Partnercontent

Waarom relatiegeschenken worden onderschat in een marketingstrategie

0

Doordat iedereen zich op het online speelveld bevindt, is de concurrentie moordend. Juist inspelen op offline marketing maakt dat je kunt floreren en je een onderscheidend vermogen biedt. Het weggeven van relatiegeschenken aan je zakelijke klanten is zo’n vorm van offline communicatie die behoorlijk onderschat wordt. Waarom je hen juist wel mee moet nemen in je marketingstrategie? Wij geven je 5 redenen.

Concurreren (of onderscheiden) door meer merkbeleving

Een manier om je te kunnen onderscheiden van de concurrentie is door customer intimacy in te zetten. Customer intimacy is een waardestrategie van Treacy en Wiersema, waarbij je het uitblinken in klantenpartnerschap centraal zet. Bedrijven als Bol.com en CoolBlue passen deze waardestrategie heel goed toe. Een goede band opbouwen met je klant, creëert grotere betrokkenheid en loyaliteit.

Het toepassen van persoonlijke en unieke relatiegeschenken met logo binnen de customer journey kan dit effect doen versterken. Je laat hiermee zien dat je om de klant geeft. Je kunt bij het relatiegeschenk bijvoorbeeld een handgeschreven kaart toevoegen. Schrijf wat je precies zo waardeert aan jullie zakelijke relatie en waarom je deze wil vieren met het geschenk dat je geeft. Op die manier wordt het uitdelen van de gift een stuk persoonlijker en staat de klantenpartnerschap nog meer centraal.

Recentelijk internationaal onderzoek laat zien dat (potentiële) klanten positiever denken over bedrijven waarvan ze een relatiegeschenk krijgen. Een consument is bijvoorbeeld maar liefst 2,5 keer eerder geneigd om een positieve mening te hebben over een bedrijf na het ontvangen van een fysiek relatiegeschenk. Je beïnvloedt dus de merkbeleving.

Verander de waardeverhouding van een aankoop

Bied klanten een gratis extraatje bij de aankoop en verander hiermee de waarde. Er verandert niets aan de prijs, maar toch schat een consument deze door het gratis extraatje in als goedkoper. Daarnaast trekt het de aandacht van de klant, het is een verrassingselement. Dit kan resulteren in effecten op de lange termijn, zoals brand awareness en merkloyaliteit.

Een goed voorbeeld is de gratis flesopener die je wellicht ooit hebt gekregen bij de aankoop van een six pack bier. De merknaam valt je steeds weer op wanneer je de flesopener in je handen hebt. Dat een consument jou als bedrijf beter kan herinneren blijkt ook uit onderzoek. Maar liefst 85% van de ontvangers van een relatiegeschenk geeft aan zich de gever van het product nog te kunnen herinneren.

Speel in op de Wet van Wederkerigheid

Doe jij wat voor mij, dan doe ik wat voor jou! Dit is het principe achter de beroemde overtuigingstechniek de Wet van Wederkerigheid, een van de zes overtuigingstechnieken van marketinggoeroe Cialdini. Het idee achter deze techniek is dat mensen zich van nature (en vaak geheel onbewust) verplicht voelen een gift te beantwoorden met een tegengift. Je moet hiervoor eerst geven, dan komt het nemen. De ander voelt hierdoor een sociale verplichting om iets voor jou terug te doen. Let er hierbij wel op dat de gift betekenisvol, handig, onverwacht of persoonlijk is.

Een ander belangrijk punt binnen de Wet van Wederkerigheid is dat je iets geeft zonder een tegenprestatie te verwachten. Bijvoorbeeld wanneer een klant zich eerst moet inschrijven op een nieuwsbrief om een kortingscode te ontvangen. Of wellicht wil je een winactie in het leven roepen of spaarboekjes hanteren. Dit noem je incentives. Dit zijn goede tools voor je marketingstrategie, echter speel je hiermee niet in op de Wet van Wederkerigheid. Door juist te geven zonder een tegenprestatie te verwachten, komt er vaak van nature een tegenprestatie. Denk aan het afnemen van een van jouw producten of diensten, het achterlaten van een review of positieve mond-tot-mondreclame.

