Promoted

Deze Nederlandse scale-up wil de wereld bevrijden van de pdf

0

Het digitale contentcreatie-platform Foleon (voorheen Instant Magazine) van Daan Reijnders en Joost Galama maakt een snelle groei door. De organisatie is de afgelopen 5 jaar gegroeid van een Nederlandse start-up naar een internationale disruptor in marketingtechnologie. De organisatie telt inmiddels meer dan 1300 klanten verdeeld over ruim 40 landen. Foleon is marktleider in Nederland, maakt momenteel een flinke groei door in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en richt zich vanaf dit jaar ook op de Duitstalige markt. Hoe is het idee ontstaan en hoe heeft Foleon zich ontwikkeld tot de vervanger van de pdf?

De moderne contentconsument

Marketing- en communicatieprofessionals zijn zich bewust van de waarde van content en tegelijkertijd ook van de uitdaging om content écht op te laten vallen. De oorzaak wordt vaak gezocht in de content overload, oftewel er is gewoon te veel content. Denk alleen al aan de hoeveelheid blogs die je online voorbij ziet komen, meer dan 4 miljoen worden er dagelijks gedeeld. En dan hebben we het niet eens over de content die je dagelijks op YouTube of LinkedIn tegenkomt.

Er is dus veel, heel veel content beschikbaar. Tegelijkertijd zie je ook dat men veel content leest: thuis, in de trein, op het werk, of zelfs op de wc. Het probleem is dat veel content simpelweg niet meer past bij de gewoontes en behoeftes van de moderne lezer.

De ultieme leeservaring

Mensen willen content die snackable is. Het moet visueel aantrekkelijk zijn. En het belangrijkste is dat ze het moeten kunnen lezen wanneer, waar en op welk apparaat ze maar willen.

Zo is bij Daan en Joost het idee ontstaan om de handen ineen te slaan en werd eind 2013 Instant Magazine opgericht. Met de introductie van dit digitale contentcreatie-platform werd de creatie van hoogwaardige digitale content voor iedereen toegankelijk gemaakt, zodat iedereen sales- en marketingmiddelen kan creëren, die impactvol zijn en de aandacht van de lezer vasthouden.

De waarde van digitale content

Er zijn een aantal kernfactoren waarin digitale content zich onderscheidt ten opzichte van gedateerde uitingen, zoals pdf’s of print.

Mobile-first

Neem de pdf. Omdat pdf’s een vaste opmaak hebben, zijn ze vrijwel niet leesbaar en visueel onaantrekkelijk op kleinere schermen, zoals een smartphone. Dit betekent dat meer dan de helft van de lezers een whitepaper, report of brochure na het aanvragen waarschijnlijk niet goed kan lezen en daardoor afhaakt!

Meetbaarheid

Marketingafdelingen worden steeds meer uitgedaagd om te werken met KPI’s. Voor content zijn dat bijvoorbeeld het bereik, de gemiddelde leestijd en het aantal interacties, zoals ingevulde formulieren. Bij een printuiting kun je slechts de oplage meten, in geval van een pdf het aantal downloads. Met digitale content kun je echter wel gedetailleerde inzichten krijgen in het lezersgedrag. Daarnaast kun je deze inzichten gebruiken om de volgende edities nog beter te maken, of de huidige versie aan te passen zonder dat dit een nieuwe publicatie wordt.

Zelfredzaamheid

Dankzij de snelle ontwikkelingen binnen marketingtechnologie kun je zonder enige kennis van design of webdevelopment de mooiste publicaties creëren. Begin blanco, of maak gebruik van een breed scala aan professioneel ontworpen templates. Het is allemaal mogelijk. Hierdoor bespaar je kosten aan in- en externe designers en verkort je de doorlooptijd van het creatieproces.

Interactief

Door gebruik te maken van achtergrondvideo’s, formulieren, call-to-actions en animaties kun je statische communicatiemiddelen omtoveren tot visueel aantrekkelijke en interactieve meesterwerken. Deze interactieve publicatie van BDO is hier een mooi voorbeeld van. Het neemt een ingewikkeld onderwerp, de AVG, ter hand en maakt het duidelijk, eenvoudig en zelfs persoonlijk.

