SEO

SEO in 2020: 8 trends om op in te spelen

0

Het jaar is weer bijna rond en het SEO-vakgebied is nog slechts een schim van wat het ooit was… Of valt het allemaal wel mee? En hoe ziet SEO er volgend jaar uit? Tijd om de balans op te maken! In dit artikel lees je wat je in 2020 kunt verwachten, zodat je jouw strategie en focus daarop af kunt stemmen.

SEO-trends: focus voor 2020

Eind 2018 zou alles veranderen met E-A-T. Begin 2019 werd het weer rechtgetrokken met Florida 2. Halverwege het jaar werd de June Core Update uitgerold en op het laatste moment kondigde Google nog de BERT Update nog aan. Het was me het jaartje wel… Maar wat is er nu écht veranderd in de wereld van SEO?

Met elke update van Google gaat zoekmachineoptimalisatie minder over trucjes en manipulatie van het algoritme en meer over een duurzame relatie opbouwen met de zoekmachine en haar gebruikers. Ook in 2020 staat optimaliseren voor de gebruiker en het zo goed mogelijk beantwoorden van de zoekvraag centraal.

Natuurlijk is het wel verstandig om een vinger aan de pols te houden en de ontwikkelingen te blijven volgen. Door in te spelen op onderstaande 8 SEO-trends, wordt je focus voor 2020 duidelijk en kun je een voorsprong nemen op je concurrentie.

1. BERT

Laten we het eerst eens hebben over de laatste update van Google: BERT. In principe is een Google-update (inclusief meme-waardige naam) niets nieuws. In de afgelopen jaren zagen we Florida, RankBrain, Penguin en Hummingbird voorbij komen. Deze updates hebben de manier waarop Google werkt stuk voor stuk voorgoed veranderd. En nu is er dus BERT: Bidirectional Encoder Representations from Transformers.

Google legt de update zelf uit als een manier om taal beter te begrijpen en zo de zoekresultaten te verbeteren. In de Verenigde Staten wordt de update al uitgerold en deze zal binnenkort naar Nederland komen.

In het kort draait BERT om het begrijpen van de contextuele relaties tussen woorden en het beter begrijpen van natuurlijke taal. Dat zit zo: vroeger maakten SEO-tekstschrijvers met opzet kromme zinnen als “Wij verkopen sportschoenen rood” om zo het zoekwoord ‘sportschoenen rood’ kwijt te kunnen. Met BERT begrijpt Google dat een zin als “Wij verkopen sportschoenen in de kleur rood.” of “Wij verkopen rode sportschoenen” net zo goed matcht bij dit zoekwoord.

Meer informatie over de technologie achter BERT lees je in dit artikel van Towards Data Science of in de paper die Google er zelf over schreef.

2. Google blijft marktleider

Google is al meer dan tien jaar marktleider op het gebied van zoekmachines en er zijn geen aanwijzingen dat dit het komende jaar gaat veranderen.

Ook in Nederland staat Google met 95,37% marktaandeel nog steeds op eenzame hoogte. Het lijkt het afgelopen jaar zelfs een groter aandeel te hebben gekregen dan de jaren ervoor.

Ondanks de opkomst en groei van nieuwe zoekmachines als DuckDuckGo, lijkt het voor nu nog niet de moeite waard om te optimaliseren voor andere zoekmachines dan Google.

Een leuk nieuwtje voor de B2B-markt is de aankondiging van de nieuwe zakelijke zoekmachine van Microsoft. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze zoekmachine werkt en hoe Microsoft het in de markt zal zetten. Maar een echte concurrent voor Google zal het niet snel worden.

3. Focus op E-A-T

De kwaliteit en kwantiteit van links zijn altijd een belangrijk middel geweest om de autoriteit van een website te bepalen. Sterker nog: toen Google in de jaren 90 haar zoekmachine net lanceerde, was PageRank de belangrijkste ranking factor. Hoog scoren in Google was toen nog heel simpel: hoe meer links een webpagina ontving, hoe hoger de notering in de zoekresultaten.

Intussen komen er elk jaar weer honderden factoren bij (waarvan de weging en het effect regelmatig verandert), maar links blijven nog altijd belangrijk. En vorig jaar bevestigde Google het belang van backlinks door E-A-T aan de Quality Raters Guidelines toe te voegen. E-A-T staat voor: Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.

Page quality rating volgens Google.

Google legt uit dat ze betrouwbare bronnen prefereren met expertise, authoritativeness en trustworthiness.

Wat is een betrouwbare bron?

