SEO

Verkiezingen & SEO: met deze onverwachte zoekopdrachten scoren politieke partijen

0

De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur! Door de coronapandemie kunnen politici hun verkiezingscampagnes deze keer niet op straat voeren. Daarom is het voor politieke partijen belangrijker dan ooit om online zichtbaar te zijn. Naast social media is de website van de partijen zelf een belangrijk uithangbord en vrijplaats om het gedachtegoed te verkondigen. Laten we daarom eens kijken hoe de websites van de huidige politieke partijen in het parlement organisch presteren en voor welke opvallende (en verrassende) zoektermen ze in Google gevonden worden.

Bezoekersaantallen van websites politieke partijen

Hoeveel organische bezoekers krijgen de websites van de politieke partijen.

De bezoekersaantallen laten zien dat de website van het CDA de meeste organische bezoekers haalt, gevolgd door Forum voor Democratie en D66. De tweede plek van Forum voor Democratie is opvallend, want de website van die partij wordt in de minst verschillende zoekopdrachten (2170) getoond. Maar liefst 92% van het totale zoekverkeer komt dan ook via ‘fvd’ of zoektermen die ‘fvd’ bevatten.

De drie politieke partijen die de minste organische bezoekers hebben, zijn SGP, DENK en 50Plus. Vermoedelijk zorgt de digitale kloof van de achterban van deze politieke partijen voor lagere bezoekersaantallen.

Op deze zoekopdrachten scoren politieke partijen

Om beter te weten welke zoekopdrachten tot het verkeer naar de websites leiden, heb ik per partij de belangrijkste zoektermen op een rijtje gezet. Daarbij keek ik niet naar zoektermen waar de naam van de partij in voorkomt, zoals ‘VVD partijprogramma’, maar naar algemenere onderwerpen. Hieronder vind je de opvallendste resultaten.

SP rankt boven Zoom

De SP is erin geslaagd voor een opmerkelijke zoekopdracht een featured snippet te verkrijgen, namelijk met ‘zoom installeren’. De pagina van de Socialistische Partij rankt daarmee zelfs boven de website van Zoom zelf.

SP staat boven Zoom voor "zoom installeren"

VVD: normaal doen!

De VVD speelt handig in op een veelgestelde vraag, namelijk ‘wanneer zijn de volgende verkiezingen?’. Over die vraag hebben ze een eigen landingspagina gecreëerd.

VVD heeft speciale pagina over volgende verkiezingen

De website van de VVD krijgt ook veel bezoekers die op ‘normaal doen’ zoeken. Deze slogan van de vorige verkiezingen is nog steeds populair. Voor deze zoekopdracht domineert de VVD de resultatenpagina.

VVD domineert SERP voor normaal doen

PVV: standpunten kinderpardon

De PVV staat op positie 7 voor de lugubere zoekterm ‘dodingsdelict’. De bijbehorende pagina is een kamerverslag. Een andere zoekopdracht waar de PVV veel bezoekers mee binnenhaalt, past meer bij die partij: ‘kinderpardon standpunten’ (positie 2).

PVV rankt op positie 2 voor kinderpardon standpunten

D66 scoort met leenstelsel en donorwet

Ook D66 scoort goed op onderwerpen die dicht bij de ideologie van de partij liggen. Zo vind je ze terug op positie 8 voor ‘leenstelsel’. Ook de pagina over de door henzelf voorgestelde donorwet staat op positie 8 voor de bijbehorende zoekopdracht.

GroenLinks en CETA

GroenLinks weet met een toegewijde landingspagina op positie 10 van de zoekterm ‘ceta’ te belanden. Dat is het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Daarmee is het de enige politieke partij die in de top 10 staat.

