn

Hierbij kun je nog de kanttekening maken dat deze cijfers gebaseerd zijn op onderzoeksvragen in plaats van harde data. Maar… recent heeft LinkedIn óók wat cijfers gepresenteerd. En die spreken boekdelen:

  • Wereldwijd is er de afgelopen 12 maanden een toename te zien van 60 procent van updates in de feed.
  • Het afgelopen jaar kent een recordaantal van verzonden berichten op het platform.
  • Een significante toename van het aantal pageviews, de afgelopen 12 maanden.
  • Flinke groei bij het aantal leden dat maandelijks inlogt, wat de waargenomen trend door NewCom alleen maar bevestigt.

Voor wat betreft de laatste twee punten: specifieke cijfers zijn aanwezig, maar mogen helaas (nog) niet openbaar gedeeld worden.

Trend 2. Groei van het aantal LinkedIn-leden

Ook het aantal LinkedIn-leden groeit flink door. In Nederland neemt het aantal gebruikers nog wel toe, maar de rek lijkt er, met 7,9 miljoen persoonlijke accounts, bijna uit. Dat is ook niet heel gek. Afhankelijk van je rekenmethodiek is zo’n 80 tot 85 procent van de beroepsbevolking nu vertegenwoordigd op LinkedIn. Een knappe prestatie!

Wereldwijd is de groei veel sterker. In oktober 2018 telde het platform alweer 590 miljoen leden. Die groei werd het afgelopen half jaar vooral geboekt in India (+ 6 miljoen), de Verenigde Staten (+ 5 miljoen), China (+ 3 miljoen) en Brazilië (+ 2 miljoen). Ook leuk om te weten: in de Verenigde Staten, India, Engeland en Brazilië worden de meeste berichten verstuurd via het platform.

 

LinkedIn Members october 2018

Doe je zaken in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Dan was Xing tot een paar jaar geleden hét platform. Daar lijkt nu verandering in te komen. LinkedIn zet vol in op deze markt. Met onder andere een nieuw kantoor in Berlijn. Duitsland is hiermee het enige Europese land met twee kantoren. In de DACH-landen heeft LinkedIn inmiddels meer dan 12 miljoen leden!

Trend 3. Minder bereik voor de ‘grootgebruikers’

Via de officiële kanalen heeft LinkedIn er niks over geroepen (als het anders is, horen we het graag), maar het lijkt er toch op dat er een flinke aanpassing in het algoritme is gedaan. Zoals ook beschreven in het vorige artikel van Sebastiaan, is de tijdlijn weer ‘teruggegeven’ aan de doorsnee gebruiker van het platform. Tot voor kort werd de tijdlijn namelijk gedomineerd door berichten van influencers en zogenoemde LION’s (LinkedIn Open Networkers). Berichten van minder actieve netwerkers kregen gewoonweg te weinig ruimte, waardoor mensen afhaakten. Dat lijkt nu meer in evenwicht.

Wat daarbij ook helpt, is dat LinkedIn veel kritischer kijkt naar zogenoemde pods. Pods zijn groepen mensen die ‘blind’ elkaars content delen. Een hack of trucje om het bereik van posts snel te vergroten. Deze krijgen daardoor eigenlijk onevenredig veel aandacht in de tijdlijn. Ook dat lijkt nu beter gedoseerd te worden. Zie voor meer informatie over dit onderwerp de update van Andy Foote.

Trend 4. Video is op temperatuur gekomen

Video is en blijft hot, maar de echte hype lijkt voorbij. Althans, video is minder dominant in de tijdlijn aanwezig. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat alle video’s die al op de plank lagen massaal gedeeld zijn in de afgelopen tijd en dat bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe content. Of dat video daadwerkelijk minder uitgeleverd wordt. Wij kunnen de vinger er niet precies op leggen. Maar een contentstrategie zonder bewegend beeld lijkt geen goede zet, zeker ook als je zo nog even doorleest naar de nieuwe ontwikkelingen…

Trend 5. Daling organisch bereik bedrijfspagina’s

We kregen er steeds vaker vragen over van klanten. En hadden zelf ook zo onze vermoedens. Is het organische bereik van bedrijfsupdates gedaald? Een paar maanden geleden deden we daarom zelf een klein onderzoekje. De resultaten waren vrij eenduidig en werden ook door anderen bevestigd. Conclusie: ja, het bereik is flink afgenomen. Deze ontwikkeling heeft zich de afgelopen maanden alleen maar doorgezet.

Heel kort de bocht? Over een paar jaar is het organische bereik van bedrijven naar onze mening ‘dood’ op LinkedIn. Ook dat is niet zo vreemd. Kijk maar naar de ontwikkelingen op andere social platformen. En zoals je al las of zelf gemerkt hebt, de content van personen krijgt nu al een prominentere rol. Dit, in combinatie met het toenemende gebruik (er wordt steeds meer gepost door gebruikers), maakt dat er steeds minder kans is, dat je (bedrijfs)content in de tijdlijn van je netwerk getoond wordt.

organic reach linkedin

Hoe je op LinkedIn als bedrijf of organisatie dan wél nog effectief je doelgroep(en) kunt bereiken? Investeer in je belangrijkste ambassadeurs, je medewerkers! Geef hen de vrijheid, de tijd, de tools, maar zeker ook de kennis om waardevolle relaties op te bouwen op LinkedIn. Wat je hiernaast kunt doen is starten met adverteren. Over adverteren op LinkedIn bestaan overigens nog de nodige misverstanden (het zou namelijk duur zijn!), maar daar komen we in een volgend artikel bij je op terug.

