Partnercontent

Je webshop laten groeien en ook je logistiek op orde? Het kan!

0

Als je een succesvolle webshop hebt, gaat veel kostbare tijd verloren aan logistiek. Dan is het fijn als je die met een gerust hart uit handen kunt geven. Dat ervaarde Barbara de Jong van Schattigebabykleertjes.nl. Toen haar pand al compleet vol stond met kledingdozen, bood een fulfilmentpartner uitkomst.

Dankzij de huidige fulfilmentoplossingen is de logistiek van A tot Z op orde. De systemen ontzorgen, besparen tijd en geven Schattigebabykleertjes.nl de ruimte om zich focussen op zaken als inkoop en marketing. Met als uiteindelijke doel: groei van de webwinkel.

Knopen doorhakken

“De laatste stap naar fulfilment vond ik lastig. Ik moest goed personeel laten gaan. Een pand opzeggen. Zóveel knopen doorhakken. Maar ik was in die tijd zo bezig met de logistiek, dat ik niet verder kwam. We moesten alles zelf uitvinden, terwijl ik juist dóór wilde. Onze service verbeteren, de openingstijden verruimen.”

Als Barbara de Jong in 2013 voor de tweede keer met zwangerschapsverlof is, begint het te knagen. Ze heeft meerdere universitaire diploma’s op zak en een goede baan bij de overheid. Maar ineens twijfelt ze of ze wel terug wil naar haar oude positie. De reorganisatie bij haar toenmalige werkgever komt op het juiste moment. Ze claimt een domeinnaam, kijkt een paar tutorials online, koopt haar eerste collectie in en begint een webshop in babykleertjes. Schattigebabykleertjes.nl is een feit.

Vol tot aan het plafond

Barbara: “E-commerce was toen nog lang niet waar het nu is. Qua kleding had je slechts een paar bekende namen. En zeker voor babykleertjes was er weinig.” Die eerste periode doet ze alle logistiek nog zelf. Elke dag met een tas pakketjes naar de supermarkt, zelf opdraaien voor alle verzendkosten. Maar al gauw begint de webshop te vliegen. “We begonnen met wat dozen in de trapkast en al snel stonden die door het hele huis. Als je een kast opentrok, vielen er kleertjes uit. De meubels gingen aan de kant, we gingen pickbakken en stickersystemen gebruiken. We haalden zelfs de televisie van de muur om bakken tot het plafond te kunnen stapelen, en leefden op nog maar vijf vierkante meter. Toen zei ik tegen mijn man John: Dit gaat zo niet meer.”

Alles blijven bijbenen

John heeft op dat moment nog een andere baan, maar springt al snel bij in de webshop. Alles leren ze van internet. Fotografie, photoshoppen en marketing. De webshop groeit zo hard dat het lastig is om alles bij te benen. Barbara: “We huurden een pand waar we met twaalf man personeel zaten. Alles zat daar bij elkaar: logistiek, klantenservice en marketing. Maar binnen no time was de ruimte te klein en zaten we weer tegen de roldeur aan.”

Uiteindelijk kiezen Barbara en haar man John voor fulfilment van PostNL. Geen makkelijke beslissing, na verschillende slechte ervaringen met andere partijen. “Maar PostNL heeft ons enorm geholpen. Ze schakelden zelfs nacht- en weekendploegen in om de verhuizing van de voorraad goed te laten verlopen. Inmiddels weten we waar een fulfilmentpartij voor ons aan moet voldoen: voldoende personeel, een snelle klantenservice en een late cutoff tijd.”

Tijd voor optimalisatie

En ook die late cutoff tijd kwam er. Vóór 23.59 uur besteld, betekent in de meeste gevallen morgen in huis. Barbara koopt zelf de collecties in en vervolgens ontvangt PostNL alle goederen direct van de leveranciers. De volgende dag staan de nieuwe artikelen live in de webshop. Barbara: “Dan start bij ons de marketing- en social media-molen. Voor de rest ben ik helemaal ontzorgd en daardoor heb ik weer tijd voor andere dingen. Zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van de Belgische webshop.”

Hoe werkt fulfilment?

Een serieuze fulfilmentpartner kan de complete logistiek voor een webwinkel verzorgen. Van voorraadbeheer tot het picken van de orders, van het inpakken en aanbrengen van de labels tot de verzending en eventuele retouren. En wil je als e-commerce ondernemer je producten makkelijk vanuit één centrale voorraad aanbieden op verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld bol.com of Amazon? Dan kan je fulfilmentpartner helpen met IT-koppelingen. Ook PostNL zorgt voor meer gemak via handige plug-ins. Niet alleen voor het koppelen van aanbod en voorraad, maar voor bijvoorbeeld het aanbieden van verschillende bezorgopties, de adrescheck en track & trace.

Tevreden over de service

Hoe het werkt voor Schattigebabykleertjes.nl? Alle orders komen binnen bij Barbara, maar gaan meteen door naar het systeem van PostNL. “Zij picken de producten, verpakken ze in onze eigen branded verpakkingen en verzenden ze direct. De volgende dag liggen onze kleertjes al bij de klant. Dat verloopt vrijwel vlekkeloos, zeker als je ziet hoeveel orders we hebben. Zo’n 2.000 tot 2.500 per maand, met een gemiddelde waarde van 70 tot 80 euro.”

En daar blijft het niet bij als het aan Barbara ligt. “We willen de processen optimaliseren, zodat we met hetzelfde aantal mensen meer werk aankunnen. Misschien openen we wel een tweede webshop, of een ander platform. We willen in elk geval meer. En we weten dat PostNL meegroeit. We hebben wel eens voor een overname gestaan. Toen belde ik onze accountmanager bij PostNL met de vraag: als we morgen zouden verdubbelen, redden we dat dan? Het antwoord was ja. Dat is fijn om te weten. Ze werken goed en netjes. Zo zijn de klanten tevreden. We horen vaak dat alles zo netjes verpakt en bezorgd is. Wij zijn blij met PostNL en onze klanten zijn blij met ons. Win-win.”