Partnercontent

Op zoek naar influencers? Kijk eens naar het talent in je eigen doelgroep

0

Influencer marketing draait al lang niet meer om het bereiken van (tien)duizenden of zelfs miljoenen volgers. Juist persoonlijke aanbevelingen en het creëren van herkenbaarheid zijn belangrijke pijlers geworden. Authenticiteit en interactie hebben namelijk een veel grotere invloed op je resultaten, dan het bereik. De juiste influencer voor jouw campagne vind je niet tussen de grote namen op het internet. Hij of zij bevindt zich waarschijnlijk recht onder je neus, in het hart van je doelgroep.

Herken het juiste talent

Wanneer je regelmatig interactiemomenten met je doelgroep creëert, herken je steeds vaker namen en krijg je inzicht in communityleden die van grote waarde zijn voor jouw merk en volgers.

Het opbouwen van interactie en een connectie met je doelgroep kost natuurlijk tijd. Een snelle manier om zicht te krijgen op geschikte talenten en fans van jouw merk is het introduceren van een brand hashtag op je socialmedia-kanalen. Hierbij worden fans en volgers aangespoord om zelf content te delen en dit via de gekozen hashtag te koppelen aan jouw merk. Tussen de gebruikers die deze tag omarmen, zoek je eenvoudig naar potentiële campagnepartners.

Zoomnl

Dagelijks taggen duizenden fotografen #zoomnl op Instagram. Zij maken hiermee kans om uitgelicht te worden op ons Instagram-kanaal.

Van talent naar ambassadeur

Wat kun je doen met het talent dat op je radar verschijnt? Door het profiel van de gebruiker te analyseren, krijg je een goed beeld van de activiteiten van een gebruiker. Je kunt ervan uitgaan dat een gebruiker zich net zo actief zal inzetten voor jouw merk als hij of zij doet voor zijn eigen account. Een eerste blik op het account vertelt dus al veel over de samenwerkingsmogelijkheden.

Hoeveel volgers hebben ze? Wordt er regelmatig gepost? Wat is de kwaliteit van de content die online verschijnt? Wellicht beheren ze een eigen blog, website of videokanaal, waarin ze nog meer volgers hebben of andere doelgroepen aanspreken? Zie je een duidelijke match met jouw merkwaarden en doelgroep? Dan ben je slechts een DM verwijderd van een interessante samenwerking.

Engagement rate

Door de engagement rate vast te stellen, kun je eenvoudig zien in welke mate een influencer zijn of haar achterban weet te activeren. Dit ‘betrokkenheidspercentage’ is de verhouding tussen de interactie (likes, comments, views en shares) die het account online verdient, ten opzichte van het bereik of het aantal volgers. Hiermee zijn accounts met veel inactieve of nepvolgers eenvoudig te filteren.

Online zijn meerdere (gratis) tools te vinden, die per username de groei en de engagement rate van een account voor je kunnen weergeven.

inbeat

Via Inbeat kun je gratis een simpel overzicht inzien van de engagement rate en accountgroei. Andere bekende kanalen zijn Social Blade en NotJustAnalytics.

De voordelen van nano-influencers

Wanneer een gebruiker tussen de 100 en 5.000 volgers heeft, dan valt deze in de categorie nano-influencers. Deze gebruikers kennen hun volgers persoonlijk en communiceren zowel on- als offline met hen. Hierdoor ligt het vertrouwen van de volger in de nano-influencer enorm hoog. Als deze influencers een positieve ervaring over jouw merk delen, is de authenticiteit van de content de grootste meerwaarde.

Een samenwerking met één nano-influencer zal vanwege het lage bereik niet veel impact creëren. Een campagne met nano-influencers draait dan ook om zoveel mogelijk gebruikers tegelijk een gelijkwaardige communicatieboodschap te laten delen. Denk hierbij aan een hashtag of oproep om een eigen ervaring rond een product of dienst te delen. Hierbij wordt de nano-influencer aangespoord om zelf de content te creëren, waardoor de authenticiteit behouden blijft.

De voordelen van micro-influencers

Gebruikers met 5.000 tot 50.000 volgers vallen in de categorie micro-influencers. In deze groep vind je talenten die nog een enorme ontwikkeling kunnen doormaken én heel goed een bepaalde niche weten te bedienen. In vergelijking met grotere influencers zijn ze vaak veel sterker in het creëren van interactie met hun volgers. Het bereik ligt weliswaar een stuk lager dan bij grotere namen, maar de content is persoonlijker en beter afgestemd op de specifieke wensen van hun doelgroep.

Micro-influencers besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de content op hun kanaal en dat maakt hen kritisch in wat ze wel en niet willen delen met hun volgers. De content moet van toegevoegde waarde zijn voor hun doelgroep en in lijn zijn met de door hen gekozen contentstrategie.

Waar je bij nano-influencers werkt met één communicatieboodschap voor een grote groep, is maatwerk bij micro-influencers een must. Het creëren van een custom-made kortingscode of een speciale aanbieding voor de doelgroep van de betreffende influencer is een goede invulling voor een samenwerking. Maar ook het uitnodigen voor events, het geven van bepaalde privileges op je platform of het samen produceren van relevante content, zijn effectieve manieren om een campagnesamenwerking te realiseren.

De juiste campagnestrategie

Het samenwerken met nieuwe talenten en kleinere socialmedia-accounts kent veel voordelen, maar vergt ook veel begeleiding en aandacht. Zie een samenwerking met onervaren influencers als een leerproces, zonder direct in te stappen met torenhoge verwachtingen en harde KPI’s.

Een mooi framework voor een langetermijnsamenwerking, is het See-Think-Do-Care-model. Hierbij bouw je de campagnecontent langzaam op en wissel je van awareness-, naar engagement- en uiteindelijk naar conversie-gerichte KPI’s. Deze strategie is om twee redenen erg geschikt:

  1. Het geeft tijd en ruimte om te testen in welke mate branded content aanslaat op het kanaal van de influencer.
  2. Het geeft de volgers van het kanaal tijd om langzaam bekend te raken met jouw merk en kwaliteit, waardoor de conversie in de latere Do-fase veel hoger zal zijn.

Reshift Influencer Studio

De Reshift Influencer Studio bestaat uit verschillende databases vol gaming- en fotografietalent, maar we zetten onze tools en Analytics natuurlijk ook graag in om binnen jouw eigen netwerk op zoek te gaan naar geschikte ambassadeurs. Je kunt bij ons terecht voor campagnestrategieën waarmee je ambassadeurs voor langere tijd aan je merk bindt, maar ook voor campagnedoelstellingen die binnen korte termijn gerealiseerd moeten worden.

Meer zien van Reshift Creative Studios? Bekijk ook het Instagram-kanaal!