Promoted

De gouden tips voor people-based marketingtransformatie

0

Data en technologie spelen een grote rol in marketing, maar waar het natuurlijk echt om gaat zijn de mensen achter de data. Wat willen (potentiële) klanten nu eigenlijk? Dat producten en diensten gewoon vindbaar, beschikbaar en simpel in gebruik zijn. Ze willen ook niet dat je ze probeert te beïnvloeden, maar hopen op inspiratie. En als ze een vraag hebben, willen ze snel via elk kanaal goed geholpen worden. Het liefst met een glimlach.

Om échte mensen centraal te stellen, zul je verder moeten kijken dan persona’s, segmenten of cookies. Dat klinkt voor de hand liggend, maar is behoorlijk complex en vaak erg duur om goed uit te voeren, onder meer door de benodigde technologie, organisatorische aanpassingen en het juiste talent dat je hiervoor moet binnenhalen en behouden. People-based marketing stelt marketeers in staat om een samenhangende klantervaring te bieden en als merk altijd relevant te zijn, op een simpele en kosteneffectieve manier.

Hoe zet je people-based marketing praktisch in?

De kern van people-based marketing is de mogelijkheid om individuele consumenten nauwkeurig te identificeren, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken om met jouw merk te communiceren. Het is belangrijk om in te zien is dat people-based marketing meer is dan een marketingstrategie; het is een groeistrategie waarvan de basis voor succes in de eigen organisatie ligt. Hoe beter de organisatorische integratie, hoe succesvoller de (people-based) marketing en de ROI van je marketingbudget, hoe groter de kans op omzetgroei. Ook starten? Het is belangrijk om integratie tot centraal thema te benoemen. We zetten onze 3 gouden tips op een rij:

1. Integreer je klant- en leadstrategie
Je doel is om de relatie met ‘mensen’ te versterken. Werk toe naar één draaiboek voor de organisatie. Je bestaande klanten zijn een goed startpunt om tot een integrale marketingstrategie te komen waar media, CRM en leadmanagement samenkomen: de ‘inverted funnel’. Als je het gedrag van klanten die al een relatie met je merk hebben begrijpt, kun je een betere integrale contactstrategie opstellen.

2. Integreer je tech stack
Nog vaak zijn dit slecht geïntegreerde componenten, per functionaliteit los aangeschaft en vol legacy-systemen. Het gecombineerde resultaat van de marketingtechnologie die je inzet is sterk afhankelijk van de uitvoering van elk afzonderlijk component. In plaats van dat ‘de som meer is dan het geheel der delen’, geldt vaak het omgekeerde! Hier is integratie van technologie en processen de sleutel.

3. Integreer de executie
Zorg voor een duidelijke visie op uitvoering, zodat je niet in een ongecoördineerde oplossingsmodus schiet. Kortom: de aanpak of transformatie van people-based marketing staat of valt wat ons betreft met de dans tussen data, technologie, processen en creativiteit.

Innovatie als motor van people based-marketing

Innovatie is de motor voor verandering in een organisatie, ook voor people-based marketing. Niet om zo vernieuwend mogelijk te zijn of om nieuwe complexe systemen en processen te ontwerpen, maar juist om het complexe simpel, pragmatisch en doeltreffend te maken. Het is belangrijk om klein te beginnen, bruikbare vooruitgang te boeken en in kleine stapjes uit te rollen zodat innovatie werkelijk geïntegreerd kan plaatsvinden. Door bijvoorbeeld te starten met innovatiesprints waarmee je kleine tastbare successen kunt behalen en vieren, wat helpt om meer draagvlak te creëren voor de verandering in je organisatie.

De meeste agencies praten over het overbruggen van de data, creatieve en technische silo’s. Merkle gaat een stap verder door mensen en merken samen te brengen en bedrijven vooruit te helpen, door te werken aan services en producten die vindbaar, beschikbaar en eenvoudig in gebruik zijn.

Merkle team

In Mission Trust-teams brengt Merkle in kleine agile teams een diversiteit aan experts bijeen om vanuit strategie eenvoudige oplossingen te bedenken voor complexe problemen, op gebied van merkpositionering, digitale transformatie, CRM-consultancy, branding & performance campagnes, social media strategie en digitale platformen. Oplossingen die werken, vooruitstrevend zijn en waarde creëren, altijd op basis van data en inzet van de juiste technologie. Twee voorbeelden die dit toelichten zijn de inzet van voice technologie voor klanten en de internationale marketplace-hub die Merkle recentelijk heeft opgericht.

Voice

Sinds de lancering van de Nederlandse Google Assistent is het hard gegaan. In geen enkel ander land gingen zo snel, zoveel mensen in gesprek met hun nieuwe virtuele vriend. Tientallen merken experimenteerden met ‘voice’ en dat leverde de eerste ‘business cases’ op. Voor veel merken bleef het daarbij: een leuk gebbetje of een praktische hulp, zoals je van een assistent mag verwachten. Al sinds 2017 helpt Merkle verschillende A-merken, zoals als NS en Kandoor met de strategie, creatie en development van voice-toepassingen. Recentelijk is Merkle een stap verder gegaan door de oprichting van een geïntegreerd voice-team waarbij meerdere disciplines samen bouwen aan waardevolle conversaties.

Marketplaces

Marketplaces zoals Amazon, Zalando, bol.com en Alibaba zorgen ervoor dat het retail landschap drastisch aan het veranderen is. Het aantal zoekopdrachten met de intentie om een product te kopen beweegt steeds meer richting marketplaces. Bijna de helft van alle product zoekopdrachten van consumenten worden uitgevoerd via Amazon of komen direct bij Amazon terecht via Google. In Nederland is dit aandeel kleiner maar met de aankondiging dat Amazon.nl in kwartaal 2020 live gaat, zal dit ook hier significant gaan stijgen.

Retailers en brands die zich blijven richten op traditionele zoekmachines, verliezen dus mogelijk de aansluiting met een steeds groter deel van hun klantenbestand. Er is veel specialistische kennis nodig om het maximale rendement te behalen binnen een marketplace. Merkle werkt al in 10 landen, waaronder de VS, het VK, Duitsland en Frankrijk, zeer succesvol met Amazon samen en is een officiële Amazon-partner. Door met een marketplaces-hub in Amsterdam te starten wordt alle opgedane internationale expertise van de VS naar Nederland gehaald en worden de wereldwijd opgebouwde ervaringen met elkaar gedeeld ten aanzien van de inzet van technologie, best practices en learnings.

Meer weten over people-based marketing en wat Merkle voor je kan betekenen? Merkle is specialist in people-based marketing. Het bedrijf is recentelijk in Nederland van start gegaan en is ontstaan uit de labels Oxyma, Oogst, Your Social, aFrogleap en OFS. Merkle heeft de kennis en kunde in huis om jouw ambities waar te maken. Meer weten? Ga naar www.merkle.nl

Accepteer cookies