Promoted

Zo maak je impact op social media: learnings van McDonald’s en Rode Kruis

0

De best scorende bedrijven en mensen op social media gaan voor meer dan bereik alleen: ze willen impact bereiken en echt waarde halen uit hun verhalen en campagnes. Wie zijn ze en wat kun jij van ze leren?

Het gebruik van dark social stijgt: van alle mensen die regelmatig berichten delen met anderen doet 63 procent dat tegenwoordig via een private messaging app, 54 procent gebruikt daarvoor nog de publieke social media platformen. Zo meldt Globalwebindex.

Gebruik dark social stijgt, Globalwebindex Q1 2019

Als mensen social media gebruiken dan doen ze dat tegenwoordig voornamelijk voor nieuws (40 procent), in contact blijven met vrienden (39 procent) en entertainment (38 procent). 31 procent van de gebruikers zoekt naar producten om te kopen.

gebruik social media Q1 2019

Bron: Globalwebindex Q1 2019

De aard van social media verandert dus: social media kun je beschouwen als ‘s werelds grootste storytelling-platform. Filmpjes, nieuws en ‘feiten’ worden realtime verspreid en gedeeld. Probeer daar nog maar eens tussen te komen met je (gesponsorde) verhaal. In tijden van information-overload, fake news, spaarzaam vertrouwen en privacy-schandalen, roept de marketingwereld dan ook om effectievere manieren om aandacht te krijgen (en te houden).

Communicatie en campagnes waarmee je echt mensen geïnteresseerd krijgt, actieve communities ontwikkelt en waaruit je vervolgens ook nog eens omzet haalt. Impact dus! Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden: op het Frankwatching event SocialToday, 11 februari aanstaande, laten we bedrijven en mensen aan het woord die succes hebben met deze aanpak.

#Gekopdemac

McDonald’s is een van die bedrijven die tegenwoordig impact als uitgangspunt neemt voor alle campagnes op social media. Bereik alleen is niet meer voldoende. Campagnes moeten waarde opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van restaurantbezoeken.
Welke rol speelt content (zoals inhakers, re-grams, stickers & gifjes) in de funnel en hoe benut je dit optimaal voor het behalen van doelstellingen?

Op het event laten Annemiek Hollander en Margo van der Laan zien hoe McDonald’s samen met social media bureau Blauw Gras alle doelen – van awareness tot conversie – behaalt via slim-creatieve social media content. Met als voorbeeldcase de succesvolle Valentijnsactie rond de Big Mac in het kader van #GekopdeMac.

McDonalds SocialToday Event

Vanity metrics

Ook Greenpeace verlegde de focus van zogenaamde vanity metrics naar betekenisvolle acties via social media. Michael Hedelain (Digital Marketing Manager Greenpeace Nordic) legt op het event uit hoe Greenpeace continu probeert te inspireren en mensen in beweging wil zetten, zowel wereldwijd als lokaal. Onder andere door het opzetten en onderhouden van sterke en actieve leden-communities.

Accepteer cookies

De impact van psychologie

Het Van Gogh Museum scoort van alle musea ter wereld het hoogst op het gebied van social engagement. Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht beheert de social media-pagina’s van het museum, waar zij verantwoordelijk is voor de strategie, contentcreatie en webcare. Ze focust zich als toegepast psycholoog op de toepassing van psychologie en pleit ervoor dat dit onmisbaar is in de social media-toolkit. Op het event vertelt ze hoe je in 3 stappen psychologie kunt inzetten in je communicatie op social media.

Impact: het Rode Kruis op TikTok

TikTok telt al een miljoen gebruikers in Nederland en wereldwijd tikt het razendsnel Instagram-aantallen aan. Maar wat is TikTok? Wie maken er gebruik van? En vooral: wat kun je er als merk mee? Voor de meeste marketeers is dit entertainment-kanaal nog een black box, maar de eerste bedrijven doen er al leuke en interessante dingen mee.
Verdiep je er eens in! Kijk bijvoorbeeld naar de campagnes van adidas, Ajax en het Rode Kruis. De laatste organisatie plaatst al enige tijd korte filmpjes over EHBO op het social mediaplatform. Zoals deze video op TikTok.

Erg grappige video’s die op een laagdrempelige manier kinderen iets leren over eerste hulp bij ongelukken.

TikTok Rode Kruis

Social media-expert Kirsten Jassies legt in een speciale TikTok-sessie uit hoe je echt goede content kunt maken voor TikTok, ook aan de hand van veel voorbeeldcases. Maar, dat lukt alleen als je anders leert denken…

Watskeburt? Van artiest tot Instafamous chef

Niet te missen dit jaar op SocialToday Event: Freddy Tratlehner (aka Vjeze Fur) is multi-disciplinair kunstenaar, muzikant en houdt van koken en eten. Op zijn Instagram maakt hij regelmatig in eigen stijl kookvideo’s onder de naam Lekker Fred. In september 2019 is Freddy’s gelijknamige bestseller kookboek uitgekomen. Waarom begon hij hiermee? Welke strategie zat hierachter? En wat kunnen we na zijn kookboek verwachten op de socials?

Accepteer cookies

Het antwoord hoor je op 11 februari, op het SocialToday Event. Een dag propvol inspiratie, zodat jij content en campagnes gaat maken die zorgen voor daadwerkelijke impact: met échte connecties en met een positief effect op je businessdoelen. Ontmoet honderden (online) professionals en leer van experts op het gebied van contentcreatie, visual storytelling, performance marketing en analytics.