Maar hoe bepaalt de zoekmachine wat een betrouwbare bron is? Een paar tips:

  • Laat je content schrijven door een expert. Faken heeft geen zin: manipulatie heeft Google snel genoeg door.
  • Wees transparant over wie je bent. Deel contactgegevens en links naar socialmedia-profielen, refereer naar (betrouwbare) bronnen, en laat zien wie of welk bedrijf achter deze pagina/website zit.
  • Genereer links van websites met een hoge autoriteit (in jouw branche).

4. Nieuwe vormen van structured data

Structured data zijn korte stukjes code die geplaatst worden rondom specifieke content op een pagina. Door deze code begrijpen zoekmachines beter waar een pagina over gaat en hoe deze is opgebouwd. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wat je adres en telefoonnummer is, maar ook dat een pagina als productpagina of recept te classificeren is.

Op het gebied van structured data hebben we het afgelopen jaar twee opvallende veranderingen gezien.

De eerste is dat er minder sterren (rich snippets) in de SERP (Search Engine Results Page, oftewel zoekresultatenpagina, red.) staan. Google lijkt alleen nog reviews te laten zien bij schema van het type ‘product’. Waarom deze keuze en hoe dit zich zal ontwikkelen in de toekomst is onduidelijk.

SEO-trends 2020: minder sterren in SERP.

Wel worden er ook nieuwe rich snippets toegevoegd aan de SERP. De tweede opvallende verandering is namelijk het tonen van een FAQ en bijbehorende antwoorden. Hierdoor neemt een resultaat maar liefst twee keer zoveel ruimte in. Het valt dus enorm op.

SEO-trends 2020: FAQ in SERP.

Yoast legt in deze tutorial uit hoe je een FAQ-pagina maakt en welke structured data je hiervoor gebruikt. Met de Yoast WordPress-plugin is het uiteraard een fluitje van een cent.

5. Mobiel en desktop resultaten groeien verder uit elkaar

Vanaf 1 juli 2019 is mobile first indexering de standaard voor nieuwe websites. Met mobile first wordt bedoeld dat voornamelijk de mobiele versie van een website wordt gebruikt om de ranking van een pagina te beoordelen. Oude en bestaande websites blijven voor nu op basis van best practises geïndexeerd en gerankt worden en krijgen een melding wanneer ze mobile first ready zijn.

Deze keuze wordt niet zonder reden gemaakt. Door de sprongen in smartphone-technologie en internet dat vrijwel overal snel beschikbaar is, worden zoekopdrachten tegenwoordig vaker via een smartphone uitgevoerd dan via een desktop. In de toekomst zal dit percentage alleen maar groter worden.

Als we het marktaandeel van mobiele-, desktop- en tabletapparaten van de afgelopen 10 jaar vergelijken, dan zien we ook een duidelijke trend.

Resultatenpagina’s gaan steeds meer van elkaar verschillen

We zien ook dat de SERP op mobiel en desktop steeds meer van elkaar gaat verschillen. De resultatenpagina’s voor desktop en mobiel (voor hetzelfde zoekwoord) lieten vorig jaar nog voor 76% aan verschillende resultaten zien. Maar onderzoek van BrightEdge toont aan dat het dit jaar al gestegen was naar 79%. Als we enkel naar de top 20 kijken, zien we dat de SERP er in 47% van de gevallen anders uitziet.

Het is duidelijk dat mobiel steeds belangrijker wordt. In B2B zal het in 2020 wellicht minder hard gaan, aangezien desktop-computers daar niet snel vervangen zullen worden voor een ander device. Maar in B2C is het in 2020 de hoogste tijd om mobile first te designen (als je dat niet al deed).

Voornamelijk snelheid speelt hierbij een belangrijke rol. Een handige nieuwe tool om de snelheid van jouw website te analyseren is de nieuwe ‘Snelheid’-tab in Google Search Console.

Voorbeeld van Google Search Console.

6. Voice search

Hoe zit het nu met voice search? 2019 zou ‘het jaar van voice search’ worden en SEO zou voorgoed veranderen. In elk huis een Google Home of Amazon Alexa! Maar de explosieve groei bleef toch nog even uit… Misschien in 2020 dan? ComScore denkt in ieder geval van wel en voorspelt dat in 50% van alle zoekopdrachten in 2020 door middel van voice gedaan wordt.

De gevolgen van voice voor SEO zijn dat longtail zoekwoorden als ‘sportschoenen rood’ worden vervangen door natuurlijke taal en volzinnen zoals ‘Op welke websites kan ik rode sportschoenen kopen?’. Omdat mensen op verschillende manieren praten, zullen zoekwoorden met veel volume opbreken in veel verschillende zoekwoorden met kleinere volumes.

