SEO

SEO: 127% groei van organisch zoekverkeer in 14 dagen? Het kan!

0

Je hebt vast weleens een artikel geschreven dat uiteindelijk tegenviel in SEO-verkeer. Wij maakten dat recent ook mee. Maar toen we een nieuwe invalshoek gebruikten, steeg het organisch zoekverkeer naar een van onze pagina’s met 127%. Binnen een aantal weken kregen we een steady plek in de top 5. In deze SEO-casestudy laten we zien hoe we dat hebben gedaan.

 

SEO-case analytics.

Content leverde geen bezoek op

On 13 september 2018 publiceerden we een blogpost over yerba maté.

Case screenshot blogpost.

Maar het artikel deed niets in bezoeken en rankings. Niet de eerste week, niet de eerste maand – zelfs niet de eerste maanden.

Screenshot verkeer Google Analytics.

Mensen linkten er naar en ja, de pagina veroverde wat posities. Maar klom de pagina naar een steady top 10 voor ons target-keyword (‘yerba mate’)? Nope, nooit niet.

Screenshot gemiddelde positie Google.

Zoals je ziet haalden we met onze post wat bezoeken binnen, maar niets met het zoekwoord waar we voor geoptimaliseerd hadden. Zelfs niet na meer dan drie maanden!

What the f…?! Het was het moment dat ik dacht: wat is hier aan de hand?! Op papier had de pagina namelijk alles wat het nodig had om te ranken:

  • Binnen de niche een relatief sterk domein
  • Sterke content rondom het onderwerp

Wat miste er? Aansluiting met de zoekintentie.

Zoekintentie + SEO = Hoge(re) rankings

Onthoud dit: Google’s doel is to make users happy. In feite betekent dit dat ze resultaten willen tonen die zo best mogelijk matchen met de zoekintentie van de gebruiker.

Na de vele updates de afgelopen twee jaar en met RankBrain als grof geschut, is Google inmiddels supergoed in staat om te bepalen wat de zoekintentie achter een zoekopdracht is. Sterker nog, een belangrijk onderdeel van RankBrain is om gebruikers de volgende ervaring te geven: results that it thinks searchers will like the most.

Eigen vertaling: resultaten teruggeven aan de zoeker waarvan aan te nemen is dat deze de gebruiker het beste voorzien van een antwoord op de zoekvraag.

SEO screenshot quote over google.

Superbelangrijk! In de Google Quality Rater Guidelines bijvoorbeeld is er een hele sectie aan zoekintentie gewijd:

SEO screenshot Google quality rater guidelines.

Toen drong het tot me door: onze blogpost was niets aan het doen omdat het niet (voldoende) voldeed aan de zoekvraag. Na optimalisatie rondom de zoekvraag schoten de organische bezoeken als een raket omhoog:

SEO screenshot analytics organisch bezoek.

Wat hebben we gedaan?

Stap 1: bepaal de zoekvraag
Stap 2: vind een haakje
Stap 3: beantwoord de zoekvraag
Stap 4: optimaliseer voor UX-signalen

Het resultaat van stap 1 tot en met 3 is bij de eerste pijl te zien. De tweede pijl staat gelijk aan stap 4.

Stap 1. Bepaal zoekvraag

Er zijn twee supersimpele manieren om de zoekvraag te bepalen. Allereerst: analyseer de eerste pagina met zoekresultaten. De eerste pagina in Google geeft inzicht in de zoekvraag. Waarom? Als iets in Google hoog rankt, dan weet je dat het aan de zoekvraag voldoet.

Het enige wat je hoeft te doen, is het zoekwoord intypen.

SEO-case screenshot google search.

Vervolgens scan je de SERP.

Google screenshot serp.

Beantwoord voor jezelf de vraag: wat voor zoekvraag wordt beantwoord met deze resultaten? Willen mensen informatie? Zo ja, zijn ze op zoek naar basisinformatie of juist naar recepten? Willen ze iets kopen? Zo ja, zijn ze klaar om iets te kopen of willen ze producten vergelijken?

Terug naar yerba maté. De contentpagina was zeer vergelijkbaar met de huidige resultaten in de top 10. Niets nieuws onder de zon voor de zoeker. Een beschrijving van de plant, het kruid en wie het drinkt. En dat heeft Google dus door. Dat brengt ons bij de volgende stap.

Stap 2. Vind een haakje

Als elke pagina op dezelfde manier de zoekvraag probeert te beantwoorden, blijven er on page weinig argumenten over om de rankingvolgorde te bepalen. Off site begint daarmee een belangrijkere rol te spelen. Zeker voor een kleine website, die met een beperkt linkprofiel niet in het voordeel is.

Zoek daarom een haakje! Met een haakje bedoelen we een invalshoek die nog niet gebruikt wordt door de concurrentie, maar wel relevant is. Een onderwerp waar nog een heel verhaal over te schrijven is. We hebben gekozen voor gezondheid. Wat doet yerba maté met je, welke voordelen heeft het en zijn er bijwerkingen? Sluit ook perfect aan bij de rest van onze propositie rondom gezonde producten.