Foleon

Altijd up-to-date

Doordat je webcontent na het publiceren nog aan kunt passen, zorg je ervoor dat je content altijd up-to-date blijft. AM, ontwikkelaar van duurzame leefomgevingen, gebruikt interactieve online brochures om potentiële bewoners te inspireren en enthousiasmeren. Met woonprojecten komt het geregeld voor dat woningen al snel verkocht zijn, maar in de geprinte brochures kan dit helaas niet meer aangepast worden. Dankzij deze digitale brochure kan AM op ieder gewenst moment de brochures aanpassen en elementen toevoegen, zoals 360 graden-video’s en interactieve kaarten. Zo blijft hun content altijd up-to-date en kunnen ze toekomstige leefomgevingen tot leven brengen.

Foleon

Een voorbeeld van een AM-brochure, voor het Cruquiuswerf-project

Deelbaar

In tegenstelling tot pdf, zijn webpublicaties makkelijk deelbaar. Doordat je bij een webpublicatie een weblink deelt, hoef je je geen zorgen te maken over het mailen van bestanden van 10MB. Daarnaast kun je webpublicaties eenvoudig delen via social media, je nieuwsbrief of op je website.

Personalisatie

Het personaliseren van content verhoogt de betrokkenheid van de lezer en zorgt ervoor dat je opvalt met relevante content die toegespitst is op de specifieke wensen van je doelgroep. Door met je webpublicaties gebruik te maken van opties als online formulieren en social login, zorg je ervoor dat je weet wie je content leest en welke content zij interessant vinden.

Lineaire leeservaring

Waar een website een doolhof is aan content zonder begin of eind, biedt een webpublicatie een lineair formaat waarbij je zelf controle houdt over de flow van je content. Door je content lineair aan te bieden, hou je de aandacht van de lezer vast.

Jouw content verdient beter dan pdf

Het potentieel van digitale content is evident en verklaart daarmee ook de spectaculaire groei van de organisatie. Het wordt tijd dat marketing- en communicatieprofessionals afstappen van de verouderde pdf. Pdf’s verzwakken jouw marketinginspanningen, omdat je een groot gedeelte van je doelgroep uitsluit. Je verzamelt geen waardevolle data over het leesgedrag en je creëert onnodige frictie bij je lezer. De waardevolle content die je als organisatie deelt met je doelgroep verdient simpelweg beter dan de statische pdf. Digitale content blijkt een perfect alternatief.

The story continues…

En Daan en Joost? Die geven tegenwoordig als respectievelijk ceo en cto van Foleon leiding aan een team van bijna 100 professionals, gevestigd in Amsterdam, London en New York. Samenwerkend aan hun missie: de wereld bevrijden van de pdf en lezers verrassen met digitale content die écht opvalt.

Instant Magazine is nu Foleon

Vanaf 18 februari is de naam Instant Magazine verleden tijd en gaat het verder onder de naam Foleon. Deze nieuwe identiteit vertelt beter wat het platform te bieden heeft. Een alles-in-één creative suite waarmee je gemakkelijk interactieve webcontent creëert die meetbaar is en de aandacht van de lezer weet vast te houden.

Wat betekent Foleon?

Foleon is afkomstig van ‘folio’, de Latijnse benaming waar je ook ‘portfolio’ van kent. Dit is werk of een verzameling van werk die je aan de wereld presenteert. Het is iets om mee te pronken, om trots op te zijn. De ‘on’ is krachtig en staat voor interactief en online.

Krachtige nieuwe functies die passen bij de ambities

Met belangrijke productverbeteringen, zoals een bibliotheek met gratis complete publicatie templates, een template builder, user management functionaliteiten, CRM-integraties en andere mogelijkheden positioneert Foleon zich als de internationale standaard voor het maken en presenteren van interactieve webcontent.

Bekijk hoe organisaties als EY, Royal FloraHolland, Albert Heijn en SOS Kinderdorpen interactieve content inzetten voor whitepapers, brochures, jaarverslagen en meer.

Meer weten? Neem contact op met een van onze content experts of begin direct met jouw gratis trial.