Promoted

Klantinzichten zijn dé ingrediënten voor succesvolle marketing

0

Wat ga je koken en hoe pak je dat aan? Dat is niet zo’n punt als je even iets voor jezelf in elkaar flanst. Maar wanneer de ‘stakes’ hoger zijn: denk aan een fancy dinner party. Dan maak je niet zomaar iets. Je verzamelt dieetwensen en voorkeuren van gasten, om zo de kans op een succesvol diner te vergroten. Zie hier het belang van klantinzichten. Hoe meer jij over je gasten weet, hoe beter jij het eten op hen af kunt stemmen. Zo werkt het ook met een marketingstrategie.

Elevate digital klantinzichten

Het belang van klantinzichten

Dit artikel staat in het teken van klantinzichten en het belang ervan. Want dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Klantinzichten beschrijven latente behoeftes van een klant. Als je deze inzichten kunt verkrijgen, betekent dit dat je in staat bent om je (potentiële) klanten te begrijpen op een dieper niveau. Wanneer deze informatie op de juiste manier wordt verzameld krijg je als bedrijf een kloppend en compleet beeld van je klandizie. Dit zorgt ervoor dat je de juiste content kunt creëren, de juiste touchpoints kunt spotten en benutten en overall een succesvolle marketingstrategie kunt opstellen.

Perfect, klinkt hartstikke logisch. Maar verzamelen we dan ook altijd die goede klantinzichten? In de praktijk gebeuren er vaak twee dingen waardoor we zien dat bedrijven de plank misslaan.

Valkuil 1: ‘We zijn de beste in ons vak!’

We merken dat sommige bedrijven zich helemaal niet zo bezig houden met klantinzichten. Ze zijn zo gefocust op zichzelf ‘verkopen’, dat ze weinig gehoor hebben voor de stem van de klant. Zij presenteren zichzelf met: ‘We zijn de beste in ons vak!’ of ‘We zijn de goedkoopste van ons land’, maar op vragen zoals: ‘Wat wil jouw klant horen?’ en ‘Welke informatie wil de klant krijgen?’ kunnen ze geen antwoord geven. Deze bedrijven denken voornamelijk vanuit zichzelf en dat is meestal niet erg effectief. Het zorgt niet voor een langetermijnrelatie met je klant, maar (als je geluk hebt) alleen voor een one night stand.

elevate digital office

Valkuil 2: klantinzichten op onderbuikgevoel

Daarnaast zien we bedrijven die zich al meer in de klant hebben verplaatst.Welke informatie spreekt hem aan en zet hem aan tot actie? Een gróte stap vooruit. Maar ook hier kleeft een ‘maar’ aan. Het verplaatsen in de klant blijft te abstract. Te vaak zien wij dat bedrijven op dit punt aannames doen over klanten en maken ze keuzes op basis van een onderbuikgevoel en hun ervaring.

Pas je ook op met best practices?

Je ervaring gebruiken, is dat slecht dan? Niet persé, maar een valkuil hierin is dat bedrijven te veel gaan varen op eerdere succesrecepten, wanneer ze een nieuwe strategie moeten uitstippelen. Stel je werkt bij een marketingbureau en jullie hebben een top campagne gedraaid voor een klant. De resultaten zijn heel succesvol. Dan komt er een vergelijkbare klant binnen. Dan ga je toch niet het wiel opnieuw uitvinden? Dan haal je die campagne en best practices van die vorige klant uit de kast. Verleidelijk, maar pas op. Aannames zijn snel gemaakt en voor je het weet ligt er een strategie op tafel, die eigenlijk niet perfect past bij deze nieuwe klant.

Elevate digital blog

We halen ons kookvoorbeeld er weer even bij. In de zoektocht naar een goed recept, bedenk jij je, dat je in het verleden een recept hebt gemaakt waar je goede punten mee scoorde. Dit recept zet je nog een keer in. Maar helaas: je hebt weliswaar een vergelijkbare, maar toch echt een andere groep mensen aan tafel. Iemand met een allergie, iemand die het niet lust. Dus dat succesrecept? In dit geval niet helemaal succesvol.

Strategieën bereiden met het Customer Infinity Model

Nooit meer in deze valkuilen trappen? Succesvol communiceren met je klanten? Daar hebben we een methode voor. Heb je al eens gehoord van het Customer Infinity Model? Dit zorgt voor goede, unieke en perfect afgestemde recepten. Het is een werkwijze waarmee je eenvoudig een succesvolle marketingstrategie uitwerkt en bovendien groeikansen blootlegt. De basis voor deze werkwijze zijn – je raadt het waarschijnlijk al – klantinzichten. De werkwijze zelf is weergegeven in een model: het Customer Infinity Model. Het fundament van deze aanpak is alle relevante klantinzichten in kaart brengen. En dit wordt letterlijk een kaart, een plattegrond waarop je de route gaat uitstippelen die jou naar succesvolle communicatie met jouw klant gaat leiden (en daarmee naar conversies én een langdurige relatie).

De moraal van dit verhaal: zorg dat je weet wat je klanten lusten! Ken allergieën en voorkeuren en doe geen aannames.. Alleen zo kom je tot perfecte recepten. Pure data driven marketing, niet gebaseerd op onderbuikgevoelens en met zo’n focus op de klant, dat je de plank amper mis kunt slaan.

Dit is de eerste blog van een serie van vijf waarin we steeds dieper op het Customer Infinity Model in gaan en deze in detail toelichten. Per blog gaan we langs de verschillende fases van de aanpak. Doorgrond in vijf blogs de werkwijze, zodat jij ook optimaal je klant kunt doorgronden!

Wil jij écht dicht bij je klant komen? Wil jij zo’n krachtige data driven strategie uitwerken voor jezelf of voor jouw klanten? De Customer Infinity aanpak geeft je alle handvatten voor een succesvolle op klantinzichten gebaseerde (marketing)strategie. Lees meer >>>