Online marketing

4 kenmerken voor de ideale digital marketeer & zo test je ze

0

Als je op zoek gaat naar een nieuwe collega, waar moet je dan op letten? En hoe kun je bepaalde kenmerken op voorhand testen? Je wil ‘miss-hires’ natuurlijk het liefst voorkomen. In dit artikel ga ik in op welke kenmerken belangrijk zijn voor een digital marketeer.

Uiteraard zijn er de overduidelijke kenmerken zoals ‘stipt’ of ‘flexibel’. Die laat ik even achterwege. Wel deel ik een specifieke checklist voor ‘de ideale digital marketeer’. En ik toon je meteen hoe we onze sollicitanten aan de tand voelen om te kijken of ze over deze eigenschappen beschikken.

De 2 focuspunten

Als je een nieuwe aanwinst zoekt voor je marketingteam, komt het allemaal aan op twee (levens)belangrijke gebieden: de cultural fit en de kwaliteit van de kandidaat.

De cultural fit is voor ieder bedrijf anders. Vaak heb je zelf al een gevoel bij wat voor type mensen zich op hun gemak voelen in jouw organisatie, en welke mensen er minder goed bij passen. Een kandidaat kan op het eerste gezicht fantastisch lijken, maar wat als het culturele schoentje niet past? Dan zal deze persoon waarschijnlijk niet aarden in je bedrijf.

Het tweede aandachtspunt is de kwaliteit van een kandidaat. We hebben het dan niet over hard skills zoals Google Ads of HubSpot-know-how. Die kennis en ervaring komt later wel. Iemands unieke, intrinsieke kenmerken: daar vind je de magie.

Dus welke kenmerken nemen wij onder de loep als we een digital marketeer zoeken? En hoe kun je deze kenmerken testen?

1. Een kritische blik

Een digital marketeer kijkt dagelijks naar gigantisch veel data. Een goede marketeer ontdekt verbanden en inzichten in die berg. Een geweldige marketeer doet er nog een schepje bovenop. Hij of zij zet vraagtekens bij de data. Deze persoon is gewapend tegen biases en aannames.

Zodra je op de data begint te vertrouwen, bestaat de kans dat je verloren bent als de data anders is dan je had verwacht. De beste marketeers beseffen dat. Je aanpak werkt dan wel 90% van de tijd, maar het draait om het vermogen om jezelf aan te aanpassen tijdens de 10% van de tijd dat het niet werkt. Dat is wat een top-shelf-marketeer beter doet dan een gemiddelde marketeer.

Een kritische denker is zich bewust van wat hij of zij niet weet. Sommige sollicitanten beweren dat ze online marketing kennen als de binnenkant van hun broekzak. Ze meer gefocust op ‘een indruk achter laten’, dan op eerlijk zijn. Je kunt het jezelf simpelweg niet veroorloven om meetings in te stappen en te claimen dat je alles weet. Die belofte ontploft op een gegeven moment volop in je gezicht. Iets niet weten is 100% acceptabeler dan liegen over wat je in je mars hebt.

Hoe test je iemand op het hebben van een kritische blik?

  1. Laat sollicitanten een casestudy uitwerken, en laat er een foutje in staan. Vinden ze de fout zelf? Geweldig. Vinden ze de fout niet? Dan kun je vragen of ze iets geks hebben opgemerkt in de case. Sommige sollicitanten hebben het misschien wel gezien, maar zijn door de stress minder geneigd het meteen te delen. Hebben ze helemaal geen idee? Dan leg je hen de fout voor en kijk je hoe ze daarmee omgaan.
  2. Toon een grafiek met misleidende data en vraag de sollicitant om deze te interpreteren. Kijk of de sollicitant de eigenaardigheid eruit haalt. Of trekt hij of zij toch die voor de hand liggende conclusie? Een grafiek tonen die recht voor z’n raap is, zou op zich al een rode vlag moeten zijn. Een test kan nooit zo simpel zijn, toch?
misleading graph

Zie jij wat er mis is in deze grafiek?

2. Abstract kunnen denken

Kritisch denken is belangrijk om potentiële problemen te identificeren. Abstract denken is er om die problemen op te lossen. Uit de grote hoeveelheid aan data kun je meerdere inzichten halen en conclusies trekken. Er zijn twee reflexen die een digital marketeer kan hebben om alles behapbaar te houden.

  1. Uitzoomen en het grotere plaatje begrijpen. Als marketeer is dit meestal economische groei voor een klant.
  2. Met de juiste mindset en/of frameworks naar het probleem kijken om goede inzichten en oplossingen te vinden.

Frameworks helpen marketeers geweldig bij het identificeren van noden en gewenste effecten van campagnes. Er zijn honderden frameworks die je kunt gebruiken, maar wees vooral niet gegeneerd om er zelf eentje op te stellen dat jou helpt. Wij zijn grote fans van de BCG Matrix voor digitale kanalen.

Hoe test je iemands abstract denkvermogen?

  1. Vraag kandidaten om marketing- of een willekeurig business-gerelateerd onderwerp uit te leggen aan een kleuter. Kijk vervolgens of de kandidaat het ingewikkelde onderwerp opdeelt in behapbare, begrijpbare blokken.
  2. Stel een open vraag en kijk of de sollicitant een solide antwoord kan opbouwen met een simpel framework. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoeveel smartphones worden er jaarlijks verkocht in de Verenigde Staten?’ Dan ben je niet opzoek naar een absoluut getal, maar kijk je naar de opbouw van het antwoord.

