Innovatie

Blockchain: 5 mythes en misvattingen weerlegd

0

Technologie voor criminelen, de oorzaak van een nóg snellere opwarming van de aarde en inbreuk op privacy. De afgelopen tijd voerde ik tijdens het spreken over blockchain en cryptovaluta allerlei pittige discussies met het publiek. Dit ging vaak over de impact en het gebruik van blockchaintechnologie. Ik merk dat hierover nog steeds veel misconcepties bestaan. Tijd om een onderbouwde reactie te geven op de 5 belangrijkste mythes en misvattingen over blockchaintechnologie.

1. Het energieverbruik van blockchain draagt sterk negatief bij aan de opwarming van de aarde

Als negatieve reactie hoor ik vaak dat er zo ontzettend veel energie nodig is om de blockchaintechnologie werkend te houden. Een artikel in het gerespecteerde tijdschrift Nature becijferde dat de energie die nodig is om het Bitcoin-blockchain-netwerk in stand te houden, de aarde met twee graden opwarmt. Ook kranten die ik zelf graag lees, zoals The Guardian, schreven er breeduit over. Helaas bleek dat de onderzoekers de technologie niet helemaal begrepen.

In vrijwel alle artikelen kijken onderzoekers alleen naar de technologie achter Bitcoin. Het gaat hierbij om de zogenaamde consensus-methode (Proof of Work), samen met de hash rate hiervan. In het geval van Bitcoin consumeert deze erg veel energie. Helaas staat er nooit bij dat Bitcoin qua grootte nog maar 50% van alle crypto-currencies uitmaakt en dat er inmiddels al meer dan vijftig andere consensus-methoden zijn. Deze nieuwe methoden verminderen de hash rate significant. Daardoor verbruiken ze veel minder energie.

Windparken in Marokko & waterkrachtcentrales in Canada

Als alleen fossiele energie de blockchain onderhoudt, ontstaan inderdaad de berekeningen die veel media hanteren. Maar laten we eens kijken naar de vele projecten waar schone energie blockchain volledig onderhoudt. Dan zwakken dit soort berekeningen en beweringen sterk af.

Waterkrachtcentrale voor blockchaintechnologie

We gebruiken nu bijvoorbeeld de grote hoeveelheden overgebleven energie van windparken in Marokko en waterkrachtcentrales in Canada voor blockchain. In Europa zie je dat deze mining operations (het blockchain netwerk onderhouden en beveiligen en transacties valideren) steeds meer richting IJsland trekken. Dit land werkt 100% op schone energie.

Minder impact

De onderzoekers kijken helaas ook te weinig naar wat de blockchaintechnologie gaat vervangen. Als de blockchain onderdelen van banken en het notariaat vervangt, heeft het daarvoor minder dan 30% nodig van de energie die huidige partijen gebruiken. Dan zijn er bijvoorbeeld geen bankgebouwen, geen reizende medewerkers en geen benodigde infrastructuur en apparatuur meer nodig. Op die manier zorgt blockchain voor een energiebesparing.

Kijk naar computers en auto’s: een mooie vergelijking met nieuwe technologieën laat zien dat ze in het begin altijd veel energie consumeren. Snelle ontwikkelingen zorgden voor de elektrische auto’s en quantum computers van nu. Als we alleen al kijken naar de razendsnelle ontwikkelingen van bijvoorbeeld de Bitcoin en blockchain, zoals de implementatie van SegWit en Lightning die zorgen voor een hogere transactiesnelheid en sterk verminderende energieconsumptie, dan duurt het ook hier vast niet lang tot de impact afneemt.

2. Vooral criminelen gebruiken Bitcoin en blockchain

Helaas gebruiken criminelen cryptovaluta, net zoals dat ze fiatgeld (bijvoorbeeld Euro’s en Dollars) gebruiken. Cryptovaluta als Bitcoin werden hierdoor zelfs bekend onder het grote publiek. Dit kwam door de illegale online marktplaats Silk Road, waar vrijwel alle transacties in Bitcoin plaatsvonden.