PvdA en ‘Samuel Patty’

De PvdA rankt opvallend genoeg hoog (positie 2) voor ‘samuel patty’, de Franse leraar die vorig jaar op gruwelijke wijze is onthoofd door een islamitische extremist. Dat is opvallend, want de naam van de onderwijzer is Samuel Paty, met 1 t. De PvdA heeft zijn naam op hun pagina wel goed gespeld. Maar als je zoekt op de correcte naam, dan vind je de PvdA niet meer in de top 20 terug.

PvdA rankt voor Samuel Patty

 

ChristenUnie in gebed

De website van de ChristenUnie staat op positie 7 voor het zoekwoord ‘gebed’. Het is niet gek dat ze zo goed voor dit zoekwoord ranken. Naast dat het natuurlijk met de ideologie van de partij te maken heeft, vind je het woord ‘gebed’ ook maar liefst 42 keer terug op christenunie.nl/gebed. Zo zie je maar weer dat keyword-stuffing soms nog steeds lijkt te werken.

Screenshot van de website van ChristenUnie, een van de politieke partijen waar dit artikel over gaat.

 

Partij voor de Dieren is anti-vissenkom

De Partij voor de Dieren rankt goed voor een heel algemene zoekterm, die daarom veel bezoekers oplevert. In eerste instantie breng je dit zoekwoord niet snel in verband met een politieke partij: ‘vissenkom’.

Partij van de Dieren rankt goed voor Vissenkom

De PvdD staat op positie 7. In de meta-omschrijving wordt meteen duidelijk waarom: de partij is van mening dat een vissenkom dieronvriendelijk is en wil deze daarom verbieden.

CDA hoort de klokken luiden

Ook het CDA scoort goed op een algemene zoekterm. Net als bij de PvdD gaat het om een zoekwoord dat bij nader inzien goed bij de partij past, namelijk ‘kerkklokken’.

CDA rankt goed voor kerklokken

 

50Plus wordt gevonden op ‘oma dag’

Het is geen verrassing dat ‘oma dag’ een van de populairste zoekwoorden is waarmee bezoekers op de website van 50Plus belanden. Ook met ‘pensioenleeftijd terug naar 65’ haalt deze partij veel verkeer binnen.

SGP, ook op zondag

De algemenere zoektermen waar de SGP veel bezoekers mee naar de website krijgt, passen erg bij de partij, zoals ‘zondag’ en ‘theocratie’.

SGP rankt goed voor theocratie

DENK aan Geert Wilders

DENK staat in de Tweede Kamer meestal recht tegenover de PVV, wat je in de populaire zoekopdrachten goed terugziet. Een van de populairste zoektermen is namelijk ‘Geert Wilders is een gevaar voor de samenleving’.

Denk rankt goed voor geert wilders, een van de politieke partijen.

Forum voor Democratie en corona

Forum voor Democratie is de enige partij die, afgezien van de persconferenties van de minister-president, hoog rankt voor zoekopdrachten rondom de coronacrisis. Zo staan ze op positie 6 voor ‘mondkapjesplicht’ en op positie 9 voor ‘oversterfte corona’.

Politieke partijen laten veel SEO-kansen liggen

Voor alle politieke partijen geldt dat ze voornamelijk verkeer halen uit zoektermen die de partijnaam bevatten. Dat laat zien dat er nog veel ruimte voor verbetering is op SEO-gebied. Zo loont het om pagina’s te creëren die op de actualiteit ingaan, de juiste zoekwoorden op deze pagina’s te gebruiken en ervoor te zorgen dat de paginatitel en meta-omschrijving geoptimaliseerd zijn.

Zie jij nog andere mogelijkheden waar de politieke partijen de organische zichtbaarheid van hun websites kunnen verbeteren? Laat het in de comments weten!

Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?

Voor dit onderzoek is voornamelijk de tool SEMRush gebruikt. Deze tool geeft een schatting in de organische maandelijkse bezoekersaantallen van besproken websites. Daarnaast laat het ook de zoekopdrachten zien waarvoor elke website gevonden wordt en op welke positie. Deze posities zijn momentopnames en kunnen per dag en locatie verschillen.