How to

Nieuwe features Magento 2.3: PWA Studio, Page Builder & meer

0

Recent lanceerde Magento de 2.3-versie van hun platform. In eerste instantie zit al het snoepgoed in de licentie-variant, Magento Commerce. Magento is al tijden bekend onder ons marketeers en met de nieuwe release komt het nog meer tegemoet aan onze dromen. In dit artikel deel ik de nieuwe features van Magento 2.3 met je.

De basis al overcompleet

Magento 2 is verkrijgbaar in 3 varianten:

  • Open source (community-versie)
  • On-premise van de commerce-versie (licentie)
  • Cloud-variant van de commerce-versie (licentie)

Bij de twee laatste kies je ofwel ervoor om de hosting onder te brengen bij een partij die je al goed kent of je gaat voor een uitgebreide stack met PlatformSH op AWS en je krijgt allerhande tools als backfire, NewRelic en Fastly bovenop een licentie van Magento Commerce. Ook zitten hier uitgebreide support, updates en patches bij in.

Voor marketeers blijkt Magento al vanaf de lancering in 2008 een gebruiksvriendelijk platform. De open source-basis van Magento maakt het makkelijk om allerhande extensies in te pluggen of maatwerk-uitbreidingen te doen op de core code. En dat alles bovenop een set aan tools die voor elke online marketeer een must zijn. Hier hoef ik denk ik niet verder op in te gaan, toch?

Aanvullend in Magento 2 Commerce

De commerce-variant van het platform lanceerde met de komst van Magento 2 al heel veel extra’s om het leven van een marketeer nog makkelijker te maken. Naast enorme verbeteringen in snelheid en schaalbaarheid, krijg je met Magento 2 beschikking over tools als:

  • Visual merchandising
  • Content staging en -preview
  • Segmentatie en personalisatie
  • Aanvullende promotie-opties
  • Enorme flexibiliteit in de front-end

Deze komen bovenop de mogelijkheden die we al kennen van Magento 1:

  • Cadeaubonnen
  • Automatische reminder voor achterlaten winkelwagens
  • Loyaliteitsprogramma
  • Winkelkrediet
  • Private sales
  • R.M.A.-modules

Met de release van Magento 2.3 komt hier nog eens een dikke schep bovenop. Zo komt Magento (ondersteund door de community) met gave nieuwe features zoals PWA studio, Page builder en Multi-Source Inventor. Ook krijg je de beschikking over uitgebreide API’s en GraphQL en zien Google ReCAPTCHA en Two Factor Authentication het levenslicht.

1. PWA Studio

Met PWA Studio kunnen merchants app-achtige mobiele belevingen neerzetten die snel en betrouwbaar zijn. Het is bewezen dat deze ervaringen goed zijn voor SEO, zorgen voor 50% hogere conversiepercentages en voor gemiddeld 50% betere prestaties van de pagina’s. (Zie de bronnen Google case-studies, Carved case-study en deze community onderhouden door Jason Grigsby en anderen.)

Met een snel op te zetten basis, begeleide ontwikkeling en open webstandaarden, versnelt PWA Studio ook de time-to-market en verlaagt het de totale cost of ownership.

De mogelijkheden met een PWA zijn eindeloos. Zo kunnen gebruikers de app opslaan op hun mobiele devices en ook gebruiken als ze geen verbinding hebben met het internet. Op het moment dat de gebruiker vervolgens weer verbinding maakt, worden de gegevens uitgewisseld met de API’s. Ook kunnen merchants gebruikmaken van native functionaliteiten van het mobiele device, denk hierbij aan push-meldingen en het inzetten van de camera van het toestel.

2. Page Builder

Page Builder komt in eerste instantie beschikbaar binnen de commerce-variant van Magento. Hou je vast, Magento beschrijft het als volgt:

Een intuïtieve, drag-and-drop interface met een krachtige reeks inhoudstypen zoals afbeeldingen, video’s en banners en instant preview-mogelijkheden waarmee niet-technische gebruikers controle kunnen krijgen over hun content en pagina’s.

Ofwel: landingspagina’s maken in elke gewenste vorm, zonder tussenkomst van een developer.

3. Multi-Source Inventory

De ontwikkelingen binnen het e-commerce-domein volgen elkaar in razend tempo op. Er komen meer wensen van de consument en de manier waarop wij hier als merchants op aan moeten en willen haken zorgt voor een bepaalde manier van omgaan met verkoop, opslag en levering van de bestellingen.

Ben je nog niet toe aan Magento order management, dan is het goed nieuws. In deze release van Magento zit namelijk Multi-Source Inventory (MSI). In de basis zorgt deze functionaliteit ervoor dat je op verschillende fysieke locaties voorraden kunt bijhouden, en dat direct in je Magento-backend.

Magento in de toekomst

Ik kan niet wachten op wat Magento in de toekomst allemaal voor ons in petto heeft. Het belooft wat, zeker nu Adobe (en de kracht die dit met zich meebrengt) de tanden in Magento heeft gezet. Het heeft daarnaast ook Marketo (marketing automation) overgenomen, beide zullen worden geïntegreerd in de Adobe product suites.

Er gaat veel veranderen in e-commerce/Magento-land, de snelheid waarmee dit gaat valt lastig te voorspellen. Wel kan ik iedereen adviseren de te nemen keuzes niet te lang voor zich uit te schuiven. Het zal impact gaan hebben en deze trein wil je  niet missen. Hoe kijk jij tegen de nieuwe features aan?