Partnercontent

Boost je sales met een chatbot: de medewerker die nooit slaapt

0

Een chatbot als sales collega is iets wat we steeds vaker gaan zien. Een digitale collega is namelijk niet alleen goed voor klantenservice, maar ook voor het boosten van je sales. Door de continue bereikbaarheid blijft jouw salesmachine draaien. De resultaten van een sales chatbot liegen er ook absoluut niet om. Benieuwd hoe een chatbot jouw salesteam kan versterken en kan bijdragen aan het behalen van betere resultaten? We leggen je graag uit hoe.

Geef je sales een boost

Oké, laten we even helemaal teruggaan naar het begin. Een chatbot werd namelijk voorheen vooral ingezet voor klantenservice. Een heel ander vakgebied, dus hoe kan een chatbot daadwerkelijk sales verhogen? Goede vraag! Dat kan eigenlijk op verrassend veel manieren. Zo kan een chatbot helpen wanneer een klant op zoek is naar een specifiek product of item. De klant stelt de vraag en de chatbot doet suggesties. Stel dat een product niet op voorraad is, dan kan de chatbot de gegevens van de klant noteren en een e-mail sturen zodra het weer op voorraad is.

Verder kan de chatbot helpen met het geven van alternatieven of zelfs een nóg beter product aanbieden op basis van de wensen van de klant (cross- en upselling). Allemaal manieren om jouw sales een flinke boost te geven. En weet je wat het beste van alles is? Het is volledig geautomatiseerd dus jij kunt lekker achterover leunen (grapje natuurlijk).

De collega die altijd ‘aan’ staat

Met een chatbot is jouw bedrijf 24 uur per dag bereikbaar. Niet alleen de klantenservice profiteert hiervan, maar ook marketing en sales. Over het algemeen consumeren klanten vaak buiten kantoortijden om. Wanneer de meeste medewerkers niet meer aan het werk zijn. Een chatbot kan ervoor zorgen dat klanten tóch zo goed mogelijk bediend worden. Hierdoor blijft het salesproces continu draaien. Je kan van je medewerkers alleen niet verwachten dat zij dan ook aan het werk zijn. Dus voor zulke situaties is het gebruik van een chatbot perfect en blijft je sales dus ook 24 uur doordraaien.

Een tikkeltje brutaal mag wel

Net als bij iedere ‘gewone’ medewerker, is het belangrijk dat ook je digitale medewerker de huisstijl, tone-of-voice en persoonlijkheid van jouw organisatie ademt en uitstraalt. Hierdoor creëer je synergie via al je communicatiekanalen en verklein je de afstand tussen mens (klant) en machine (chatbot).

We hebben het alleen nog maar gehad over een chatbot die reactief wordt ingezet. Maar wist je dat je een chatbot ook proactief kunt inzetten? Zelfs een tikkeltje brutaal? En geloof het of niet, maar je zult zien dat een proactieve chatbot het aantal conversies positief beïnvloedt. Een chatbot houdt bij welke klant, welke pagina bezoekt. Ziet je chatbot bijvoorbeeld dat een klant zich twee keer op dezelfde productpagina bevindt? Dan weet je dat die persoon bovengemiddeld geïnteresseerd is. Om de klant nét even dat laatste zetje te geven, kun je de chatbot zo instellen dat deze de klant een bericht stuurt. Een simpel berichtje als: “Hey! Ik zie dat je dit product al eerder hebt bezocht, kan ik je ergens bij helpen?” doet wonderen om een websitebezoeker te converteren in een betalende klant.

De chatbot als salesmedewerker in B2B als B2C

Ook in de B2B-markt wordt vaak gebruik gemaakt van chatbots. De voorbeelden die we tot dusver hebben gegeven zijn voornamelijk gericht op e-commerce. Maar bedrijven die diensten of producten op maat verkopen, kunnen net zoveel profijt hebben van een chatbot. Een chatbot kan namelijk leads genereren en zelfs automatisch kwalificeren. Zodra een lead contact opneemt met de chatbot of een bepaalde pagina bezoekt, kan de chatbot in actie komen en de gegevens van de lead opvragen. Vervolgens kan deze lead de volgende dag opgepakt worden door het salesteam. Of je kunt ervoor kiezen om de chatbot de afspraak automatisch in te laten plannen. Eén van de grootste voordelen is dat je jouw salesteam automatisch nieuwe, gekwalificeerde leads blijft geven. En je zorgt ervoor dat je na sluitingstijd geen leads meer misloopt.

Zo makkelijk stel jij je eigen sales chatbot in

We kunnen ons voorstellen dat je jezelf nu afvraagt hoe je een sales chatbot precies instelt. Gelukkig hoeft dit proces helemaal niet moeilijk te zijn. Als je bijvoorbeeld een chatbot bouwt via het Watermelonplatform, komt er geen enkele regel code aan te pas!

Watermelon heeft een erg makkelijk drag-and-drop systeem waarbij je een conversatie maakt in enkele minuten; ook zonder technische kennis. Ondanks dat je niet hoeft te coderen, zijn er alsnog veel opties om je chatbot op jouw manier in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een meerkeuzemenu instellen, waarin je klanten verschillende opties geeft om uit te kiezen. Maar je kunt je klant ook alle vrijheid geven door ze te laten typen wat zij willen. De gebruiksvriendelijkheid is erg groot, doordat je de chatbot kunt instellen op basis van de wensen van jouw klanten.

Meer weten over het gemak waarmee je een chatbot bouwt?

Op deze pagina hebben we alle info staan die je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen waarbij een chatbot jouw bedrijf kan helpen kosten te besparen, terwijl je de omzet verhoogt. Denk bijvoorbeeld aan HR, marketing en klantenservice. Mocht je benieuwd zijn naar wat een chatbot kan betekenen voor jouw bedrijf, dan kan je een vrijblijvende demo inplannen. We leggen het je graag uit.