Content

Inspirerend! 11 websites die storytelling centraal hebben staan

0

Dit is een tijd van bezinning, gedwongen onthaasting. Onze hoofden zitten snel vol en digitale drukte is eigenlijk alleen maar hinderlijk. Hoe zorg je er dan met je content voor dat je klant zijn zorgen over corona of werk vergeet? Even zijn analytische brein aan de kant zet en meegaat ‘op reis’?

Met alleen stukken informatie gaat dat niet lukken. We moeten naar inspirerend en interactief. Minder doen, maar dan beter. Dus dat wil zeggen: creatiever, onderscheidend én maatschappelijk relevant.

Dit is denk ik waarom storytelling op websites zo krachtig kan zijn en waarom het zo aantrekkelijk voor ons is. Je mag voor even weer kind zijn, je verwonderen over een nieuwe wereld waar je in kunt rondkijken. Je mag overal op klikken en telkens gebeurt er weer iets anders. Je hoort, ziet en voelt van alles. Als klant ben je geen passieve consument meer, maar je hebt de controle en kunt zelf bepalen hoe je door het verhaal heengaat. Het is content die uitnodigt om de interactie aan te gaan. Die ons weet te raken en zorgt dat we naar iets gaan verlangen.

Storytelling als centraal onderdeel van de website

Maar hoe pas je nu storytelling toe op je website? Niet met een filmpje op YouTube of alleen met je corporate story op de About-pagina, maar als centraal onderdeel van je website? Ik ben op zoek gegaan naar voorbeelden en heb elf prachtige storytelling-websites gevonden.

Bij mijn zoektocht heb ik ook het boek ‘Een compleet nieuw brein’ (affilliate) van Daniel Pink weer eens afgestoft. Pink vertelt hierin over vaardigheden die mensen en organisaties moeten hebben om in onze huidige wereld succesvol te kunnen zijn.

Zo heeft hij het over:

  • High concept – artistieke en emotionele schoonheid scheppen, patronen ontdekken, losstaande ideeën weten te combineren tot een verhaal.
  • High touch – menselijke interactie begrijpen. Empathie en plezier weten op te roepen bij anderen. Het alledaagse weten te ontstijgen in de zoektocht naar doel en zin.

Dit zijn precies de kenmerken die ik bij de voorbeelden heb teruggevonden. Want het gaat bij visual storytelling niet om een wat-zijn-wij-geweldig-verhaal met mooie plaatjes. Of om allemaal losse stukjes leuk geschreven informatie die op aparte webpagina’s staan.

Het zijn miniverhaaltjes die samen het grotere geheel vormen. En dat is een verhaal met een boodschap. Iets dat appelleert aan onze gevoelens van medemenselijkheid en rechtvaardigheid, of dat herkenning oproept, ons doet verlangen naar avontuur of de schoonheid van de natuur. Het doet iets met ons, wat ervoor zorgt dat we betrokken raken en het blijft hangen. En dat is alvast een goed begin van een relatie met dat bedrijf.

Voor een organisatie houdt dit in dat je op zoek moet gaan naar een verhaal dat voor jou en je doelgroep iets betekent. En dat hoeft zoals je in de voorbeelden ziet niet per se een verhaal over het bedrijf te zijn. Corporate storytelling gaat over de waarden die jou met je klant verbinden.

Als de bezoeker het hoofdpersonage is

Mijn voorbeelden zijn deels volgens het model van Campbell. Hoofdpersonage leeft z’n leven, ondervindt ineens tegenslag, komt in een andere wereld terecht, krijgt nieuwe inzichten en gaat gelouterd verder met z’n nieuwe leven. Meestal ben je als bezoeker zelf het hoofdpersonage dat te maken krijgt met een probleem. Dit zorgt ervoor dat je er bij betrokken raakt en het graag wil oplossen. Hier kom je dan ook bij de call-to-action uit aan het eind van het verhaal en zie je waar je kunt doneren, wat je nu kunt doen, waarom je dit verhaal wordt verteld.

Hier de voorbeelden van storytelling-websites (beste te beleven via desktop met koptelefoon).

