Promoted

Wat zijn de e-commerce trends voor 2020? Van AI tot unified commerce

0

Het jaar is bijna om. Dat betekent dat de trendlijstjes weer tevoorschijn getoverd worden. Op ieder platform vind je uiteenlopende trends, waarbij de mooiste vaktermen worden gebruikt. Maar wat zijn nu de belangrijkste trends waar je rekening mee dient te houden? En hoe ga je er concreet mee aan de slag? Op basis van het uitgebreide programma van de Webwinkel Vakdagen hebben we de niet te missen trends op een rij gezet.

Unified commerce

Van single commerce, via multichannel, naar omnichannel en unified commerce. Unified commerce is simpel gezegd het samensmelten van de fysieke en virtuele wereld. Stel je het volgende scenario voor: je loopt in een supermarkt en opent de bijbehorende app. Hierin is je boodschappenlijstje, dat automatisch is opgesteld aan de hand van de voorraad thuis, zichtbaar. Het lijstje is ook opgedeeld in verschillende categorieën, zoals vers, groenten en houdbare producten.

Zodra je op de cosmetica-afdeling bent, krijg je een notificatie dat je al een tijdje geen scheermesjes hebt gekocht en dat ze inmiddels toe zijn aan vervanging. Bij het afrekenen loop je automatisch door, omdat alle producten in je winkelmandje via je telefoon gescand zijn. Het moment dat je door het poortje van de uitgang loopt, heb je betaald. Zo simpel kan het zijn.

Met unified commerce wordt het shopgemak vergroot, omdat je als consument real time gekoppeld bent aan zowel de fysieke als de virtuele winkel én jouw voorraad thuis. Zo ver zijn we op dit moment nog niet, maar we komen in de buurt en het is zeker iets wat we in de komende jaren gaan zien. In Nederland is Adyen hier al ver mee. Zo hebben zij bijvoorbeeld in de Bijenkorf een dergelijk systeem opgezet; mocht een kledingstuk in de fysieke winkel op zijn, kun je het direct online bestellen. Op deze manier raken online en offline met elkaar versmolten.

Adyen is naast Platinum-sponsor ook keynote-spreker tijdens de Webwinkel Vakdagen. Benieuwd naar de successen, tegenslagen en leermomenten van het Nederlandse bedrijf? CCO Roelant Prins geeft je een kijkje in de keuken van de start-up, die is uitgegroeid tot beursgenoteerde organisatie van wereldformaat.

Webwinkel Vakdagen

Platforms

De platformeconomie blijft maar groeien, een trend die al jaren op het lijstje van trendwatchers staat. Je zou misschien zelfs kunnen zeggen dat het allang geen trend meer is, maar een onomkeerbare ontwikkeling. Een platform bestaat uit een online ruimte waar (r)etailers hun producten kunnen aanbieden en consumenten een verscheiden keus hebben uit producten en diensten. Denk hierbij aan bol.com, Amazon, Uber, Airbnb en Thuisbezorgd. Stuk voor stuk faciliteren zij een online omgeving waar consumenten en bedrijven samenkomen.

Er wordt geroepen dat in Nederland uiteindelijk nog maar twee platforms overblijven. Welke dat zijn, is nog de vraag. Wat we in ieder geval zien, is dat platforms steeds belangrijker worden in het digitale landschap. Denk aan een Marktplaats of Alibaba. Namens Marktplaats verzorgt CEO Annemarie Buitelaar een keynote over onder andere Marktplaats als platform. Als afgezant van Alibaba zal Jack Peters, Business Development Director, het over de reshaping of commerce hebben.

Webwinkel Vakdagen

Conversational commerce

Conversational commerce wordt steeds belangrijker in e-commerce. Door klantcontact te faciliteren via de voor klanten bekende messaging apps, zorg je voor een verhoogde engagement en verregaande personalisatie.

Klanten raken steeds meer gewend aan het hebben van interactie met bedrijven, via chat apps, QR-codes of chatbots. Of dat contact nu direct met een persoon of met een bot is, maakt voor veel mensen niet veel meer uit. Want waar het écht om draait is klantgemak, snelheid en personalisatie.

In China lopen ze voorop als het gaat om conversational commerce. Daar wordt de populaire chat-tool WeChat niet alleen gebruikt om te communiceren, maar ook om aankoopbeslissingen te nemen. Zo kun je via WeChat met slechts een vingerafdruk je vliegticket boeken en betalen. In Nederland is het bedrijf CM daar heel ver in. Zij faciliteren in de slimme integratie van conversational messaging, customer data en mobile betalingen en leggen tijdens de Webwinkel Vakdagen uit hoe jouw bedrijf aan marge kan winnen door er ook gebruik van te maken.

Webwinkel Vakdagen

Personalisatie en AI

De tijd van massacommunicatie is voorbij. Geen eenheidsworst meer, maar gepersonaliseerde berichten. Iedereen vindt het namelijk fijn om persoonlijk aangesproken te worden en zich niet onderdeel van een grijze massa te voelen. We zijn allemaal uniek en daar moet je als e-commerce bedrijf rekening mee houden. Je wil namelijk dat klanten zich aan je binden en dat lukt alleen maar als ze zich betrokken voelen.

Data en artificial intelligence (AI) kunnen hier enorm bij helpen. Door data die mensen achterlaten kan AI gevoed worden om gepersonaliseerde ads te sturen of communicatie met de beoogde klant op te zetten. Laat zien dat je weet wat jouw potentiële klant wil.

Oud nieuws? Misschien, maar toch merken we dat er nog veel te halen valt. Zo kan content (hyper)gepersonaliseerd worden met behulp van AI. Door dit te doen heeft Randstad een stijging van 18 procent in conversie gerealiseerd. Wesley Connor, Senior Manager E-commerce, zal je daar tijdens zijn lezing op de Webwinkel Vakdagen alles over vertellen.

De klant staat centraal

Wat we uit deze vier trends kunnen opmaken is dat de klant in elk van deze centraal staat (alweer). Deze beweging is misschien wel de allerbelangrijkste van allemaal en wordt mede mogelijk gemaakt door technologische ontwikkelingen. Hierdoor komen bedrijven en klanten dichter tot elkaar en weten bedrijven steeds beter wat de klant wil, en krijgt de klant op zijn of haar beurt de beste en snelste service.

Tijdens de Webwinkel Vakdagen op 29 en 30 januari 2020 krijgen deze en andere trends volop vorm op de vloer, zowel door exposanten als door de vele lezingen die worden gehouden. Geïnteresseerd? Registreer je dan nu gratis.

Accepteer cookies