3. Passie boven intelligentie

Vroeger vulden onze sollicitanten een DISC-test in. Maar als we de uiteindelijke afweging maakten over kandidaten, maakte het geen sikkepit uit wat de uitslag was. Zolang er maar een oprecht enthousiasme aanwezig was voor online marketing.

Een gezonde dosis reflectie vertelde ons dat ‘passie voor de job’ altijd een belangrijk argument was. Het was dan wel heel logisch, maar nog niet tastbaar gemaakt in ons wervingsproces. We zagen dat als je werkt vanuit een passie, je beter bent in wat je doet. Daarom nemen we eerder iemand aan met vastberadenheid en potentie, dan een doorwinterde marketeer die misschien al wat energie mist.

Meerdere collega’s zijn bij ons gestart zonder enige ervaring in digital marketing. Wat ze wel hebben, is een grote portie authentiek enthousiasme. Natuurlijk is een straffe onboarding wel noodzakelijk als je onervaren profielen aanneemt. Het kost veel tijd en inzet om nieuwe werknemers op te leiden.

Hoe test je ‘passie’ tijdens het aanwerven?

Vraag sollicitanten waarom digital marketing hen enthousiast maakt. Een simpele vraag, maar wel recht voor z’n raap. Kandidaten die hier nog nooit bij stil hebben gestaan, hebben vaker moeite met een overtuigend antwoord. ‘Omdat ik advertenties op Instagram maken leuk vind’ of  ‘omdat ik geloof dat er veel mogelijkheden zijn’. Dit zijn niet de antwoorden waarmee je een homerun slaat.

Je zoekt eerder naar dit type antwoord: ‘Ik hou van het idee om dingen te meten zoals engagement en resultaat op de bottomline. Mensen verleiden met m’n eigen creaties en ideeën, zien hoe ze reageren, dat is pas interessant. Of wanneer het niet lukt: naar data kijken, om feedback vragen en zien hoe het beter kan. Een fout maken is namelijk een uitdagende kans om te groeien. Voor mij is digital marketing de plek waar psychologie en analytisch denkvermogen samenkomen. Een cocktail die ik met plezier bestel.’

Er is een waaier aan manieren hoe enthousiasme zich toont. Vanaf het eerste mailtje tot het Ik-vraag-me-af-of-jullie-al-iets-beslist-hebben-telefoontje. Oprecht enthousiasme herken je zeker weten.

4. Een onuitputbare nieuwsgierigheid

Als je een online marketeer wil werven, zoek je het liefst naar een T-shaped profiel. Mensen met een expertise in een bepaald onderwerp en met een brede kennis van digital marketing. Zo werken ze vlot samen met andere experts.

Sommige kandidaten hebben die specifieke ervaring misschien nog niet. Dan is het belangrijk dat ze een idee hebben bij wat die expertise inhoudt. Of op z’n minst welke richting ze op willen gaan. Willen ze zich ontwikkelen tot een marketingautomation-specialist? Of eerder een focus op PPC-advertising?

Twee belangrijke argumenten hiervoor:

  1. De meest logische reden: je wil weten wat voor expertise je binnenhaalt.
  2. Minder vanzelfsprekend, maar even belangrijk: je wil testen in hoeverre de kandidaat kennis heeft van het huidige digitalemarketing-landschap.

Nieuwsgierige uil

Zoals ik eerder aangaf: we hebben heel wat sollicitanten zonder effectieve ervaring aangenomen. Maar wat al deze kandidaten wel gemeen hadden, is dat ze een sterk idee hadden van hun rol. Ze hadden zich voorbereid, waren op de hoogte en hadden oprechte interesse.

Hoe test je ‘nieuwsgierigheid’ tijdens het werven?

Stel de sollicitant vragen als:

  • Welke website bezoek je vaak?
  • Welke digitalmarketing-influencers volg je op social media?
  • Neem je contact op met hen?
  • Naar welke bureaus kijk je op?
  • Zijn er marketingtrends die je aandacht grijpen?

Hou jezelf vooral niet in om in gesprek te gaan als er interessante thema’s naar boven komen. Het kan goed zijn dat je gesprekspartner begint te praten over zaken die anders niet aan bod zouden komen!

Digital marketeer gezocht? Let op intrinsieke motivatie

Die ene witte raaf vinden is niet altijd even vanzelfsprekend voor bedrijven. Erachter komen of iemand in lijn ligt met je bedrijfscultuur én beschikt over de juiste kwaliteiten is moeilijk. Het kan wat ervaring vergen voor je ‘de toppers’ er probleemloos uit weet te vissen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat deze tips een sterke basis vormen om jouw recruitingproces uit te bouwen. De focus is hier niet de ervaring en technische kennis die iemand heeft, maar de intrinsieke motivatie. Skills en kennis, in welke vorm dan ook, kun je aanleren. Iemand zijn of haar persoonlijkheid aanpassen is veel intensiever, en vaak de inspanning niet waard.

Of je nu een afstudeerder of een digitale hotshot voor je hebt: kijk door die eerste oppervlakkige laag heen en leer de persoon erachter kennen. Wie weet neem je de volgende Avinash Kaushik of Simo Ahava aan!