1. The View from above

Door: Allbirds, een milieubewust schoenenbedrijf, bij The New York Times.
Verhaal: vogels zijn van belang voor ons ecosysteem. Je ziet en hoort een aantal bedreigde vogels met hun verhaal. Daarna een aantal tips hoe je hen kunt helpen (zoals schoenen kopen bij Allbirds, waarvan de opbrengst naar Vogelbescherming gaat).
Gevoel: schoonheid, natuur, compassie.

Allbirds storytelling

2. Pacto Navio

Door: Pacto Navio, een Cubaanse rum.
Verhaal: animatie over de geschiedenis van de handel op zee vanaf begin 19e eeuw met Cuba. En hoe bij toeval werd ontdekt dat rum in een wijnvat goed smaakte. Pacto Navio maakt zijn rum volgens dit recept.
Gevoel: traditie, avontuur, authenticiteit.

Pacto-Navio

3. Hart Island

Door: The Hart Island project, een organisatie die een database bijhoudt over anonieme graven en nabestaanden helpt met informatie.
Verhaal: anonieme doden die op dit eiland bij New York liggen begraven krijgen een naam en verhaal. Mensen kunnen hier informatie over opzoeken op een kaart en zelf ook bijdragen leveren aan de verhalen.
Gevoel: rechtvaardigheid, saamhorigheid, medemenselijkheid.

storytelling hart island

4. Dokters van de wereld

Door: Dokters van de Wereld. Zij geven medische hulp aan migranten die zonder verblijfsstatus in Nederland zijn.
Verhaal: migranten zonder papieren hebben geen ‘medisch vangnet’. Dit wordt uitgebeeld via een trapeze-act. Het is een oproep tot donatie, zodat de DvdW hen kunnen helpen.
Gevoel: rechtvaardigheid, saamhorigheid, medemenselijkheid.

Dokters-van-de-wereld

5. Van Gogh Museum

Door: Van Gogh Museum in Amsterdam.
Verhaal: de beroemde schilder als mens ‘Vincent’: over de persoon die hij was, hoe hij naar zichzelf en de wereld keek en wie belangrijk voor hem waren.
Gevoel: herkenning, bewondering.

Van-Gogh-museum

6. Save the air

Door: ADAM, een bedrijf voor luchtzuiveringsapparatuur.
Verhaal: het belang van goede luchtzuivering voor ons. Je moet zelf steeds een ventilator in beweging krijgen.
Gevoel: speelsheid, zuiverheid.

Save-the-air screenshot

7. Where is Poland?

Door: Adam Mickiewicz Institute, een instituut ter bevordering van de Poolse cultuur.
Verhaal: de geschiedenis van Polen verteld door de ogen van de Deense schrijver George Brandes.
Gevoel: verrijking door kennis, gemeenschappelijkheid

visual storytelling Where-is-Poland

8. Top 2000 online café

Door: NTR in samenwerking met NPO2.
Verhaal: het Top 2000 café (her)beleven. Verhalen en muziek van bands die zijn besproken ontdekken door op verschillende elementen in het café te klikken.
Gevoel: nostalgie, plezier.

Top-2000

9. Every Last Drop

Door: Waterwise, een organisatie ter verbetering van efficiënt watergebruik.
Verhaal: animatie over hoeveel water we verbruiken en hoe je dit efficiënter kunt aanpakken.
Gevoel: herkenning, speels, opgeruimd.

Every-last-drop

10. De beer en zijn sjaal

Door: Club Brugge, een voetbalclub.
Verhaal: Voorleesverhaal voor kinderen en hun ouders over een beer. Met als boodschap: clubliefde en respect voor anderen.
Gevoel: verbroedering, vertedering.

screenshot De-beer-en-zijn-sjaal

11. Oat the goat

Door: Ministerie van Onderwijs Nieuw-Zeeland.
Verhaal: een animatie over Oat the Goat die te maken krijgt met dieren die gepest worden. Het leert kinderen (en ouders) wat ze kunnen doen als er iemand in hun omgeving gepest wordt.
Gevoel: rechtvaardigheid, vriendschap, hulpvaardigheid.

Oat-the-Goat

Heb je zelf goede voorbeelden van storytelling-websites? Heeft dit je inspiratie gegeven om met storytelling aan de slag te gaan? Ik hoor het graag!