Partnercontent

YouTube als marketingkanaal? Ja, zeker! 7 tips voor succes

0

YouTube is geen hogere wiskunde. Door de basisprincipes te volgen is succes dichterbij dan je denkt. En daar gaat het nou juist vaak mis. In dit artikel delen we 7 inzichten die jou de beste kans op succes geven.

Tijdens het selecteren van de juiste marketingkanalen laten marketeers hun oog snel vallen op LinkedIn, Facebook of Instagram. YouTube wordt vaak vergeten. En dat is zonde, want juist via YouTube kun je het grote publiek bereiken. Waarom? YouTube is een zoekmachine. En iedere zoekvraag begint daar. Door een video op YouTube te plaatsen die aansluit bij de zoekvraag, zul je sneller bereik genereren. Sterker nog, door de juiste inzet YouTube zal ook de impact op je andere social media kanalen groter zijn.

1. Marketeers, een goed idee is essentieel!

Wat willen we bereiken? Hoe gaan we de video’s maken? Welke insteek past daarbij? Waar zitten potentiële klanten nou op te wachten? Waar zoeken ze naar? Willen ze vermaakt worden of juist geïnformeerd worden? Vragen die vreemd genoeg minder vaak gesteld worden bij YouTube. Zonde, want juist bij YouTube is het heel belangrijk om dat fundament helder te hebben. Tubebuddy helpt je daar voor een deel bij, maar besteed er als team ook echt aandacht aan en maak geen 13-in-een-dozijn-video’s. Een goede briefing is hierbij van belang.

2. Wees volledig

Overtuig de bezoeker niet alleen om te kijken, maar help hen te vinden wat ze zoeken. Voorzie een video altijd van goede, relevante tags, links naar landingspagina’s of blogs en activeer de kijker met call to actions om verder naar jouw producten of diensten te oriënteren. Door hoofdstukken toe te voegen help je je doelgroep nog beter om te vinden wat ze zoeken, zonder dat ze daar zelf druk mee zijn.

Ook heeft YouTube een eigen ondertitelings-tool waarin je live ‘mee kunt typen’ terwijl je de video kijkt. Zeker bij korte video’s een erg fijne manier om ondertiteling toe te voegen. Ondertitels zijn altijd belangrijk om toe te voegen. Ook al is de taal Nederlands; veel mensen kijken video’s – bijvoorbeeld op Facebook – zonder geluid.

3. Zorg voor een goed gesprek (en steek daar ook tijd in)

Zelfs als je aan alles hebt gedacht, vergeten veel – zelfs de meest ervaren YouTubemarketeers – het belangrijkste; consequent het gesprek aangaan met de doelgroep.

We zien nog geregeld dat er veel reacties onbeantwoord blijven. Of erger nog: dat er niet eens gereageerd is. Zonde van het potentiële extra bereik! YouTube wil juist zien dat je betrokken bent bij je eigen video’s én beloont dat ook. Plaats een reactie onder je eigen video om het gesprek op gang te brengen. Je kunt je expertise ook tonen door te reageren op vragen onder andere video’s!

Vliegende start? Download gratis het briefing template.

4. Maak succes voorspelbaar met TubeBuddy

Jouw beste (en meest slimme) vriend vanaf nu. De top 10 keywords, tips voor een slagvaardiger kanaal, een thumbnail-generator… Ons advies: koppel deze plugin nu aan je kanaal of je klant, download vervolgens de Chrome-extensie en doe er je voordeel mee! Je ziet razendsnel waar de kansen liggen en weet precies ‘wat’ je moet maken om van jouw Youtube-kanaal een succes te maken.

Je kunt bijvoorbeeld heel precies achterhalen waar je kijkers vandaan komen. Voor de verdere uitrol van je YouTube-strategie is dat essentiële informatie. Vinden prospects het bijvoorbeeld moeilijk om te bestellen bij jou? Begrijpen ze je product of dienst niet goed genoeg om overtuigd te raken? Typische obstakels die je met TubeBuddy inzichtelijk kunt maken en die je eenvoudig kunt oplossen met 2D of 3D animaties. Hierbij ben je niet alleen afhankelijk van klantreviews (die het verhaal uiteraard wel versterken).

Accepteer cookies

Meer info over 2D en 3D animaties en hoe je daarmee aan de slag gaat vind je in dit whitepaper!

5. Zorg voor een standaardbeschrijving en een goede titel. Altijd.

Een standaardbeschrijving is een soort template die je onderaan iedere video (geautomatiseerd) kunt toevoegen. Samen met een goede titel verhoogt het aanzienlijk je kansen op succes aanzienlijk. Voor een goede basis moet je in ieder geval de volgende punten af kunnen vinken:

  • Zorg voor een uitgebreide omschrijving met relevante zoekwoorden
  • Voeg indien nodig een vertaling toe
  • In de zoekresultaten zal YouTube een titel afbreken na 50 tekens
  • Voeg links toe naar belangrijke pagina’s en kanalen
  • Focus je op de eerste 125 woorden, die zijn het belangrijkst
  • Voeg tijdstempels toe zodat ze direct naar belangrijke fragmenten kunnen skippen

6. Blijf niet alleen hangen in de customer journey

Na het publiceren van je video plaats je hem op relevante plekken in de customer journey. Website, nieuwsbrieven, social media… Je weet precies wat we bedoelen. Wat je daarin zeker moet opnemen zijn de voor jullie relevante forums en Linkedin- en Facebookgroepen.Daar zitten namelijk de allerbeste (en meest actieve) merkambassadeurs. Deel ook daar je video dus! Vraag je wel goed af of je dit onder de eigen bedrijfsnaam doet of een andere (eigen verzonnen) alias.

7. Voeg meerdere talen toe aan 1 video!

Het kan in sommige gevallen een aanrader zijn om de video in YouTube meerdere talen mee te geven. Afhankelijk van waar de kijker zich bevindt, ziet hij of zij de titel, beschrijving en ondertiteling in de eigen taal. Voordeel hiervan is dat het erg professioneel is (geen dubbele uploads) én je bouwt nog meer weergaven op met slechts 1 video.

Verbeter je kanaal

Meer uit je kanaal halen? Vraag een gratis YouTube-audit aan! In één uur ontvang je gratis advies over hoe je met een aantal simpele stappen jouw YouTube kanaal kunt verbeteren.

Wij zijn Twinsense. Content that moves!

Opvallen met je organisatie, daar draait het om. Met onze passie en de nieuwste technieken verhogen wij de presentatie van bedrijven. Dit doen wij door ons te focussen op de 3 elementen binnen de customer journey: videomarketing, webmarketing en online advertising. Voor mooie merken, maar zeker ook samen met andere agencies!