Marketing technology

Magento 2.3: meer controle over je webshop met de nieuwe Page Builder

0

Zijn de dagen van het maken van webpagina’s en het beheren van sitecontent met behulp van HTML en CSS voorbij? Ook Magento introduceert een innovatieve drag-en-drop interface, waarmee iedereen zonder enige technische kennis op basis van verschillende onderdelen een aantrekkelijke webpagina kan maken. Wat betekent dit op de lange termijn?

Ik belicht in dit artikel het perspectief vanuit webshopeigenaren en Magento-bureaus. Het zal je misschien verbazen maar de komst van de Magento Page Builder is zowel voor webshopeigenaren als bureaus erg welkom, maar waarom is dat zo?

Oude situatie: HTML, CSS, XML

Voor de komst van de pagebuilder werden pagina’s gemaakt met behulp van HTML, CSS en soms XML in de backend van Magento. Daarvoor is natuurlijk de nodige (basis)kennis nodig. Na het schrijven van de benodigde opmaakcode is het vervolgens te bekijken via de frontend. In het geval van de pagebuilder zie je het direct in hetzelfde scherm, wat natuurlijk een stuk prettiger werkt. Zonder het gebruik van de pagebuilder via de oude methode kost het overigens veel tijd om pagina’s op te maken. Dus mocht je de kennis wel in huis hebben, dan is een pagebuilder ook dan een uitkomst.

Wat kun je met de nieuwe pagebuilder?

Met de pagebuilder kun je mooie statische pagina’s aanmaken als een soort blokkendoos. Het is een intuïtieve drag-and-drop interface, waarin je verschillende blokken op elkaar stapelt en direct een live preview ziet. Deze blokken bestaan onder andere uit afbeeldingen, tekst, video’s, banners, titels en knoppen.

Steeds meer mensen kiezen voor dergelijke pagebuilders om gemakkelijk thema’s te ontwikkelen of unieke websites te bouwen. Dit komt omdat pagebuilders gebruiksvriendelijk zijn, constant verbeterd worden en luisteren naar de gebruikers. Een andere pagebuilder die te vergelijken is met de pagebuilder van Magento is  Elementor. Dit is een van de bekendste en succesvolle pagebuilders voor het WordPress-platform.

In het filmpje zie je de pagebuilder voor Magento in actie.

Accepteer cookies

Wat vinden webshopeigenaren?

Wanneer webshopeigenaren overstappen van bijvoorbeeld WooCommerce naar Magento, worden ze overspoeld met de vele mogelijkheden van het platform. De backend-configuratie is zo uitgebreid dat de gemiddelde klant niet weet waar ze wat moeten zoeken en aanpassen, waardoor ze bang zijn om verkeerde dingen te doen.

Uit gesprekken met webshopeigenaren blijkt dat ze de pagebuilder met open armen verwelkomen. Dit zien we vooral bij de eigenaren die net zijn overgestapt naar Magento of degene met weinig technische kennis. Zij hebben namelijk niet de benodigde kennis en ervaring. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om zelf aanpassingen te doen aan statische pagina’s, zoals klantenservice en contactpagina’s. Maar daarnaast ook voor statische content boven of onder categorie- of productpagina’s.

In principe kun je de pagebuilder gebruiken op alle plaatsen waar statische content geplaatst kan worden. In de afbeeldingen is dat aangegeven met de rode vakken. Dit zorgt ervoor dat eigenaren nog meer controle krijgen over hun eigen webshop en minder dingen hoeven uit te besteden. Het is voor het Magento-platform als geheel natuurlijk een groot voordeel dat het steeds toegankelijker wordt.

Wat vinden Magento-developers hiervan?

Veel developers zijn van mening dat webshopeigenaren al statische pagina’s kunnen maken met de mogelijkheden die er al zijn in het huidige systeem. Klanten hebben hier echter niet per se de kennis voor, en ze zijn bang om fouten te maken. Daarbij komt dat wanneer er iets mis gaat, ze alsnog bij een developer aan moeten kloppen om het op te lossen. Daarnaast kan het overigens ook zo zijn dat webshopeigenaren de kennis en kunde wel hebben maar de tijd liever aan iets anders besteden.

Een pagebuilder kan het veel simpeler en sneller maken, waardoor er misschien een grote verandering komt in wat webshopeigenaren zelf kunnen. Voor webshopeigenaren kan er namelijk veel kostbare uren worden bespaard op contentbeheer, omdat het dan niet meer hoeft worden uitbesteed aan bureaus.

Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat bureaus minder snel gevraagd worden voor ‘wissewasjes’ en beter ingezet worden voor het daadwerkelijke programmeren. Developers kunnen zich dan meer concentreren op nieuwe functionaliteiten, complexere problemen, conversiesnelheid- en conversieoptimalisaties. Voor developers in hart en nieren maakt dat het werk een stuk leuker.

Of dit ook zo zal zijn moet de tijd uitwijzen. Maar bij het Magentobureau waar ik werk, vinden dat webshopeigenaren zo veel mogelijk beheertaken zelf moeten kunnen doen. Dit maakt het werken met het platform simpelweg handiger en sneller. Kortom, wij ontvangen deze nieuwe feature dus ook met open armen.

Perspectief op de langere termijn

Voor beide partijen is het dus positief vooruitzicht! Na mijn korte onderzoek, waarin ik webshopeigenaren en developers persoonlijk heb benaderd om ze te vragen naar hun mening hierover, is mijn verwachting dat deze pagebuilder nog maar aan het begin is. Het zal niet stoppen bij statische pagina’s. Als Magento naar de community luistert, zoals ze hebben laten zien met deze update, zal dit zich steeds verder gaan ontwikkelen. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je straks een webshop-breed template kunt maken in een ‘blokkendoos’. Voor webshopeigenaren betekent dit mogelijk een flinke besparing in tijd en geld, die ze momenteel nog uitbesteden aan specialisten. Maar wellicht belangrijker is dat ze meer controle hebben over hun eigen webshop. Ze kunnen gewenste aanpassingen direct zelf uitvoeren zonder te hoeven wachten op een externe partij.

Op de lange termijn kan zelfs het beheren en configureren van modules veel makkelijker worden. Dit komt omdat Magento veel mogelijkheden voor developers heeft ingebouwd in de pagebuilder om op in te haken. Dus op termijn zal er een ecosysteem aan modules ontstaan die ook gebruik zullen maken van de pagebuilder. Dit betekent dat webshops sneller, beter en gemakkelijker kunnen worden opgebouwd. Deze modules die verschillende functionaliteiten kunnen toevoegen aan de webshop zijn er natuurlijk al. De pagebuilder zal mogelijk op termijn het gebruik van deze modules makkelijker maken.

Versnelt Adobe het proces?

Onze developers zijn van mening dat dit nog wel enkele jaren zal gaan duren, voordat dit zover is. Misschien wil Adobe (het moederbedrijf van Magento) hier wel verandering in brengen. Zij hebben enorm veel expertise in het bouwen van gebruiksvriendelijke interfaces. Het zou kunnen dat Adobe het ontwikkelingsproces enorm gaat versnellen door hun expertise op dit gebied in te gaan zetten. Maar dat zal de tijd ons moeten leren.

Wat vind jij van dit soort ontwikkelingen: pagebuilders die lastige taken simpeler maken?