Schrijven

Hogere conversie op je site? Zo schrijf je zoals je praat

0

Wil jij als ondernemer de conversie op je site verhogen? En vraag je je af wat er nu mis is met je teksten, omdat dit niet lukt?

Je runt een online business. Je geeft sessies, organiseert events, je hebt je (eerste) e-course met een kilo liefde en vijf liter lol gebouwd. Je blogt ook en je vlogt zelfs, of je doet webinars, maar als je naar de resultaten kijkt… daar word je niet blij van.

En je weet wel dat dit door je teksten komt, maar je kunt er de vinger niet op leggen wat het precies is.

Je vindt ze niet soepeltjes lopen, zeg maar gerust: ze zijn droog. En ja, je hebt wel eens van die tip gehoord: schrijf zoals je praat.

Schrijven zoals je praat, in drie eenvoudig stappen

Klinkt goed, maar hoe dan? Hoe krijg je dat voor elkaar? In dit artikel leg ik het je uit. Schrijven zoals je praat, in drie eenvoudig stappen.

1. Zet boven elk stuk dat je schrijft een aanhef

Dus. Je hebt de drie belangrijkste pagina’s van je site: je homepage, een salespage (of meerdere) en je Over mij-pagina. Elk van die pagina’s begin je dus met een aanhef. Ga maar doen.

Kies de naam van iemand die je superlief vindt en met name: die jou ook heel tof vindt.

Je stelt je even voor dat diegene worstelt met de problemen die jij met je bedrijf oplost. En dan schrijven maar. Voor je begint: wat voor aanhef kies je?

‘Beste…’
‘Eerwaarde…’
Yo…’
‘Lieve…’

Welke kies je?

Ik gok dat jij de aanhef met die beste vriend of vriendin in je hoofd niet schrijft als ‘Beste Martijn,’ maar dat je iets zegt als ‘Yo Martijn!’ of ‘Ha die Victorine!’

En die toon mag je gerust ook naar je klanten gebruiken. Je zit daardoor al in een luchtige, ontspannen vibe. Een vibe waarbij je je richt tot inderdaad een vriend. Een mens. Een persoon.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat jouw klanten mensen van vlees en bloed zijn, die willen voelen dat jij ze snapt en dat je echt contact maakt. Je kent het wel van sprekers op het toneel: soms voel je direct dat diegene het niet echt tegen jou heeft. Dat ie over de hoofden heen aan ‘t praten is. Dat is ook zo op je site. Jij praat tegen iemand en dan met woorden.

Zet dus die aanhef erboven en begin lekker te kletsen met die persoon over de problemen waarvan jij weet dat ze er enorm mee zit te worstelen. En als laatste, best handig: voor je je tekst publiceert haal je je aanhef weer weg!

2. Vergeet alle regels over goed en correct Nederlands

Ik hoor allerlei mensen roepen dat je een zin niet met ‘En…’ mag beginnen of met ‘Maar…’

Correct Nederland vast waar, maar om de mensen op je site, die leuke klanten te inspireren, doet het er totaal niet toe.

Zo is het ook waar dat elke zin een onderwerp en werkwoord moeten hebben. Maar in de teksten naar die mensen aan ‘t andere kant van ‘t scherm is dat geen noodzaak. Echt niet. Boks. Hartje.

Kijk, dat waren al drie niet correct Nederlandse zinnen, maar je begrijpt wel wat ik bedoel en je vond het zelfs misschien wel lekker klinken. Snapje? Het belangrijkste is natuurlijk wel dat de mensen die jij wil bereiken wel echt begrijpen wat je bedoelt. Als jij bij wijze van ‘grap’ echt spelfouten gaat maken enzo, maar mensen denken dat je echt een ramp bent in spelling dan zet je mensen op ‘t verkeerde been en dat wil je niet.

Jij maakt met jouw woorden contact met een ander mens. En contact maken doe je soms met een knipoog, een andere keer door te zeggen: ja, zeg, dat lijkt me dus echt superkak voor je en een andere keer door rustig uit te leggen wat jouw dienst voor hen kan doen.

Het nummer 1-probleem met je teksten is waarschijnlijk dat je voordat je schrijft toch gaat denken: eeh, ja, maar wie ben ik dan? Ben ik wel echt die expert? Zit iemand op mij te wachten?

En weet je wat er dan gebeurt? Dan ga je enorm je best zitten doen met ingewikkelde woorden en met… professioneel overkomen. My god, dat kost me daar een partijtje geld, dat professioneel overkomen. Hou daar mee op!

Ik weet het. Dit zijn eigenlijk twee tips: vergeet de regels van correct Nederlands en hou nu eens op met overspannen, akelig professioneel overkomen.

3. Lees nadat je de tekst schreef deze hardop voor

Je tekst moet lekker en swingend lopen. Hou je niet van dansen? Zorg dan dat je betrokken klinkt en als een echt mens.

Door je tekst hardop voor te lezen ontdek je, voel je, welke zin te veel is. Waar je jezelf te veel uitlegt. Of waar je misschien een veel te deftig woord gebruikt.

Ik las deze zin: ‘Hoe moeilijk is het om met de juiste woorden, de juiste zinnen te communiceren met je leidinggevende?’

De devil zit in de details, maar dat woordje ‘juiste’ is te deftig toch? Vinnik wel.

‘Hoe moeilijk is het om de goeie woorden te vinden in een gesprek met je leidinggevende?’

Dat is toch gewoon wat je wil zeggen?

Of wat te denken van ‘t woord ‘echter’…

‘Het is echter niet noodzakelijk om na het bezoeken van…’

Doe eens niet! Dat klinkt toch niet of jij het bent?
En dat is wel de kans die jij hebt. Zeker als jouw business door de buitenwereld vaak wordt gezien als saai. Niet dat ik zeg dat je saai bent, maar accounts, of administratiekantoren… hoe ga je je onderscheiden van de anderen? In een gemiddelde stad van 30.000 inwoners zitten toch al gauw 145 concurrenten.

Je doet dit dus door als een mens, ontspannen, met een knipoog, betrokken, speels contact te maken met dat andere mens aan de andere kant van het beeldscherm.

Liefs, Johan

PS heb je de aanhef al weggehaald? Doe maar even.