Promoted

Een bedrijf starten in 2020: wat komt erbij kijken?

0

Een nieuw jaar, en dus nieuwe kansen. Is het starten van een eigen bedrijf een van je doelstellingen voor 2020, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Niet gek, het starten van een eigen bedrijf kan lastig zijn. Gelukkig zijn er bronnen, opleidingen en partijen die je kunnen begeleiden. Maar met een goede basis kun je natuurlijk ook zelf aan de slag. Daarom vijf niet-te-missen aspecten voor het starten van je eigen onderneming in 2020.

#1. Herken of jouw idee een goed idee is

Simpel gezegd is het doel van elk bedrijf het oplossen van problemen voor zijn klanten. Waar zouden mensen anders voor betalen. Dus of je iets nou sneller, makkelijker of goedkoper maakt, je moet iets bedenken dat het leven van iemand beter maakt.

De methode die door veel startups gebruikt wordt, komt uit de hoed van Stanford-professor Steve Blank. Hij zegt dat elk bedrijf begint met aannames over de markt, over de doelgroep en over het product dat ze verkopen. Dit is niet erg, zolang je er bewust van bent en je kunt achterhalen of jouw aannames ook echt kloppen.

Dit doe je door met potentiële klanten te praten en door deskresearch naar de markt te doen. Zo voorkom je dat je veel tijd en geld besteedt aan het maken van een product, dat uiteindelijk niemand gebruikt. Plus, als je uit deze zogeheten iteratiefase bent, is de executie velen malen makkelijker.

Iteration

Uit ‘4 steps to epiphany van Steve Blank’

#2. Hoe bereik je potentiële klanten?

Oké, je hebt een doelgroep gekozen. Waar begin je? De meeste ondernemers beginnen met een bedrijf in de sector waar ze al ervaring hebben. Omdat ze zelf een probleem tegenkomen dat ze willen oplossen. In dit geval kun je collega’s, partners en klanten interviewen. Start je met iets waar je geen netwerk in hebt, dan heb je introducties nodig of moet je door middel van cold calling de juiste mensen weten te bereiken.

Tip #1: bij grote organisaties kan het zinvol zijn in te spelen op de top-down communicatie. Een voorbeeld: is jouw idee de oplossing voor marketeers, richt je dan op de marketingmanagers. Dit kan helpen jouw product/dienst via de organisatiestructuur bij eindgebruikers te introduceren. 

Tip #2: onthoud de gouden regel van klantinterviews: je hebt 2 oren en 1 mond, dus ga voor dezelfde verdeling. Je luistert minimaal 2/3e van de tijd en praat maximaal 1/3e van het gesprek. Door de juiste vragen te stellen over waar jouw potentiële klant tegenaan loopt, kun je én een veel beter product maken én jouw product laten aansluiten bij wat zij nodig heeft.

#3. Hoe vind je een cofounder?

Het starten van een bedrijf lijkt misschien kinderspel. En dat is het soms ook. Maar dat je voor uitdagingen te staan komt, is niet onwaarschijnlijk. Bijvoorbeeld het vinden van een samenwerkingspartner. Misschien heeft het voor jou veel voordelen samenwerking op te zoeken. Iemand die jouw droom deelt en ook nog eens aanvullende vaardigheden met zich meebrengt. 

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wie dit kan zijn, realiseer je dan dat je eigen netwerk waarschijnlijk groot genoeg is. Door samen te werken met een bekende, heb je al een idee wat je van de samenwerking kunt verwachten. Niemand in je eigen netwerk? Ga dan op zoek naar het netwerk van het type persoon waar jij naar op zoek bent. 

Een technische cofounder ontmoet je misschien wel op een evenement of meetup voor programmeurs. En op bijeenkomsten voor growth hackers of sales marketeers vind je waarschijnlijk een wellicht wat de commerciële toevoeging voor je startup.

#4. Hoe vind je investeerders?

Als alles gaat zoals verwacht en je gaat op zoek naar investeerders om je bedrijf nog sneller te laten groeien, heb je verschillende vormen van financiering die bij jou en je bedrijf kunnen passen.

Als je denkt het geld snel terug te kunnen betalen, past een lening bijvoorbeeld goed bij je. Verkoop je een fysiek product aan consumenten, maar weet je nog niet hoeveel mensen geïnteresseerd zijn, kun je crowdfunding proberen. Een vorm van financiering waarbij een grote groep mensen allemaal een klein bedrag inlegt om jouw bedrijf te helpen.

Wanneer je voor het ontwikkelen en groeien eerst geld nodig hebt, wat bijvoorbeeld vaak het geval is bij een bedrijf met een software-product, kun je contact zoeken met rijke individuen. Deze zogeheten angels investering in jouw idee en in ruil daarvoor worden zij mede-eigenaar van je bedrijf.

In elk geval kijken investeerders in deze vroege fase naar een aantal zaken, waarvan deze 3 de belangrijkste zijn, dus zorg dat je dit in orde hebt:

  • Wie zit er in het team en waarom gaan jullie dit tot een succes maken? Welke eerdere behaalde succes kunnen dit aantonen?
  • Hoe groot is de markt. Oftewel, hoe groot is de kans dat de investeerder winst gaat maken op haar investering? Of haar geld van de lening terug gaat zien?
  • Hoeveel betalende klanten of gebruikers heb je al? Hiermee laat je zien dat je een probleem oplost waar mensen voor willen betalen.

#5. Hoe vergroot je de kans van slagen?

Het starten van een bedrijf begint met enthousiasme, dus een doelstelling en heldere visie is een sterk begin. Iedereen kan leren ondernemen en met de juiste experts, de beste mentoren en een netwerk van enthousiaste ondernemers, wordt de kans op succes nog veel groter. En bouw jij misschien wel de nieuwe Booking, Adyen, of TomTom.

Nederland heeft een uitgebreid aanbod van incubators die je helpen bij de start van jouw bedrijf. Voor elke sector is er iets te vinden, zodat jij altijd terecht kunt bij de mensen die dit al eerder hebben gedaan en jij gebruik kunt maken van deze kennis en ervaring.

#6. Een online ondernemersprogramma

Wil jij ook leren van succesvolle ondernemers? En deel uitmaken van een groep ambitieuze starters die elkaar versterken bij de start van hun bedrijf? Dan mag je het gratis online programma StartupLeap* zeker niet overslaan.

UtrechtInc, top 10 startupincubator in de wereld, biedt samen met zestien andere incubators, ondernemersnetwerken en andere partners Europa’s eerste gratis online startupprogramma aan.

* Aanmelden kan tot 3 februari 2020. Het programma begint op 10 februari.