Verdieping

Zoek je meer sollicitanten? Toon wat lef!

0

Een extreem krappe arbeidsmarkt vraagt om extreem onderscheidende maatregelen. Dus tijd om een dosis ‘lef’ toe te voegen aan je recruitmentstrategie! Een succesvol recruitment-apparaat bestaat uit een grote keten met veel kleine schakels. Nu is mijn advies om je dosis lef te gaan injecteren in één van de twee hoofdthema’s in recruitment.

Die hoofdthema’s zijn:

  1. Je bereik, hoe bereik je nu je doelgroep?
  2. Je conversie, hoe laat je de doelgroep actief reageren?

Aangezien je wervingsprobleem nu is en niet over een paar jaar, is het wijs om één specifiek onderdeel toe te gaan eigenen als recruiter of marketeer. Dit onderdeel ga je domineren zoals nog nooit iemand heeft gedaan. Want met alle respect: standaardvacatures schrijven, om deze vervolgens op standaard-jobboards te posten en vervolgens een ‘binnengestruikelde’ sollicitant op een standaard manier te behandelen? Dat doet 95% van de Nederlandse recruitment-industrie al.

Dus geweldig nieuws: als heel Nederland zo’n beetje hetzelfde doet, dan is dit jouw moment om in een ieder geval in één onderdeel extreem uit te gaan blinken!

Dus, pak twee (of zes) espresso, stroop je mouwen op en maak jezelf onsterfelijk in recruitment-land!

Wat zou je onder andere kunnen doen? Ik deel 8 voorbeelden met je.

Aanpak op het gebied van bereik

  1. Post je vacature waar nog nooit eerder een vacature is geplaatst
  2. Trigger je doelgroep met een unieke vacaturetitel
  3. Bedenk een briljante guerillarecruitment-actie
  4. Lanceer een extreme referral-actie

1. Post je vacature waar nog nooit eerder een vacature is geplaatst

Zoom in op vacatureniveau en bedenk waar je doelgroep zich beweegt. Neem zo’n online of offline plek en maak daar je jachtgebied van. Vrachtwagenchauffeurs kun je op een ludieke manier aanspreken bij de benzinepomp en techneuten krijg je gegarandeerd gevonden in of rond een bouwmarkt/groothandel. Doe daar iets mee. Zo lanceerde het Britste leger begin dit jaar een recruitment-actie gericht op gamers van Fortnite en Call of Duty met de slogan: ‘je hebt alles al in huis om in het leger te komen’.Britse recruitment-actieNiet elke werkgever heeft een budget zoals het Britste leger, maar minder budget verplicht tot meer creativiteit. Tips om meer budget op te halen binnen je organisatie, vind je in dit artikel.

Als je een dergelijke actie goed op de kaart zet, kan zijn dat je niet direct 100 extra sollicitanten aantrekt. Wel kun je een mooi mediabereik hebben, omdat jij een briljante wervingsactie uitgewerkt hebt.

2. Trigger je doelgroep met een unieke vacaturetitel

De keuze van je vacaturetitel is zeer belangrijk. Je sollicitant beslist op basis van jouw vacaturetitel of hij/zij je vacature gaat openen, ja of nee. Uit ervaring weet ik dat er op de titel ‘accountmanager’ veel meer wordt gezocht dan op de titel ‘sales adviseur’. De baan kan functie-inhoudelijk exact hetzelfde zijn, echter de éne vacature wordt wel geopend en de ander niet.

Wat een absolute no-go is, is werven onder de vacaturetitels: ‘spin in het web’, ‘commerciële tijger’, ‘gemotiveerde jonge hond’. Denk even logisch na, welke malloot staat maandagmorgen op, gaat naar Google en denkt: laat ik mijn vacaturezoektocht maar eens starten door op zoek te gaan naar een baan als commerciële tijger?

Gamma heeft op dit moment een geweldig leuke recruitmentcampagne met opvallende vacaturetitels, zoals: Harketing Manager, Chief Hexecutive Officer of Head Kippen Rengineer.

Recruitmentactie GAMMA

En nee, mensen Googelen ook niet op maandagmorgen naar een baan als Harketing Manager, maar dit is nu weer een typisch geval van een geweldige marketingwaarde. Ludiek, opvallend en creatief. Mensen praten erover.

Weten of je vacaturetitel scoort? Doe een Google-zoekwoordanalyse of maak gebruik van het doelgroependashboard.

3. Bedenk een briljante guerillarecruitment-actie

Erg moeilijk, maar o zo mooi als het lukt. Je eigen guerillarecruitment-actie bedenken. Voor mij persoonlijk het summum van recruitment en marketing gecombineerd. Bereik een specifiek individu of een hele groep mensen tegelijk in je doelgroep. Je leest meer over guerilla-recruitment in dit artikel.

Monteurs gezocht4. Lanceer een extreme referral-actie

Referral wil zeggen: medewerker werft medewerker. In mijn optiek is referral de belangrijkste methode om effectief je bereik je vergroten. Rekensommetje, een gemiddelde persoon kent makkelijk 500 mensen (zie LinkedIn), nu werk je als recruiter bij een gemiddeld MKB-bedrijf met zo’n 100 mensen in dienst. Alleen jouw directe collega’s kennen dus zo’n 50.000 mensen (100 mensen x 500 connecties). Tussen die 50.000 mensen zal echt wel een werkvoorbereider en een accountmanager zitten die (jij als recruiter zoekt) en momenteel openstaan voor een nieuwe baan toch?!