Nieuwe functionaliteiten

En dan is er ook nog het nodige te vertellen over nieuwe functionaliteiten! We merken bijna dagelijks dat de development-afdeling van LinkedIn verdubbeld is. Tegen de tijd dat dit artikel gepubliceerd is, is er waarschijnlijk wéér iets veranderd.

Het kan zo zijn dat je nog niet de beschikking hebt over de nieuwste functionaliteiten. Dat komt allereerst omdat LinkedIn updates altijd in batches uitrolt. Wat wel helpt, is het veranderen van je taalinstellingen naar het Engels. Omdat de grootste groep leden gebruikmaakt van de Engelse taalinstelling, worden wijzigingen altijd eerst in de Engelse ‘omgeving’ aangepast. Gebruik je de Nederlandse taalinstelling? Dan kan het soms wel tot een jaar duren voordat je beschikt over de niet-zo-nieuwe-meer functionaliteiten.

Linkedin logo nieuw

Nieuwe functionaliteit 1. Nieuwe bedrijfspagina’s

Oorspronkelijk stond dit voor het eerste kwartaal van 2019 gepland, maar ze worden nu al voorzichtig uitgerold: nieuwe bedrijfspagina’s. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • Je kunt straks eindelijk mobiel je bedrijfspagina beheren. Een update plaatsen, notificaties inzien en reageren: het kan straks allemaal op je smartphone.

linkedin admin view

  • Integratie met Hootsuite. Het lijkt er nu écht op dat er eindelijk aansluiting komt met webcare- en monitoring-tools!
  • Je kunt binnenkort op de bedrijfspagina’s ook documenten delen. Bijvoorbeeld pdf’s en Powerpoint-presentaties.
  • Whoop, whoop! Onze gebeden zijn verhoord. Binnenkort kunnen bedrijven ook (goedlopende) updates van medewerkers delen. Een prachtige manier om je organisatie nog meer een gezicht te geven.
  • En tot slot zijn er ook de nodige aanpassingen in het design gedaan. Zie onderstaande afbeelding. Het menu is naar links verplaatst, de meest recente updates zijn beter (lees: hoger op de pagina) te zien én er is nu ruimte om een tagline of slogan in te voeren. De bedrijfsomschrijving lijkt momenteel wat meer verstopt, maar we hebben ook het idee dat deze uitrol nog niet compleet is.

Wat ook nieuw is, is de actieknop. Zo kun je bezoekers bijvoorbeeld snel naar je website of contactgegevens leiden.

Zie ook deze video

Accepteer cookies

Nieuwe functionaliteit 2. Events

Terug van weggeweest: LinkedIn Events. Nu nog in de pilotfase (check hier de sneak preview). De nieuwe versie gaat je straks in staat stellen om:

  • Evenementen te creëren. Zowel op desktop als op mobiel. Je kunt vervolgens een beschrijving toevoegen, datum en tijd en jouw unieke hashtag.
  • Je aan te melden bij evenementen die door anderen worden georganiseerd.
  • Te zien wie zich heeft aangemeld voor een evenement. Met zoekcriteria en filters kun je vervolgens kijken of en zo ja, hoeveel relevante gesprekspartners er komen. En zo kun je dus vooraf je huiswerk al doen!
  • Jouw netwerk uit te nodigen voor een evenement.
  • Met andere deelnemers berichten uit te wisselen.

Nieuwe functionaliteit 3. Meer mogelijkheden met updates

Het veld waarin je je updates kunt maken ziet er sinds kort anders uit. De grootste verandering is echter dat je vanaf nu ook pdf’s en Powerpoint-presentaties kunt uploaden en delen. Klik hiervoor op het document-icoontje (derde van links). Overigens is het nog niet mogelijk om een combinatie van verschillende bestanden toe te voegen aan je bericht, bijvoorbeeld een pdf en verschillende foto’s.

Klik je op het tandwiel (rechtsonder), dan krijg je ook de mogelijkheid om je bericht direct in een groep te delen. Wederom een poging om de interactie in groepen te verhogen. Dit betekent dus ook dat je pdf’s en Powerpoint-presentaties in groepen kunt delen.

Nieuwe functionaliteit 4. Stories op LinkedIn?

Een hardnekkig gerucht vooralsnog… Toch zou het ons niet verbazen. Kijk maar naar Snapchat en de slimme kopie die Facebook/Instagram heeft gemaakt. Korte, actuele verhaallijnen op LinkedIn. Hoe zou dat er uit komen te zien? Bij andere platformen hebben wij zelf de neiging om in de stories te blijven hangen, waardoor de reguliere statusupdates naar de achtergrond verdwijnen. Als dit op LinkedIn wordt geïntegreerd, kan dit wel eens heel grote gevolgen hebben voor je eigen marketingstrategie. Wij vragen ons ook meteen af of en zo ja, hoe adverteren via LinkedIn Stories eruit zou komen te zien. In de gaten houden, dus!

[Update 19 november 8.20 uur, red.]: LinkedIn is daadwerkelijk Stories aan het testen, blijkt uit dit bericht.

Nieuwe functionaliteit 5. Campagne Manager 3.0

Tot slot ondergaat ook de campagne manager weer een enorme transformatie. Objective based advertising is nu in beta-versie geïntroduceerd, met bijbehorend nieuw design en nieuwe data. Ook komt er straks de mogelijkheid om in Nederland Sponsored Inmail in te zetten. En sponsored messaging zit eraan te komen! Genoeg spannende dingen dus. In het eerste kwartaal van 2019 komen we hier uitgebreider bij je op terug.

Wat gemist?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over de ontwikkelingen op LinkedIn. Mis je nog trends of nieuwe functionaliteiten? Vul dan gerust aan!