Tips

Om je hierop voor te bereiden, worden de volgende acties geadviseerd:

  • Schrijf content in natuurlijke spreektaal.
  • Focus minder op zoekwoorden, maar op zoekintentie.
  • Neem de vragen op die mensen stellen als zinnen in je content. Bijvoorbeeld als tussenkop.
  • Wees to the point en geef korte antwoorden.
  • Probeer de featured snippet te scoren. 7% van alle voice-resultaten leest de featured snippet voor.
  • Gebruik structured data.
  • Voice draait om snelheid! Optimaliseer daarom de laadsnelheid van je pagina.

7. Lokale SEO wordt belangrijker

In oktober van 2019 berichtte Google dat er 350x meer gezocht wordt dan tien jaar geleden op ‘local’ en ‘near me’ in combinatie met shorttail-zoekwoorden.
Dit is mede te danken aan de snelle opkomst van mobiel gebruik, wat maar liefst 500% groei tot gevolg had voor ‘near me’-termen in slechts enkele jaren.

SEO-trends: Small Business Search Trends in 2019.

Mensen weten beter wat ze willen en/of hoe ze zoekmachines moeten gebruiken om te vinden wat ze willen. Door te focussen op lokale SEO zorg je dat je gevonden wordt zodra jouw doelgroep op zoek gaat naar de diensten of producten die jij verkoopt.

Tips voor lokale SEO

Een paar tips:

  • Vermeld NAW-gegevens op je website. Voeg je contact- en adresgegevens toe aan (de footer van) je website en contactpagina.
  • Nog geen Google Mijn Bedrijf-pagina? Maak deze dan zo snel mogelijk, vul alle informatie in en optimaliseer. Zo doe je dat.
  • Ga op zoek naar (en maak content voor) zoekwoorden in combinaties met de plaats waar jouw onderneming zich bevindt. Bijvoorbeeld ‘Advocaat Amsterdam’ of ‘Loodgieter Den Bosch’.
  • Geneer local citations. Ofwel: online vermeldingen van jouw bedrijf met bijbehorende contact- en adresgegevens.
  • En natuurlijk linkbuilding. Genereer links op relevante externe webpagina’s. Ben je bijvoorbeeld loodgieter in Den Bosch, probeer dan een link te krijgen in artikelen met titels als ‘De 20 beste loodgieters van Den Bosch’.

Zin om je verder te verdiepen in lokale SEO? Lees dan deze uitstekende gids van Ahrefs vol met tips en uitleg.

8. De SERP wordt drukker en drukker

Rand Fishkin van Moz waarschuwde ons er in 2018 al voor: de SERP wordt steeds drukker!

Accepteer cookies

In het kort zegt hij dat Google haar gebruikers op de SERP probeert te houden en hun vragen daar direct te beantwoorden. Bijvoorbeeld in de vorm van een featured snippet. En daar boven staan natuurlijk nog één tot vier advertenties…

Voorbeeld van een volle SERP-pagina.

Ook anderen zien deze trend. Onderzoek van Jumpshot toont bijvoorbeeld aan dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten niet resulteren in een klik.

SEO-trends: paid, organic and zero-click searches.

De trend is duidelijk: Google helpt haar gebruikers het liefst door direct op de SERP het antwoord op hun vragen geven. Met nieuwe ontwikkelingen, zoals het tonen van FAQ en antwoorden onder een resultaat (zie trend 4), wordt verwacht dat deze trend zich in 2020 alleen maar zal voortzetten.

Gelukkig zijn er ook manieren om hierop in te spelen. Het advies is om je in 2020 niet langer op zoekvragen te richten die in één zin te beantwoorden zijn. Focus juist op vragen waar je lang en uitgebreid over kunt vertellen. Zoals de SEO-voorspellingen van 2020… 😉

Vergeet SEO-trucjes, ga voor kwaliteit

Tot zo ver de trends en voorspellingen voor 2020. Nog één keer de belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

  • Google weet zoekvragen (nog) beter te beantwoorden.
  • Focus je op kwaliteit.
  • Mobiel wordt (nog) belangrijker.
  • Google gaat meer vragen direct op de SERP proberen te beantwoorden.

Vergeet SEO-trucjes, maar ga in 2020 voor kwaliteit en een duurzame samenwerking met Google. Denk niet in quick wins maar investeer voor de lange termijn.

Onderzoek welke vragen spelen bij jouw doelgroep en geef het beste antwoord dat mogelijk is, geschreven in natuurlijke spreektaal. Creëer een snelle pagina met een prettig design, een geweldige gebruikservaring (zowel op desktop als mobiel) en gebruik structured data om Google een handje te helpen.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.