Promoted

Datadriven marketing: maak het de marketeer makkelijker en laat business groeien [tips & cases]

0

Wil je aan de slag met klantdata, maar worstel je met vragen zoals: welke klantdata is er in de organisatie? Hoe krijg ik een totaalbeeld van mijn klanten? En vooral, waar ga ik beginnen? Word je door (grote) bedrijven geïnspireerd aan de slag te gaan met de klantdata van jouw organisatie, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Dat is begrijpelijk, want datadriven marketing is een vak apart.

Met de juiste tools, mensen en mindset is datadriven marketing iets wat iedere marketeer kan. Aan de hand van vier tips en praktijkcases laat dbf (data & loyalty expert) zien hoe organisaties ambities verwezenlijken met datamarketing.

Tip 1: Creëer inzicht, centraliseer klantdata

Een Excelsheet met e-mailadressen, een uitdraai van het kassasysteem, campagneresultaten in Google Analytics, klantgegevens in het webshopsysteem, een bakje met visitekaartjes van prospects… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe kun je met al deze klantdata verspreid door de organisatie inzicht hebben in je klanten? Dat lukt niet. Stap één is daarom het samenbrengen van deze data. Data verspreiding maakt het namelijk lastiger om concreet aan de slag te gaan met je data. Marketeers zijn gebaat bij inzicht in een centraal klantbeeld. Alle klantdata op orde? Dan heb je de juiste basis om gerichter, persoonlijker en effectiever de data in te zetten bij campagnes. Daar zit je winst!

Centraliseer klantdata

Klantcase

Zorginstelling Aafje zet voor haar ledenvereniging het Customer Data Platform Marion in. Het Customer Data Platform (CDP) verzamelt centraal alle klantdata. Van nieuwsbrieflezers tot contactmomenten met de klantenservice en van aankoopgeschiedenis tot kenmerken. Het effect van deze data centralisatie is dat de communicatieafdeling van Aafje precies weet wie haar leden zijn en welke (geautomatiseerde) marketing & communicatie daar bij past. Door middel van doelgroepselecties wordt de beste boodschap naar de juiste personen verstuurd. Het marketing dashboard maakt de belangrijkste KPI’s inzichtelijk voor marketeers en management. CDP Marion biedt hiermee een mooie toekomst voor de ledenvereniging en haar loyaliteitsprogramma ‘Allemaal Aafje’.

Tip 2: Geef prioriteit aan het beheer van klantdata

Klantdata verzamelen is één. Het daadwerkelijk beheren, is twee. Een marketeer kan dit vaak niet alleen en voor een succesvolle datadriven marketingaanpak is het belangrijk dat bedrijfsprocessen en inspanningen van andere afdelingen aangesloten zijn. Of je er nu voor kiest om klantdatabeheer intern of extern te beleggen, geef het prioriteit. Ga je voor datadriven marketing, maak datadriven werken dan een ‘way of life’ die door de hele organisatie wordt omarmd. Dit geeft de marketeer ruimte en kansen om meer resultaat uit campagnes te halen.
Daarnaast moet klantdata aan een aantal voorwaarden voldoen voor een effectieve inzet: up-to-date zijn, compleet zijn, correct zijn, op de juiste manier verkregen etc. Databeheer is een continue proces van verzamelen en bijwerken. Daarbij is de marketeer de spil die door middel van campagnes de data voedt met elementen zoals gedragskenmerken, interesses en interacties. Wil je weten of jouw klantdata al klaar is voor datamarketing? Download de praktische checklist datadriven marketing >

Klantcase

Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis is afhankelijk van donateurs. Elke financiële bijdrage en elke donateur is belangrijk. Complete, relevante en schone data van donateurs is voor hen van cruciaal belang. Door de inzet van data-cleaning en dataverrijking zorgt de stichting dat hun donateursbestand up-to-date is en goed inzetbaar blijft voor marketingactiviteiten. Hierdoor blijven donateurs langer verbonden.

Tip 3: Faciliteer met datavisualisatie

Klantdata op zich geeft nog geen bruikbare marketinginformatie. Het is kunst de klantdata zó weer te geven dat resultaten en nieuwe kansen zichtbaar worden. Dat is waar datavisualisatie in de vorm van dashboards de marketeer vooruit helpen. Grafieken, tabellen, kaartjes en figuren maken klantdata hierin visueel. Je ziet in één oogopslag welke campagne de meeste nieuwe klanten heeft opgeleverd of hoeveel procent van je klanten minimaal drie aankopen per jaar doet. Elke KPI is in beeld te brengen. Je hoeft zo niet uit allerlei verschillende analysetools (Google Analytics, e-mailtool, kassasysteem etc.) resultaten te halen, wat tijdwinst oplevert. Daarnaast geven deze verschillende analysetools niet in één oogopslag een totaalbeeld. Een dashboard brengt deze data wel samen, dat maakt het de marketeer een stuk gemakkelijker in te spelen op trends en tijdig in te spelen op bijvoorbeeld dalende omzet onder een bepaald klantsegment. Kortom, faciliteer marketeers met goed gevisualiseerde klantdata. Dan kan je ook meetbare resultaten verwachten.

Datavisualisatie

Klantcase

Attractiepark Plaswijckpark in Rotterdam maakt gebruik van een real-time marketing dashboard. Hierin wordt alle bezoekersdata gekoppeld en weergegeven. Gegevens uit de webshop, website, entree kassa, e-mailtool, ticketzuil, souvenirwinkel en horecagelegenheden zijn in het dashboard samengebracht en weergegeven in heldere grafieken. Door gebruik van dit dashboard is het park in staat marketingacties af te stemmen op data. Deze gerichte werkwijze heeft geleid tot loyalere bezoekers en abonnementhouders die meer besteden in het park.

Tip 4: Automatiseer campagnemomenten

Klantdata en ervaringen uit het verleden geven inzicht in customer journeys. Langs welke touch points (contactmomenten) met jouw organisatie leggen klanten de weg af naar een conversie? Essentiële momenten in de customer journeys kunnen benut worden door het inrichten van automatische triggers via het kanaal dat het beste bij de klant past. Daar waar marketeers voorheen losse campagnes maakte, wordt binnen datadriven marketing verwacht dat zij een meer sturende rol rondom de customer journey op zich nemen. Faciliteer die insteek en voorzie de marketeer van tooling om customer journeys in kaart te brengen en automatische campagnes momenten in te richten.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden van campagnes die op basis van data te automatiseren zijn:

  • Een lidmaatschap verloopt bijna: stuur de klant tijdig een persoonlijk verlengingsaanbod.
  • Een klant heeft langere tijd niets besteld: stuur de klant een passende aanbieding.
  • Je wilt geboortedata van klanten verzamelen: stuur een verzoek tot het invullen van een geboortedatum en beloon de klant hiervoor.
  • Een groep klanten heeft geen digitaal account aangemaakt: stuur deze selectie een uitnodiging.

Automatiseren betekent niet dat klantcontact onpersoonlijk wordt. Juist niet. Centrale klantdata maakt het mogelijk een boodschap – commercieel of informatief – op het beste moment, naar de juiste persoon met de meeste relevante inhoud te sturen (marketing automation).

Speciaal aanbod: aan de slag met datadriven marketing

Speciaal voor Frankwatching-lezers biedt dbf een gratis Klantdata Inspiratieconsult aan. Dit vrijblijvende consult is waardevol voor organisaties die meer resultaat uit klantdata willen halen. Benieuwd naar de inhoud? Lees meer en meld je aan >
Heb je vragen over de data-oplossingen van dbf? Neem contact op met één van onze specialisten.