Partnercontent

Waarom een chatbot zich uitstekend leent voor recruitment & HR

0

5 á 10 jaar geleden was het nog niet denkbaar dat een chatbot werkdruk zou kunnen verlichten en zo’n hoge mate van automatisering voor zijn rekening zou kunnen nemen. Ondanks de groeiende populariteit en mogelijkheden, zien we dat het volledige potentieel nog niet voldoende wordt benut.

Momenteel wordt een chatbot vooral ingezet voor klantcontact, marketing en sales. Maar er is nog een toepassing waar een chatbot zich uitstekend voor leent: recruitment & HR. En dit is nu met de huidige krapte op de arbeidsmarkt super relevant. Voor de meeste bedrijven is recruitment een tijdrovend en vaak ook frustrerend proces. Een chatbot kan ondersteuning bieden. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat en hoe je dit optimaal inzet.

De chatbot als recruiter

Je bent waarschijnlijk al bekend met de meeste toepassingen van een chatbot. Maar het inzetten van een chatbot als efficiënte recruitment tool heeft misschien nog wat verduidelijking nodig. Dat begrijpen we goed, want nog niet veel bedrijven gebruiken het op deze manier. Toch kan het voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt een fijne extra toevoeging zijn om mensen aan te trekken.

Een chatbot binnen recruitment werkt tweeledig. Aan de ene kant kunnen sollicitanten op de vacaturepagina vragen stellen over de functie of andere verwante vragen. Dit zorgt ervoor dat er meer informatie voor de sollicitant beschikbaar is over de openstaande functie of jouw bedrijf. Aan de andere kant, kun je de chatbot een voorselectie laten maken over eventueel geschikte sollicitanten. Aan de hand van opleidingsniveau, ervaring of andere aspecten die je misschien belangrijk vindt, kan de chatbot een selectie maken uit geschikte kandidaten en deze doorsturen naar je menselijke recruiter. Door deze voorselectie te automatiseren houdt je recruiter meer tijd over om met geschikte kandidaten in gesprek te gaan en deze beter te leren kennen. Daarnaast bespaar je kosten omdat je menselijke medewerkers minder uren (of zelfs dagen) bezig zijn met het maken van een geschikte voorselectie.

Een recruitment chatbot via Watermelon

Een chatbot inzetten als recruitment tool is een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Met bijvoorbeeld het gebruik van een drag-and-drop builder zoals bij Watermelon, komt er niet één regel code aan te pas. Hierdoor is het erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast zijn er handige tips, tricks én heb je een eigen Customer Succes Manager die altijd klaar staat om te helpen, mocht er toch onverhoopt iets niet lukken. Door het gebruik van deze tools en hulp, lukt het veel gebruikers om chatbots al binnen één of twee weken in te zetten nadat ze begonnen zijn met het bouwen hiervan.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat een chatbot gebruikt voor recruitment is AFAS Software. Naast het automatiseren van een groot deel van de recruitment, gebruiken zij de chatbot ook voor leadgeneratie en klantenservice.

De chatbot als digitale assistent

Het gebruik van een chatbot voor het aannemen van nieuw personeel is slechts één van de aspecten van een chatbot als HR tool. Ook de interne communicatie binnen je bedrijf kan door een chatbot makkelijker verlopen. Zo kun je een chatbot laten helpen met de onboarding van je nieuwe medewerkers. Medewerkers kunnen op hun eigen tempo kennis maken met het bedrijf en vragen stellen aan de virtuele assistent als ze ergens niet uitkomen. Maar ook bijvoorbeeld met het berekenen van je vakantiedagen of juist een vakantie aanvragen. Een groot voordeel is de snelle reactietijd waardoor je dus niet hoeft te wachten op een antwoord van een collega. Geef verschillende afdelingen binnen je organisatie meer ademruimte door vragen die makkelijk door een chatbot beantwoord kunnen worden af te vangen. Zo verlaag je de werkdruk en kunnen je medewerkers zich meer focussen op andere belangrijke taken. Dit maakt een chatbot de ideale digitale assistent.

De toepassingen voor een chatbot zijn tegenwoordig gigantisch en kunnen écht elk bedrijf helpen met het besparen van kosten en ondersteunen van hun werknemers. Ben je benieuwd wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen? Plan een gratis demo met ons in.