Social media

Engagement op Instagram: wat je als bedrijf moet weten

0

Instagram is de plek waar je moet zijn en (illegale) praktijken om volgers te kopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Want een account met veel volgers is een goed account, nietwaar? Mis! Het gaat namelijk niet om het aantal volgers, maar om je engagement ratio: het aantal volgers dat je post ook daadwerkelijk leuk vindt of, als je echt geluk hebt, zelfs de moeite neemt om erop te reageren.

Instagram is ‘booming’. In 2018 bereikte het platform voor het eerst meer dan een miljard actieve gebruikers. Daarmee liet het medium onder andere Twitter en LinkedIn achter zich. Een hoog engagement ratio is één van de duidelijkste indicatoren voor succes. Dat beperkt zich niet tot je aantal likes en reacties. Met de introductie van Stories en IGTV komen daar het aantal views, shares en privéreacties nog bovenop.

Wil je engagement meetbaar maken?

Bepaal dan zelf welke van al deze vormen van engagement voor jou belangrijk zijn. Je hoeft niet alles in één keer goed te doen. Worden je video’s niet goed bekeken? Ga dan als eerste daarmee aan de slag. Je kunt beter één ding heel goed doen, dan een hoop kleine dingen net niet goed genoeg!

Merken kunnen op allerlei manieren in contact komen met hun Instagram-volgers: via Instagram Stories, IGTV, in direct messages en natuurlijk met hun ‘gewone’ berichten. Veel bedrijven ontwikkelen direct een strategie voor iedere nieuwe functie die wordt gelanceerd, omdat ze niet achter willen lopen op de concurrentie. Wélke Instagram-functies je wel of niet inzet, is echter niet het allerbelangrijkste: het gaat erom hóe je ze inzet. Het draait veel meer om de interacties en het engagement met je achterban. Maar hoe vergroot je de engagement ratio als je door de bomen het bos niet meer ziet? Hoeveel hashtags moet je gebruiken? En wat is eigenlijk beter, video of foto?

HubSpot en Mention zijn samen in de wereld van Instagram gedoken en hebben gekeken naar factoren die van invloed zijn op engagement. In hun rapport, ‘Instagram Engagement Report: What Your Company Needs to Know for 2019’ zetten ze de do’s en don’ts van Instagram voor bedrijven uiteen. Dat leverde een aantal opvallende conclusies op:

1. Focus op video

Video is één van de belangrijkste contentvormen voor het verhogen van je engagement. Een video ontvangt gemiddeld 150 comments per post, terwijl een foto er nog geen 70 krijgt. Kijk hierbij niet alleen naar je ‘vaste’ content, maar ook naar je Instagram Stories en de Highlights op je profiel.

Pas wel op dat je niet gaat posten om het posten: video’s moeten goed doordacht zijn en een leuke, memorabele of impactvolle inhoud hebben. Als je moeite hebt met het dagelijks maken van een video, zorg dan voor een goede mix afbeeldingen, video’s en Stories.

Average Number of Likes Per Post (Hubspot)

Bron: HubSpot.

2. Gebruik minder hashtags

Ja, je leest het goed: ook waar het hashtags betreft gaat kwaliteit boven kwantiteit. Misschien heb je het gevoel dat het gebruik van meer hashtags automatisch tot meer bezoekers leidt, omdat je met verschillende zoektermen verschillende ‘zoekers’ oppikt. Maar meer bezoekers leidt – zoals eerder aangegeven – niet direct tot meer engagement, en engagement is enorm belangrijk!

Uit het rapport blijkt dat we hashtags zo vaak tegenkomen, dat we ze in veel gevallen niet eens meer opmerken. En bij het gebruik van meer dan vier of vijf hashtags haken we vaak zelfs helemaal af. Kijk daarom goed naar de hashtags die je concurrenten gebruiken en of deze tot engagement leiden. Daarnaast is het altijd verstandig om een sterke branded hashtag te gebruiken, die uniek is voor jouw merk en content (70% van de huidige hashtags is branded!).

3. Tag met beleid

Taggen is het nieuwe spammen. Met een tag leg je snel en eenvoudig contact met gebruikers en maak je ze attent op je content, maar die gebruiker is daar lang niet altijd van gediend als je niet eerder op een andere manier een relatie hebt opgebouwd.

Ga dus niet in het wilde weg gebruikers/influencers taggen waarmee je contact wil hebben, maar pak dit strategisch aan. Deel bijvoorbeeld gericht content van een influencer en tag deze daarin, zodat de betreffende influencer weet dat jij zijn of haar content inzet. Doe dit ook met partners of je belangrijkste klanten. Zet ook het netwerk van je eigen netwerk in: vraag bijvoorbeeld je collega om je bedrijfsaccount te taggen met eigen, passende content.

Most Used Instagram Hashtags (Hubspot)

Bron: HubSpot.

4. Je hebt niets aan volgers als ze niet kijken

Je Instagram is niet automatisch succesvoller als je meer volgers hebt. Je kunt duizenden volgers hebben, maar als deze met een vluchtige blik over jouw zorgvuldig uitgewerkte content heen scrollen, heb je er nog steeds niets aan.

Bouw aan een community door contact met je volgers te leggen en lever continu waardevolle content waar je volgers graag naar kijken. Zo zorg je ervoor dat je boodschap blijft hangen.

5. Lang leve micro-influencers!

Niet ieder bedrijf heeft er iets aan, maar de meeste merken zijn zich ervan bewust dat ze aan de slag moeten met influencer marketing. In 2017 gaven bedrijven samen 1 miljard dollar uit aan influencers – en dat alleen op Instagram! Influencer marketing helpt je bedrijf een nieuw, relevant publiek te bereiken op een niet-opdringerige manier. Bovendien vergroten influencers het vertrouwen in je merk.

Aan de slag dus! Laat je niet uit het veld slaan door de kosten die mega-influencers met meer dan een miljoen volgers in rekening brengen: die kun je volledig aan de kant schuiven. Micro-influencers hebben de toekomst, zij hebben zo’n 50.000 – 100.000 volgers. Dat betekent dat ze een relatief klein, maar gericht publiek aanspreken en bovendien vaak tarieven hanteren die een stuk vriendelijker zijn voor je marketingbudget!

Accepteer cookies

Natuurlijk zijn er nog talloze andere manieren om je engagement te vergroten. Haak bijvoorbeeld in op nieuws en actualiteiten (zoals de post hierboven) of prikkel je volgers met een stelling. Ook content waarin je volgers zich kunnen herkennen spreekt vaak tot de verbeelding.

Speel met verschillende soorten content (video versus foto), probeer eens een samenwerking met een influencer uit en jaag je publiek niet weg door overmatig gebruik van (hash)tags. Het allerbelangrijkste is: durf buiten je comfortzone te treden, maar blijf dicht bij jezelf.