En een referral-actie gaat vooral niet alleen over geld (krijg € 500 /€ 1000 voor een nieuwe collega)! Al je collega’s zijn doorgaans niet intrinsiek gemotiveerd om andere mensen ‘lastig te vallen’ om bij jouw bedrijf te komen werken.

Een goede referral-actie is een actie die echt leeft en iets leuks in het vooruitzicht stelt! Wellicht kun je het team dat de meeste nieuwe collega’s aanbrengt een dag lang naar de Efteling sturen, een barbecue aanbieden of een workshop koeknuffelen geven. O ja! En je moet wel een echte prettige werkgever hebben/zijn. Als je dat component mist, zal er niemand van de 100 collega’s actief gaan lobbyen bij zijn vrienden, familie en bekenden.

Creëer een geweldige actie en ook hiervoor geldt: herhaling, herhaling en nog eens herhaling. Je actie moet wel leven dus communiceer het overal!

Aanpak op het gebied van conversie

  1. Creëer je meest briljante vacaturetekst ooit
  2. Beloof een unieke sollicitatie-ervaring
  3. Ben de meest onderscheidende afwijzer ooit
  4. Kies ervoor om de beste onboarder te worden


1. Creëer je meest briljante vacaturetekst ooit

Op dit moment staan er zo’n slordige 4 miljoen vacature-advertenties open in Nederland (van zo’n 262.000 openstaande vacatures). Een ‘beetje’ aandacht besteden aan een geweldige vacaturetekst, is geen overbodige luxe. Je vacaturetitel was doordacht en effectief, dus mensen lezen ook echt je vacaturetekst. Wat zijn 5 gouden tips?

  • Dump je standaard-openingszin en start met een goede teaser
  • Voorkom clichés (spin het web, commerciële tijger… Ja daar is ie weer)
  • Benoem je JVP (job value proposition), wat maakt deze vacature aantrekkelijk voor de lezer?
  • Schrijf met een authentieke tone of voice
  • Schrijf in spreektaal
Herschrijven vacaturetekst

Voorbeeld van Voortekst hoe je een standaard vacature ombouwt naar je doelgroep (jongeren in dit geval) in spreektaal.

2. Beloof een unieke sollicitatie-ervaring

Ook in de sollicitatie-ervaring kun je uitblinken, zoals geen ander ooit eerder heeft gedaan. Check bijvoorbeeld hoe Hudsons Bay een lift in heeft gezet om een letterlijke elevator pitch te kunnen doen als sollicitant (en binnen twee minuten te weten of je de baan hebt ja of nee).

Accepteer cookies

Maar ook zonder veel budget kun je impact maken. Stel de avonden of weekenden open voor sollicitatiegesprekken. Laat je sollicitanten online solliciteren (via video) of beloof dat je binnen 24 uur een contract op de deurmat kunt hebben liggen na je sollicitatie.

Misschien durft je bedrijf het wel aan om je sollicitant als enige vragen te laten stellen?

3. Ben de meest onderscheidende afwijzer ooit

Ook in sollicitanten afwijzen kun je uitblinken. Of je dat nu doet met ondersteuning van een persoonlijke handgeschreven bedankkaart of je direct een afgewezen kandidaat kunt koppelen aan enkele andere recruiters die alternatief werk hebben… Het is niet moeilijk om je onderscheid aan te tonen in het persoonlijk en vriendelijk afwijzen van kandidaten.

Zo bedacht het Reinier de Graaf ziekenhuis een speciaal spreekuur voor afgewezen sollicitanten. De recruiters plannen structureel tijd om in gesprek te gaan met kandidaten die afgewezen zijn, zowel voor uitleg als tips & tricks. Hiermee wonnen ze zelfs een Werf& award in 2018.

4. Kies ervoor om de beste onboarder te worden

Oké, iemand heeft zijn contract getekend en gaat starten, waarom gaan we het dan nog over onboarden (hoe is de periode vanaf de handtekening tot en met de eerste maanden in dienst) hebben? Simpel, een slechte onboarding levert je verloop en verloop levert je meer vacatures op.

Nederland kent professionele software om je onboarding-proces goed te ondersteunen (Talmundo, Appical en meer). Maar wat kun je zelf doen om iemand zich echt welkom te laten voelen?

Laat het huidige team even hallo zeggen tegen de nieuwe collega op LinkedIn of Facebook en app een filmpje van de directeur waarop hij/zij de nieuwe telg hartelijk welkom heet. Bezorg een bosje bloemen met een handgeschreven kaartje van de afdeling, voor de dag van start of zet een grote koffiemok klaar met iemands eigen naam erop. Ook onboarden kun je low budget en vooral onderscheidend doen.

Creatiever dan de rest

We hebben het nog niet eens gehad over onderscheidend fotomateriaal, video’s, recruitment-chatbots, socialmedia-acties, virtual reality, reviews en gamification. Pak om te beginnen één item en doe dit beter, sterker, sneller en vooral creatiever dan de rest van de wereld!