Waarom videocontent niet mag ontbreken in je communicatiemix [3 cases]
Twee jaar aan lockdowns, maatregelen en gedwongen flexibiliteit lieten ons zien dat evenementen drastisch anders kunnen en zelfs moeten. Netwerkborrels, beurzen en congressen werden online events, met alle voor- en nadelen van dien. Hulde aan iedereen in de branche, want we werden er rap innovatiever en creatiever in. Mede daardoor is één ding zeker: videocommunicatie is here to stay! Maar hoe verandert het digitale landschap nu de wereld weer open gaat, wat zijn de belangrijkste lessen en hoe haal jij hier blijvend voordeel uit?
Dat de puf op is voor cloudclubbing, beeldborrels en rockdowns moge duidelijk zijn, want wees nou eerlijk, dat doen we toch het liefst fysiek. Toch zijn een hoop evenementen en (zakelijke) activiteiten gebaat bij videocontent en livestreaming, mits het op de juiste manier wordt ingezet. En ik zal je vast verklappen… er simpelweg alleen bij zijn met een iPhone won’t do the trick.
In drie cases kijken we mee met Oakfield Media, een bedrijf gespecialiseerd in videocontent, livestreams en evenementregistratie. Je zult zien dat met de juiste vingers aan de knoppen zelfs een duffe jaarcijferpresentatie de volgende one more thing kan worden.
De bedrijfsvideo van Eleven Brewery
In totaal telde Nederland op 1 januari 2022 meer dan twee miljoen bedrijven. Dat is een hoop concurrentie. Nu moeten we blij zijn dat niet iedere onderneming dagelijks minimaal 3 stuks content plaatst, want reken maar uit, dan is de kans erg klein dat jouw boodschap door je doelgroep wordt opgepikt.
Toch kunnen we niet zonder content. Want we weten allemaal dat storytelling werkt en investeren in een duidelijk merkverhaal loont, omdat het doelgroepen in staat stelt zich met organisaties te identificeren. Goede content begint bij de eigen merkidentiteit. Die moet staan als een huis. En die moet je laten terugkomen in je uitingen. Het is namelijk dé manier om een gevoel over te brengen. Video mág en kán daar anno 2022 niet meer bij ontbreken.
Waar een foto voor meer dan 1.000 woorden spreekt, zegt een video er meer dan een miljoen.
Brouwerij Eleven zag de noodzaak. Zij wilden met een bedrijfsvideo overbrengen waar ze voor staan en meer feeling onder (potentiële) doelgroepen creëren. Ze namen Oakfield Media in de arm en deze samenwerking leidde tot onderstaande video.
De steeds korter wordende spanningsboog van mensen maakt het belangrijk om vliegensvlug, duidelijk te communiceren. Bij het maken van een video telt dan ook elk frame. Je moet uit iedere seconde het beste halen. En dat is te zien. Deze korte video maakt precies duidelijk waar Eleven Brewery voor staat; passie, ambitie en overtuiging. Vergeet daarbij het getal 11 niet: twee eenheden die samen zoveel meer zijn dan alleen. Samen een uitdaging aangaan. Samen avonturen beleven terwijl nieuwe verhalen zich ontwikkelen. Elk verhaal is anders, elk biertje is anders.
En dat allemaal binnen 22 seconden …
Grafisch lyceum betrekt, boeit en bindt met een hybride event
Ook Grafisch Lyceum zag kansen in video en organiseerde een hybride open dag voor potentiële nieuwe studenten. Door zowel voor offline als online te kiezen, bereikten zij een veel groter publiek. De livestream stelde namelijk ook de leerlingen die niet fysiek aanwezig konden zijn (bijvoorbeeld vanwege reisafstand of ziekte) in staat om de sfeer te proeven.
Livestreamen hoeft niet meer vanuit een hokje of studio. Het kan op locatie en in beweging. Uiteraard is een goede voorbereiding noodzakelijk. Met al je apparatuur midden in de looproute staan is natuurlijk niet zo handig. Dat wordt chaos.
Naast een goede voorbereiding is het kiezen van de juiste spreker essentieel om binding met het publiek te creëren. Het spreekt misschien voor zich, maar die persoon maakt of kraakt het evenement. Grafisch Lyceum got this memo. Ze vroegen niemand minder dan Daan Boom (presentator, programmamaker en komiek) om de (digitale) aanwezigen mee op reis te nemen door de school, verschillende opleidingen, vakken en nevenactiviteiten. Hij wist met zijn grappen en gevatte opmerkingen goed in te spelen op de behoefte van de student. Dit resulteerde in een laagdrempelige en gezellige sfeer. Daan Boom was lekker recht voor zijn raap. Niet te clean of te gemaakt, maar juist gaan met die banaan. Dat enthousiasmeerde de leerlingen enorm.
