Promoted

Hoe AVG e-mailmarketing heeft gered

0

De AVG zou de doodsteek zijn voor e-mailmarketing, zo vreesden veel marketeers. Die angst is onterecht gebleken. In de praktijk blijkt de privacywet relevanter, effectiever en rendabeler te zijn dan ooit, signaleert Shane Phair van Campaign Monitor. “Investeringen in AVG-compliancy zijn hun geld dubbel en dwars waard. Geloof me, de nieuwe privacywetgeving is goed voor e-mailmarketing. Ik durf zelfs te beweren dat de AVG de e-mailmarketing heeft gered!”

AVG stelt hoge eisen aan privacybescherming

De nieuwe privacyregels van de Europese Unie zijn ruim een halfjaar van kracht. De General Data Protection Regulation (GDPR) beschermt de gegevens van EU-burgers, ongeacht waar de data zijn opgeslagen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), zoals de wetgeving in Nederland heet, stelt strikte eisen aan de bescherming van de veiligheid en privacy van persoonsgegevens.
Sinds 25 mei 2018 zijn organisaties verplicht effectieve maatregelen te treffen die waarborgen dat het toestemmingsproces van e-mailontvangers aan de nieuwe regels voldoet. De AVG geldt voor alle bedrijven, instellingen en personen die gegevens van EU-burgers verzamelen, verwerken, bewaren of uitwisselen.

Angst voor waardeloze adreslijsten is onterecht

De nieuwe aangescherpte privacyregels leiden tot op de dag van vandaag tot veel onrust onder marketeers. Zij vrezen dat hun in jaren opgebouwde adressen- en persoonsgegevensbestanden in één klap onder de delete-knop verdwijnen. Ook zijn ze bang dat hun ooit zo effectieve e-mailmarketingsoftware waardeloos wordt door gebrek aan relevante gebruikersinzichten, met forse inkomstenverliezen als gevolg. Die angst is echter ongegrond, zo wijst onderzoek uit.

Inderdaad dwingt de AVG marketeers hun e-mailstrategieën te herzien. En ja, voldoen aan de nieuwe regelgeving is niet eenvoudig en vergt tijd en investeringen. Toch heeft de nieuwe verordening niet de fatale impact die velen zo vreesden. De gevolgen vallen zelfs reuze mee. Volgens recent onderzoek zag 60 procent van de organisaties die hun strategieën hebben aangepast aan de AVG, zijn e-mailadressenlijst met nog geen 10 procent slinken. Bij bijna 20 procent bleef de adressenlijst zelfs ongewijzigd.

In haar eigen mailmarketing- en automatiseringsprocessen signaleerde Campaign Monitor een stijging van 5 procent van het aantal geopende e-mails en van 29 procent van de click rate, terwijl de bounce rate omlaag ging.

Opgeschoonde lijsten strategisch veel waardevoller

De verplichte toestemmingsprocessen die abonnees vragen hun interesse voor marketing-e-mails te bevestigen (opt-in), kunnen inderdaad leiden tot kortere adressenlijsten. Maar die nieuwe opgeschoonde lijsten zijn wel veel specifieker en gerichter dan de oude. En daardoor ook strategisch van veel meer waarde. Maximale betrokkenheid van de doelgroep is immers het geheim van elk succesvol e-mailmarketingprogramma. Door alleen e-mails te sturen naar echt geïnteresseerde prospects en klanten die hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven, besparen marketeers niet alleen tijd en middelen, maar stijgen ook de conversie- en verkooppercentages.

Overigens blijken de e-maillijsten lang niet zo drastisch te zijn uitgedund als marketeers eerder hadden gevreesd. De daling beperkte zich bij de meeste organisaties tot hooguit 10 procent. Het gros van de ontvangers wilde de e-mails gewoon blijven ontvangen zoals voorheen. De afmelders hoorden sowieso niet thuis in het adressenbestand. Als marketeer kun je dit soort loze contacten beter kwijt dan rijk zijn. Ze vervuilen de verzendlijsten en verlagen de click rates.

AVG heeft vooral positieve effecten

Goed beschouwd pakt de AVG dus vooral positief uit. De investeringen in de kwaliteit van de e-maillijsten blijken hun geld dubbel en dwars waard te zijn. De relevantie van de e-mails is gestegen, en daarmee ook het vertrouwen van de ontvangers. Dit leidt tot betere relaties met en betrokkenheid van de doelgroepen, het ultieme doel van elk merk en iedere marketeer. Met hun AVG-compliancy tonen organisaties hun bestaande en toekomstige klanten aan dat ze veel werk maken van gegevensbeveiliging. In een marketinglandschap waar vertrouwen ver te zoeken is, worden die houding en aanpak zeer op prijs gesteld.

E-mail heeft de hoogste Return-on-Investment

Ondanks de turbulente uitdagingen van het afgelopen halfjaar blijven marketeers vertrouwen op e-mail als het communicatie-instrument met de hoogste Return-on-Investment (ROI). Hoger dan welk ander digitaal kanaal ook. In het Email Marketing Industry Report 2018 van Campaign Monitor meldt 59 procent van de geënquêteerde marketeers dat e-mail nog steeds de hoogste ROI oplevert. En dat terwijl ze slechts een kwart of zelfs minder van hun tijd aan e-mailmarketing besteden. Een kwart van de respondenten gaf aan dat ze hun investeringen in e-mail fors verhogen en deze uitgaven in de toekomst zelfs nog verder zullen opvoeren.

Kortom, de vrees van marketeers voor de effecten van de AVG is onterecht gebleken. De invoering van de nieuwe privacywetgeving heeft e-mail niet ten grave gedragen. Integendeel, e-mail is en blijft een superieur en onmisbaar instrument in elke succesvolle campagne. Campaign Monitor stimuleert marketeers dan ook om e-mail in te (blijven) zetten voor hun marketing en de AVG-aanpassingen vooral aan te grijpen om hun campagnes doelgerichter en hun e-mails persoonlijker te maken.

100% AVG-compliant, samen met Campaign Monitor

Bij Campaign Monitor zelf zijn we uiteraard 100% AVG-compliant. Klanten kunnen er dus op vertrouwen dat zij met onze producten eenvoudiger kunnen voldoen aan de regelgeving. Hiertoe volgen al onze medewerkers een intensief AVG-trainingsprogramma en voorzien we al onze platforms van AVG-compliant- voorzieningen. Onze interne privacy by design-richtlijnen borgen bovendien dat de privacy-principes al in het vroegste stadium van de product- en feature-ontwikkeling worden meegenomen.

Shane Phair van Campaign Monitor

Sinds de invoering van de AVG zien we een toenemende focus bij klanten op het versturen van persoonlijke en relevante e-mails. Wij voorzien onze producten dan ook steeds van nieuwe features die deze gerichte, maatgesneden aanpak ondersteunen en automatiseren, zoals segmentatietechnologie, professionele, eenvoudig aanpasbare e-mailtemplates en mogelijkheden voor het versturen van e-mails op de door de ontvanger aangegeven tijdstippen.

Benieuwd hoe Campaign Monitor jouw e-mailmarketingcampagnes een boost kan geven in een AVG-compliant omgeving? Kijk op www.campaignmonitor.com.