Promoted

De contentcrisis oplossen met een Content Hub

0

Het geheim van succesvolle digital marketing? Een consistent eigen geluid over alle marketingkanalen heen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door toenemende concurrentie, overvolle timelines op social media en steeds veranderende klantbehoeften worstelen veel organisaties en marketingafdelingen met hun aanpak. Hoe kun je, door al je marketingprocessen te optimaliseren en stroomlijnen, zorgen voor een consistentere merkbeleving en customer journey?

Of je nu meer websitebezoeken, naamsbekendheid of leads en klanten wil, het is belangrijk dat je met relevante en consistente content een omnichannel klantervaring biedt. Volgens de bekende psycholoog dr. Robert Cialdini bouwt iemand die zich consistent gedraagt vertrouwen op. Wie daarentegen steeds van ideeën wisselt of continu een andere tone of voice kiest, zou wel eens zijn of haar geloofwaardigheid kunnen verliezen.

Sitecore content hub

De toekomst van Digital Asset Management

Een consistente boodschap begint bij een consistente aanpak. Steeds meer organisaties kiezen voor de inrichting van een Digital Asset Management (DAM)-systeem. Uit onderzoek blijkt zelfs dat in 2019 meer dan 75 procent van softwarebeslissers bezig is met of plannen heeft om DAM te implementeren, waarin foto’s, video’s en andere digitale media op één centrale plek verzameld, beheerd en gedeeld kunnen worden.

Met de opkomst van ontelbare (digitale) kanalen en content, is de vraag naar asset- en contentmanagement de laatste jaren enorm gegroeid. DAM mag het leven van veel marketeers elke dag dan wel een stuk makkelijker maken, het is nog maar de vraag of het systeem in zijn huidige vorm genoeg is om aan de vele eisen van consumenten te voldoen. Goed nieuws: de toekomst van DAM is veelbelovend, en ligt in het beheren en managen van de volledige content-levenscyclus in een zogenaamde Content Hub.

Wat de grootste voordelen zijn van één contentplatform voor de complete marketingafdeling in de cloud? Het betekent het einde van silo-denken en -werken en zorgt voor een geïntegreerde aanpak van je assets, teams en processen. Doordat alle tools en IT-oplossingen, denk aan losse onderdelen als DAM, MRM en PIM, voortaan geïntegreerd zijn, zijn de workflows over alle contactpunten veel transparanter. Teams kunnen in een gedeelde omgeving plannen, samenwerken, toezicht houden en campagnes opleveren.

Sitecore content hub

Het resultaat is dat je de content-levenscyclus van A tot Z effectief kunt structureren en stroomlijnen. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig zoeken en vinden van goedgekeurde digital assets (door de integratie van digitaal rechtenbeheer), het centraal en geautomatiseerd beheren van productinformatie en het creëren, beheren en distribueren van gepersonaliseerde content via ieder kanaal, in iedere fase van de customer journey. En dat is niet alleen goed nieuws voor je organisatie, maar ook voor je doelgroepen. Doordat zij voortaan altijd de juiste content op het juiste moment krijgen, vergroot je de kans op conversie, sales én loyaliteit.

Een Content Hub in 4 stappen

Overweeg jij ook om één contentplatform voor de hele marketingafdeling te implementeren? Dan is het goed om deze stappen te doorlopen.

1. Breng de huidige processen in kaart

Als je wil dat alle workflows voortaan soepeler verlopen, moet je eerst weten wat die zijn. Wie is binnen de organisatie voor wat verantwoordelijk? Welke taken en activiteiten moeten worden verricht? Hoe wordt er met elkaar gecommuniceerd? Is er een duidelijke werkwijze? Door de huidige werkprocessen te evalueren, worden eventuele inefficiënties en knelpunten zichtbaar.

2. Bepaal je doelstellingen

Nu je weet waar de uitdagingen liggen, kun je gaan bedenken hoe het dan allemaal wel zou moeten werken. Je wil immers voorkomen dat de huidige processen, in een iets andere vorm, nagebootst worden. Wat zijn de wensen en behoeften? Welke uitdagingen wil je als eerste aanpakken? Met welk resultaat ben je straks tevreden? Door duidelijke doelstellingen te formuleren, zijn de verwachtingen helder en heb je meer houvast en focus.

3. Creëer draagvlak

Het succes van elke digitale transformatie valt of staat bij de adoptie van gebruikers. Betrek ze dan ook vanaf het eerste moment bij het proces. Dat kan bijvoorbeeld door projectteams samen te stellen, bestaande uit verschillende stakeholders (IT’ers, medewerkers én managers), die ieder vanuit hun eigen wensen, behoeften en ervaringen delen wat zij denken nodig te hebben om hun werk goed te doen. Op deze manier vergroot je het draagvlak en de betrokkenheid en voorkom je dat je een oplossing implementeert waar niemand op zit te wachten.

4. Kies de juiste oplossing

De tijd is aangekomen om een leverancier te vinden. Dat is zeker geen gemakkelijke keuze! Wil je zeer brede functionaliteiten, of ben je tevreden met de basics? Ga je voor een kant-en-klare oplossing, of maatwerk? Wil je het technisch beheer zelf doen, of liever uitbesteden? In veel gevallen ga je een jarenlang partnership met een partij aan. Het is dus echt belangrijk dat je weet wat je hebt (stap 1) en wat je wil (stap 2), zodat je een oplossing kiest die niet alleen goed past in je huidige IT-architectuur, maar ook aan de (hoge) verwachtingen van alle gebruikers (stap 3) kan voldoen.

Sitecore Content Hub

Wil jij ook meer consistentie en personalisatie in je marketinguitingen? En wil jij de werkprocessen binnen je team of organisatie beter stroomlijnen? Dan mag je de Sitecore Content Hub zeker niet overslaan als mogelijke oplossing.

Sitecore, de wereldwijde leider in digital experience management (bron: Forrester), biedt contentmarketeers en marketingteams met haar Content Hub alle ruimte om op eenvoudige wijze eersteklas campagnes, programma’s en gepersonaliseerde ervaringen te leveren.

Sitecore content hub

Het cloud-gebaseerde marketingplatform integreert Digital Asset Management (DAM), Marketing Resource Management (MRM), web-to-print mogelijkheden, Digital Rights Management (DRM), Content Marketing Platform (CMP) en Product Information Content Management (PCIM) in één platform.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan snel de website voor meer info of vraag direct een demo aan.