Na afloop van de open dag kon er van de gemaakte beelden een video gemonteerd worden om het event te delen met de leerlingen die er niet bij konden zijn. Be there or be square? Not anymore!
Laat je inspireren door de aftermovie van Kinepolis
De welbekende aftermovie of evenementregistratie kan in dit rijtje niet ontbreken. Een goed voorbeeld van een video waarmee je verschillende doelgroepen kunt aanspreken. Denk aan de aanwezigen die nog eens willen nagenieten, nieuwe bezoekers die jouw locatie nog niet kennen of samenwerkingspartners die de vruchten van de collaboratie willen proeven en delen. Ook kun je er verschillende doelen mee bereiken, zoals informeren, enthousiasmeren, overtuigen of motiveren.
De spetterende opening van Kinepolis in Westfield Mall viel samen met de première van de film Dune. Er waren veel (bekende) Nederlanders aanwezig, hoe de avond verliep zie je in onderstaande video.
In deze case ligt de uitdaging in het feit dat Kinepolis een bioscoop is. Het doel van de spectaculaire opening was om meer publiek naar de locatie te trekken. Dat er door het hele land bioscopen zijn, maakt dat lastig(er). Want waarom zou je naar Rotterdam reizen, als je ook in Utrecht kan? Toch wilden ze de uitdaging aangaan. Oakfield Media begreep de assignment en zorgde ervoor dat de ‘pleasure & fun’ sfeer, stemming en ambiance met een wauw-effect op beeld stonden.
Een solide basis
Video’s zijn houdbaar en herbruikbaar. Met één goede video kun je oneindig veel content maken. Denk aan korte video’s, screenshots of GIFjes voor op je website, socials, mailings of andere promotiekanalen.
Iedere organisatie zou op zijn minst één écht goede video moeten hebben. Een video waarmee je jouw organisatie zo mooi en authentiek mogelijk aan de wereld laat zien.
Bedenk daarom van te voren goed waar je als organisatie voor staat, wat je wil overbrengen en op wie. Maak duidelijke doelstellingen. En zorg dat de basics op orde zijn, zoals geluid, beeld en verbinding. Zonder die elementen sla je de plank gegarandeerd mis. Met een vlug in elkaar geflanste video op of livestream vanaf je iPhone, creëer je niet de gewenste beleving. In dit geval gaat ‘beter iets, dan niets’ niet op. Het werkt zelfs averechts. De kijker voelt zich niet serieus genomen en neemt jou daardoor ook niet serieus.
Mobile first, maar nooit solo
Houd rekening met mobile first. Mobiel gebruik is booming en blijft groeien. Zorg daarom dat je video’s zowel in horizontaal als verticaal formaat aanbiedt. Ook is het belangrijk om je video’s toegankelijk te maken voor iedere situatie. Gebruikers consumeren video’s tegenwoordig namelijk op meer manieren dan je in eerste instantie voor ogen had. In een drukke trein, zonder geluid. Of tijdens het rijden, zonder beeld.
Ondertiteling, audiodescriptie en een omschrijving vergroten de toegankelijkheid aanzienlijk. Hierdoor begrijpt een gebruiker altijd wat er in de video gebeurt. Een bijkomend voordeel is dat het goed is voor SEO. Een video zelf is namelijk niet leesbaar, tekst in de video ook niet maar de metadata des te meer! Een goede omschrijving van de videocontent is dus essentieel, net als een prikkelende thumbnail. Het is zonde als iemand jouw content wel in zijn googleresultaten langs ziet komen bij het zoeken naar een goede video, maar toch een ander selecteert omdat daar wél de juiste still was gekozen.
Zolang er internet is, is er video
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden met videocommunicatie oneindig. En ook de trends liegen er niet om, video blijft groeien. Het is tijd om op de video-trein te springen. Je hoeft niet meer te kiezen tussen fysiek of virtueel, die blijken heel goed samen te gaan. Dus let’s go met fysieke of hybride events! Maar vergeet vooral de aftermovie niet.
Ben je benieuwd naar de kansen die videocommunicatie biedt voor jouw organisatie? Bekijk de website van Oakfield Media voor meer inspiratie of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.