How to

In 6 stappen een onweerstaanbaar webshop-assortiment

0

Welke producten bied je aan op je website, en welke niet? Een vraag die voor flink wat discussie kan zorgen op de werkvloer. Het productteam wenst zus, het marketingteam wenst zo. In 6 stappen creëer je een assortiment waarmee beide teams instemmen én dat de vraag van jouw klanten dekt.

Stap 1. Op wie richt je je pijlen?

Breng jouw doelgroep in kaart. Denk aan leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, woonplaats. Of duik nog iets dieper: beroep, gezinssituatie, mediagebruik, enzovoorts. Baken jouw markt af. Dit maakt het promoten van je assortiment, bijvoorbeeld op Facebook, ook een stuk makkelijker.

Er zijn verschillende manieren om je doelgroep in kaart te brengen:

  • Kijk naar de statistieken van je website, zoals cookies.
  • Wat doen je concurrenten? Let op: kijken, niet kopiëren.
  • Raadpleeg social media: wat leeft onder jouw doelgroep?
  • Ga met je doelgroep in gesprek: wat vinden ze interessant?

Stap 2. Waar speel je op in?

Wil je werken vanuit klantvraag of inspelen op trends? Als je inspeelt op trends, draait het om originaliteit en actualiteit. Je moet voor trends uitlopen en producten aanbieden waar nog geen vraag naar is. Hoe? Die vraag moet je zelf creëren door jouw producten via diverse campagnes te tonen, zoals Google Display-campagnes, televisie- of radioreclame en social kanalen als Instagram. Een goed voorbeeld hiervan is Dopper – dat de laatste jaren flink in populariteit is gestegen.

Wil je werken vanuit de vraag van jouw doelgroep, dan is zoekverkeer juist jouw houvast. Doe onderzoek naar het zoekvolume, zodat je niet alleen weet waar jouw doelgroep naar op zoek is, maar ook hoe populair die zoekterm is. Programma’s als Google Keyword Tool of Keyword.IO helpen je hierbij. Waar liggen hun interesses? Welke producten of productgroepen willen ze graag kopen? Welke winnen het aan populariteit? De antwoorden op deze vragen vind je in data.

Stap 3. Ga je de breedte of de diepte in?

In deze stap weet je in welke productgroep jouw klanten geïnteresseerd zijn. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat jouw doelgroep interesse heeft in fietsen. Om een lage bounce (het percentage bezoekers dat op je website landt en vertrekt zonder een andere pagina te zien) en hoog conversiepercentage te realiseren, is de diversiteit van je assortiment belangrijk.

Naar wat voor fiets is jouw doelgroep op zoek? Elektrische fietsen, mountainbikes, kinderfietsen, bakfietsen, vouwfietsen? Welk merk? Welke kleur? Welke prijscategorie? Stel een assortiment samen dat de zoekvraag zo volledig mogelijk dekt.

Productgroepen

Dat kan betekenen dat het aantal productvarianten binnen een productgroep uiteenloopt. Oftewel de diepte van jouw assortiment. Focus je je alleen op fietsen van het merk Gazelle of specialiseer je je in elektrische fietsen? Of dat het aantal verschillende productgroepen uiteenloopt. De breedte van je assortiment. Een assortiment fietsen van A tot Z.

Stap 4. Welke leveranciers sluiten aan?

De volgende stap: zoek leveranciers die aansluiten bij de vraag van jouw klanten. Verkoop je vooral merken dan is dit vrij simpel. Je neemt contact op met de vertegenwoordiger van dit merk en maakt een goede deal. Verkoop je geen merken, dan is dit iets ingewikkelder. Stel: je hebt voor een rode pen met rubberen grip acht verschillende leveranciers. Dan moet je op basis van je zoekvraag kijken welke leverancier het beste aansluit.

Misschien biedt een leverancier de pennen voor een prikkie aan, terwijl een ander de pennen de volgende dag bedrukt en al kan leveren. Wat sluit beter aan: levertijd of budget? Of speel in op kwaliteit of gemak – niet alleen fietsen, maar ook banden, fietsmanden en andere verwante artikelen. Coolblue is hier meester in.

Stap 5. Hoe presenteer je het assortiment?

Als je met de juiste leveranciers de juiste condities hebt afgesproken, voeg je deze producten toe aan jouw website. Hoe je dat doet, is minstens zo belangrijk. Leveranciers richten zich vooral op productie en minder op sales en marketing. Zet zelf jouw assortiment in de spreekwoordelijke schijnwerpers. Zo, bijvoorbeeld:

  • Schiet productfoto’s die passen bij jouw huisstijl – zoals Vegan Junk Food Bar tot in de puntjes doet. Consistent in achtergrond, kleuren en lettertype.
  • Schrijf aantrekkelijke productomschrijvingen inclusief bullet points, zodat websitebezoekers ook vluchtig de unique selling points van een product zien.
  • Voeg productreviews toe, zodat websitebezoekers vertrouwen in jouw organisatie krijgen.

Stap 6. Hoe blijf je optimaliseren?

Productfoto’s, productomschrijvingen, productreviews. Check! Nu kun je op basis van data kijken hoe jouw assortiment presteert. Wat is de doorklikratio (CTR) van deze producten? Lees: hoe effectief is een banner, link of advertentie? Hoe converteren de producten? Waar haken websitebezoekers af? Wat gebeurt vervolgens in het salesproces? Waar zoeken ze op: merk, type, prijs?

Zorg dat je websitebezoekers makkelijk kunnen filteren op basis van hun zoekvraag. Dit geeft je een goed beeld van hun wensen. Op basis van deze data kun je blijven optimaliseren. Ook achter de schermen. Denk aan de kwaliteit van producten, levertijden, prijzen, aantallen. Tip: zet al deze gegevens in tools als Microsoft Power BI of Google Analytics.

Blijf vooruitkijken

Blijf scherp. In een dynamische markt is het succes van vandaag geen succes voor morgen. Je moet vooruit blijven kijken. Met deze zes tips stel je een assortiment voor je webshop samen dat aan alle wensen voldoet: blije gezichten op de werkvloer en onweerstaanbaar voor je klanten. Win-win!

Heb jij een onweerstaanbaar webshop-assortiment? Ik ben benieuwd naar jouw aanpak. Deel je ervaringen in een reactie hieronder.