Ook geschikt voor intern gebruik

Naast het extern inzetten van relatiegeschenken, zijn deze ook intern toepasbaar. Hiermee speel je in op employer branding, oftewel; je merk als werkgever. Wanneer je beschikt over een sterk employer brand, maakt dit het verschil in de strijd om aandacht op de arbeidsmarkt. En het kan het aantrekken van nieuw personeel vergemakkelijken.

Onderzoek van SHRM laat zien dat 47% van HR-professionals het behouden van werknemers de grootste uitdaging vindt qua personeelsbeheer. Het is efficiënter en kosteneffectiever om werknemers van hoge kwaliteit te behouden, dan een vervangend werknemer van dezelfde kwaliteit te werven. Interne relatiegeschenken om waardering mee uit te spreken kunnen hierbij helpen. Daarnaast zorgen persoonlijke personeelsgeschenken ervoor dat een werknemer zich meer geïntegreerd voelt binnen het bedrijf. Hij of zij kan zelfs merkambassadeur worden en dit uitdragen naar de buitenwereld. Dit doet jouw imago uiteraard goed, waarbij mensen graag bij jou willen werken! Dit verlaagt personeelswerving kosten in de toekomst. Uiteraard kun je het gehele jaar door je personeel bedanken met een persoonlijk gekozen gift: juist het verrassingselement scoort hoog.

Kies bijvoorbeeld voor merchandise die nuttig is voor tijdens het werk. Of dit nu een laptoprugzak is, een koptelefoon of in-ear plugs, notitieboekjes met eigen logo of pennen, of juist een handige bedrukte drinkfles. Daarnaast kun je ook prima personeelsgeschenken uitdelen die juist buiten het werk om gebruikt kunnen worden. Van bedrukte kaarsen tot snijplanken en wijnsets, tot aan Bluetooth speakers en complete reiskoffers.

duurzame-relatiegeschenken-gift-campaign

Het kan voor klantbehoud zorgen

Diverse onderzoeken tonen aan dat het genereren van nieuwe klanten gemiddeld vijf keer meer kost dan het investeren in bestaande klanten. Met een passende marketingstrategie kun je de binding en relatie met  bestaande klanten versterken. Dit resulteert in loyale klanten; de gouden woorden voor iedere marketeer.

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de consumenten opnieuw zaken wil doen met een onderneming na het ontvangen van een cadeautje. Het soort relatiegeschenk en het moment waarop je deze geeft zijn hierbij belangrijk. Zo zijn duurzame relatiegeschenken welke bijdragen aan het milieu tegenwoordig erg populair. Ook het verrassingseffect scoort hoog. Tijdens een verrassing heeft ons brein namelijk een tijdelijke focus. Andere mentale processen komen voor een kort moment on hold te staan. Kortom; jij bent op dat moment punt van aandacht.

De prikkel van het verrassen komt binnen in de zogeheten “hippocampus”. Dit gebied in de hersenen is verantwoordelijk voor het opslaan van nieuwe herinneringen met betrekking tot bepaalde gebeurtenissen en/of feiten. Wordt de prikkel als belangrijk opgeslagen? Dan wordt deze doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Dit heeft als effect dat het brein de details goed kan herinneren en je deze zelfs jaren na de verrassing nog terug kunt halen.

Het integreren van relatiegeschenken binnen je marketingstrategie is wat Gift Campaign betreft een must. Of je ze nu toepast op een evenement om leads te krijgen, ze uitdeelt om in te spelen op de wet van wederkerigheid, als blijk van waardering naar je personeel of om de hippocampus van je zakelijke relatie te prikkelen. Wij zijn erg benieuwd; neem jij relatiegeschenken op binnen je marketingstrategie na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten!