Online marketing

Terug naar ‘normaal’? Tijd voor een andere mindset

0

Tech-innovators ten spijt: digitale transformatie komt niet per se tot stand dankzij technologie. Dat laat de coronacrisis zien. Biologie zorgde voor enorme veranderingen in de maatschappij. Tegelijkertijd is het snakken naar het ‘oude normaal’ een utopie: zowel het oude als het nieuwe normaal komt er nooit.

Dat klinkt wanhopig, maar is het niet als je je oor te luisteren legt bij Greg Verdino. Hij wordt beschouwd als provocatief futurist en een autoriteit op het gebied van digitale transformatie. En laat nou net deze Verdino he-le-maal niet geloven in een nieuw normaal. Nee, de digitale expert gelooft in een ‘nooit-normaal’. Dat is leerzaam voor iedereen die zijn organisatie wil meekrijgen in innovatie en transformatie.

Niemand had verwacht dat de coronapandemie zoveel wijzigingen in werk zou veroorzaken. In no-time werken we digitaal vanuit huis, verzorgen online webinars dat het een lieve lust is, en krijgen we vierkante ogen van dagelijks Zoom, Meet, Jitsi of Teams. We mentimeteren wat af voor feedback en in brainstormsessies. Nee, corona stond niet op de bingokaart voor digitale transformatie. We dachten dat blockchain, cloud of de internet of things de winnaars zouden worden.

Nooit meer normaal

In maar liefst zestien blogs, geschreven in de laatste acht jaar, bepleit Verdino in zijn bundel ‘Never Normal‘ (affiliate) een andere mindset. Hij vindt het dieptreurig dat een pandemie bewijst dat kletsen over digitale transformatie niet veel oplevert en het ‘m zit in actie, het echte doen.

Het is tijd dat bedrijven dat beseffen, aldus Verdino. We zullen moeten toegeven dat we het verkeerd hebben ingeschat bij digitale transformaties en dat het, min of meer, simpel is om het voor elkaar te krijgen. Digitale transformatie als een mythologie is postcorona zo dood als een pier. Het gaat niet om het omarmen van disruptie om te overleven. Het gaat om improviseren, aanpassen en overwinnen.

De Verdino-waarheid is dat we midden in een ‘Never Normal’-tijd zitten, waarin de frequentie en het tempo van disrupties meer aanpassingsvermogen vragen dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Niet nog meer digitaal worden, maar meer aanpassingsgericht. Misschien dachten we met zijn allen dat met het omarmen van nieuwe techniek, oude problemen zouden oplossen. Verdino: Het gaat om ‘doing digital’ niet om ‘be digital’. Geen oude wijn in nieuwe zakken.

Hand houdt gloeilamp vast

Edison – Jobs 0-1

Daarbij is een uitstapje naar Thomas Edison en Steve Jobs verhelderend. Thomas Edison – je weet wel, die gast van de gloeilamp, zei eens: ‘Ik heb niet gefaald. Ik heb simpelweg 10.000 manieren gevonden die niet werken’.  Maar… dat is wel een heel slecht track record om tot innovatie te komen: 10.000 pogingen op 1x succes. Nee, dan Steve Jobs – je weet wel, die gast van de tablet. Hij voorzag een toekomst waarbij er een markt kwam waarin vaste apparaten plaats moesten maken voor mobiele techniek.

Het verschil tussen beide heren: de een probeert het een lieve lust totdat hij de kip met het gouden ei vindt. De ander denkt na over de dag na morgen en gooit daarmee een flinke steen in de markt. Bam!

Ok, hoor ik je denken. Het gaat om disruptie. Nee, disruptie is alleen disruptief als het buiten je eigen controle en buiten je eigen organisatie ligt. Anders is het (digitale) transformatie. Het gaat om innovatie, die de motor is van transformatie. Innovatie is het werk van iedere CEO, ieder afdelingshoofd, iedere medewerker.

Hoe dan?

Innovatie ‘doe je’ door vragen te stellen. De belangrijkste van allemaal: Wat is mogelijk?

Daarnaast somt Greg Verdino er nog 50 voor je op, zoals:

  • Waar ben je het sterkst?
  • In welke business moet je zijn?
  • Waarom gaan klanten bij ons weg?
  • Welke opties hebben we om klantbehoeften te vervullen?
  • Waar geloven we zelf in?
  • Waar zijn de witte plekken op de kaart?

Ja, fraai. Prachtig. Doen ook. Mooie ideeën. Kost veel tijd dan. Welnu, innovatie gaat niet om stilstaan of ideeën bedenken. Het gaat, zegt Verdino, om het vinden van oplossingen. Om klantwaarde te creëren, zal innovatie zich moeten focussen op het oplossen van een zeer duidelijk omschreven klantprobleem, met een duidelijk pad om deze oplossing te implementeren. Een waarschuwing past: ga niet aan de bak met hackatons, heisessies, brainstorming sessies en agile-friendly innovatiesessies. Want twee dagen later zit iedereen weer netjes zijn mails af te werken.

Een mooi staaltje nuchtere mythbusting van de transformatiegoeroe. En daar schiet de bundel in de voet van de lezer die verwacht praktische tips aan te treffen. ‘Never normal’ is een associatieve verzameling van korte artikelen met vooral visie en tegeltjeswijsheden. Inspirerend, waarzeggend, provocatief, maar niet met je voeten in de klei of je handen aan het bed. Maar hé. Innovatie doe je vandaag, niet gisteren, niet morgen. Pak de kansen.