Inmiddels wees onderzoek van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration uit dat wereldwijd minder dan 5% van de crypto-transacties te maken heeft met criminele activiteiten. Specialisten van de Amerikaanse overheid draaiden de discussie zelfs om: zij zeggen dat Bitcoin een van de best traceerbare munteenheden ter wereld is. De blockchaintechnologie heeft verschillende hulpmiddelen om eigenaren te identificeren, transacties te volgen en patronen te herkennen. Zo kunnen organisaties criminele activiteiten identificeren.

Criminelen en blockchain

Er bestaan nieuwe cryptovaluta die dit proberen te voorkomen. Dat zijn bijvoorbeeld Monero en Zcash. Maar volgens experts zijn deze valuta voor grote criminelen te klein om te kunnen gebruiken. Ook geven ze nog steeds de mogelijkheid tot het traceren van transacties.

3. De blockchaintechnologie vaagt onze privacy weg

Het basisbeginsel van de blockchaintechnologie, zoals de mysterieuze oprichter Satoshi Nakamoto introduceerde, roept veel vragen op rondom privacy. Het gaat om de privacy van de data die ligt opgeslagen in de blockchain. Sommige onderdelen staan haaks op de Europese GDPR-wetgeving. Veel mensen maken zich zorgen over de gedecentraliseerde verspreiding van hun data.

Het is mooi om te zien dat de technologie deze zorgen op verschillende manieren volledig wegneemt. Dit gebeurt aan de hand van allerlei nieuwe doorontwikkelingen. Het Enigma-project van MIT zorgt ervoor dat we data anoniem op de blockchain kunnen opslaan.

Dit kan omdat het project de data over de verschillende deelnemers van het netwerk (nodes) verdeelt. De deelnemers kunnen de data zelf niet inzien, maar wel bewijzen dat de data in orde is. De secret contracts die het team op basis hiervan ontwikkelde, zorgen voor optimale privacy bij het maken van zogenaamde smart contracts. Dit komt doordat zelfs de transacties niet openbaar zijn.

Private blockchains

Veel bedrijven, consortia en overheden die momenteel de blockchaintechnologie volop implementeren, gebruiken ook private blockchains. Deze private blockchains zorgen ervoor dat alleen vooraf goedgekeurde deelnemers deelnemen aan het netwerk. Zo voldoen ze niet alleen aan een paar belangrijke GDPR-obstakels die de public blockchains met zich meebrengen, maar waarborgen ze ook de privacy van de data beter.

Daarnaast zijn er verschillende startups die juist met blockchaintechnologie de privacy van gebruikers willen verzekeren. Dit willen ze op verschillende manieren doen. Een mooi voorbeeld is de Nederlandse startup Faktor, die consumenten weer de volledige controle geeft over hun data.

4. Blockchain is hetzelfde als Bitcoin

Blockchain en Bitcoin zijn net als wijn en een mooie sigaar: ze gaan heel goed samen, maar kunnen ook goed apart van elkaar opereren. Doordat de bedenkers de technologieën op hetzelfde moment lanceerden, zien veel mensen ze aan voor hetzelfde. Maar niets is minder waar.

Verschil Bitcoin en blockchain

Bitcoin is de originele vorm van een cryptovaluta, net als de meer dan 2000 andere cryptovaluta’s die sindsdien ontstonden. Wat al deze currencies gemeenschappelijk hebben, is de technologie waarop ze draaien: de blockchain.

5. Blockchain heeft alleen een positieve impact op de bankensector

De publicatie van de originele whitepaper over de Bitcoin en blockchain ging dan wel voornamelijk over een peer-to-peer electronic cash system, inmiddels zijn er tienduizenden blockchain-projecten in alle mogelijke sectoren en landen. Eerder schreef ik daar al een artikel over.

Van medicijnen in de zorg en de registratie van vluchtelingen in oorlogslanden tot groenten uit de supermarkt en het inzamelen van plastic: de bijzondere en praktische toepassingen van de blockchaintechnologie zijn eindeloos.

Op naar nieuwe blockchain-ontwikkelingen

Blockchain is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en gaat de komende tijd nog voor veel mooie ontwikkelingen zorgen. Ik blijf dit alles dagelijks met groot enthousiasme volgen!

Ken jij nog een mythe of misvatting met betrekking tot blockchain? Deel het hieronder met me in een reactie!