Stap 3. Beantwoord de zoekvraag

Nu we bepaald hebben wat de zoekvraag is en we een haakje hebben gevonden, is het tijd om onze content hierop in te richten. Tijd om high-quality content aan te laten sluiten met de zoekvraag.

Basics

Het viel ons als eerste op dat we vrij aan de oppervlakte bleven. En ander punt dat ons opviel: de originele post was veel te complex. Dus begonnen we met het herschrijven van de content rondom gezondheid. We pasten de titel aan naar ‘Is yerba maté gezond?’. Daarna keken we verder naar de complexiteit van de initiële content en het onderwerp.

Daarom hebben we audio toegevoegd. Luisteren, zeker met oordopjes al in, is met een opmars bezig. We dachten: audio haakt aan bij een ander gebruikersgemak dan inhoud die je moet lezen.

seo-case screenshot blogpost.

Het hoeft niet lang te duren, is in principe gemakkelijk toe te passen op elke content en voegt direct waarde toe voor de gebruiker.

Stap 4. Optimaliseer voor UX-signalen

Jouw content kan de zoekvraag perfect beantwoorden. Maar als het er uit ziet zoals deze pagina, zijn bezoekers zo weer vertrokken.

seo-case screenshot oude website.

Het eerste webadres zag er zo uit.

Google zet je met alle liefde een paar plaatsjes (of meer dan een paar) terug. Daarom is het belangrijk UX-signalen te respecteren en vooral waar kan, op te optimaliseren. Preciezer gezegd, deze stap heeft als doel om de volgende metrics maximaal uit te bouwen.

  • Dwell Time
  • Organische CTR

Daarnaast wil je de bounce rate maximaal terugbrengen.

Video

Wistia ontdekte dat mensen gemiddeld 2,6 keer meer tijd op een pagina doorbrengen met video staat dan op een pagina zonder video. Zo’n verschil hebben wij nog niet gemerkt. Wel dat het zeker haar steentje bijdraagt. Dat is dan ook waarom we een video hebben toegevoegd aan de yerba maté-pagina.

Case screenshot blogpost video.

Het is een video over hoe je yerba maté bereidt. Net een onderwerp waar je graag naar kijkt in plaats van dat je erover leest.

Andere tips, maar niet van toepassing op deze pagina (wel ingezet op andere pagina’s, en met succes!), vind je hieronder.

Inhoudsopgave

Het toevoegen van een inhoudsopgave bovenaan de pagina helpt enorm als je veel content op één pagina hebt. Het helpt ook om Google beter te laten begrijpen dat de content is opgeknipt in verschillende delen.

screenshot google serp.

Korte inleiding

Wat is het eerste wat je doet als je op een pagina komt met veel, heel veel content? Je leest (of beter: scant) de inleiding. En als je de pagina begint met een lange inleiding? Dan haken mensen af. De bekende bounce! Dat is waarom we korte en leuke inleidingen proberen te schrijven (ergens tussen 3-8 zinnen).

Voorbeelden

Voorbeelden zorgen voor een direct onderscheidend vermogen. Het schept direct ruimte tussen jou en je concurrentie in de SERP.  Wees dus niet bang om veel en leuke voorbeelden te gebruiken. Je kunt voorbeelden uitschrijven, maar ook alten zien in de vorm van een afbeelding. Gebruik wel altijd origineel eigen werk. Wees niet zo´n stockfoto-fetisjist. 😊

Case organisch zoekverkeer eigen foto.

H2- en H3-headers

Subheaders creëren overzicht, waardoor je content veel makkelijker te lezen is.

SEO-case subheaders gebruiken.

 

 

Paginasnelheid

De laatste stap, van toepassing op alle pagina’s op onze website: we hebben de paginasnelheid drastisch verbeterd. En niet zo maar verbeterd, maar met 60 procent verbeterd.

SEO-case screenshot snelheid.

Als je het zelf kunt, dan is het vrij gemakkelijk toe te passen. In sommige gevallen heb je een ontwikkelaar nodig.

Wat je kunt doen om de snelheid van je website te verbeteren, is afhankelijk van de situatie.Denk altijd langs de lijn: hoe minder er verstuurd hoeft te worden, des te sneller de pagina is.

Het uitzetten van plugins en modules die je niet gebruikt, database-optimalisatie, et cetera: ze dragen allemaal een steentje bij. We hebben de volgende dingen gedaan:

  • Cache: in hoofdlijnen zijn we begonnen met het uitserveren van gecachte pagina’s. We hebben zoals we van tevoren verwachtten de meeste winst behaald met een goede cache engine.
  • Bestanden: vooral onnodige items uitsluiten van inladen (in het bijzonder JavaScript- en CSS-bestanden) scheelden enorm veel. Logisch, maar toch vaak overkeken. Verklein het aantal bestanden dat verstuurd wordt zoveel mogelijk (en voeg ze samen).
  • Afbeeldingen: we hebben afbeeldingen verkleind en bieden zoveel mogelijk afbeeldingen aan in WebP-format.

Na deze maatregelen steeg het verkeer op de pagina. Heb je vragen over onze aanpak? Stel ze in de reacties.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.