Partnercontent

Meer impact met social advertising? Werk slimmer, niet harder!

0

Hoe maak je adverteren op social media minder complex en tijdrovend, en verbeter je tegelijkertijd de thought leadership en resultaten van je merk of bureau? Een vraag die opvallend veel marketeers bezighoudt. Niet alleen omdat succes boeken lastiger is dan ooit, maar ook omdat de toekomst van social media zo onzeker is. Wat te doen? In ieder geval niet harder, maar vooral slimmer werken!

Grote verschuivingen zijn aanstaande. Volgens experts zijn social media zoals we die nu kennen zelfs ten dode opgeschreven. Dit komt omdat het zoek- en consumeergedrag van heel veel mensen de afgelopen tijd enorm is veranderd. De veroorzaker van dit alles is TikTok. Een leuk restaurant uitzoeken of de openingstijden van een winkel checken? Dat doe je tegenwoordig niet op Google, maar op de immens populaire video-app.

De verwachting is dat andere social media het zogenaamde TikTok-concept gaan overnemen. Facebook en Instagram zullen nóg meer prioriteit geven aan video, maar ook aan algoritmes op basis van machine learning. Oftewel updates van vrienden maken straks plaats voor (video)content op basis van voorkeuren, gewoontes en interesses.

Kansen

Dat is een gamechanger in het socialmedialandschap en ook een zeer interessante ontwikkeling voor de zakelijke markt. Want als merk moet je het voor je bereik en conversie nu vooral hebben van je volgers. En die zien lang niet altijd de content die je maakt, en ze zijn misschien ook niet overal in geïnteresseerd. Dankzij machine learning bepaalt kijkgedrag, en dus niet het volggedrag, wat iemand te zien krijgt. En zou je dus zomaar in contact kunnen komen met compleet nieuwe (en potentieel geïnteresseerde) doelgroepen. Een kans die je niet wil laten liggen. De vraag is nu alleen: ben jij er klaar voor?

Want als marketeer is je takenpakket in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Je bent een alleskunner en allesweter. Je houdt de focus op strategische doelen, maar kunt óók leuk schrijven. Je bent creatief, maar óók data-driven. En dat over alle online kanalen heen. Met andere woorden: er moet steeds meer werk worden verzet in hetzelfde aantal uren. Nog harder werken dan maar? Dat lijkt misschien een goed idee, maar is op de lange termijn totaal niet houdbaar en rendabel. Om succesvol te zijn en je doelen te behalen, ook als het om social advertising gaat, zul je vooral veel slimmer en efficiënter moeten werken.

Uitdagingen

Met betaalde social media kun je doorgaans de zichtbaarheid van je merk vergroten, nieuwe doelgroepen bereiken, betrokkenheid genereren, websiteverkeer stimuleren en conversies realiseren. Kansrijk is het zeker, maar adverteren op Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube, TikTok en andere kanalen is vaak ook uitdagend en soms ronduit frustrerend.

Er zijn namelijk ontelbaar veel verschillende social media met elk hun eigen spelregels, doelgroepen, mogelijkheden en beperkingen. Het getargete publiek is ook nog eens veeleisend, heeft een korte aandachtsspanne en laat zich tijdens het eindeloos scrollen niet zomaar tot een klik of conversie verleiden. Als je het maximale uit je campagnes wilt halen, kom je er dus niet met one-size-fits-all.

Ook is de tijd van één enkele advertentie laten draaien en die na een maand een beetje tweaken voorgoed voorbij. Om zichtbaar en succesvol te worden en blijven, zijn 2 elementen cruciaal:

  1. Het is zinvol om per kanaal een eigen plan van aanpak op te stellen.
  2. Elk kanaal vraagt continu om nieuwe creatieve en unieke boodschappen.

Zeker voor kleine teams, bureaus en/of organisaties is dat pittig. Maar wat als er een manier is om minder tijd kwijt te zijn aan bepaalde terugkerende taken? En je tegelijk de impact van je advertising kunt vergroten? Dit is waar automatisering om de hoek komt kijken.

De kracht van automation

Nee, we hebben het hier niet over onpersoonlijke botberichten. Maar over technologie die juist zorgt voor meer optimalisatie, personalisatie en zelfs creativiteit. Zo kunnen automatiseringsplatformen veel (handmatig) werk uit handen nemen. Wat dacht je van het inplannen en publiceren van berichten, het in kaart brengen van profielgegevens, het beheren van een contentkalender en het maken van rapportages?

Maar denk ook aan het maken van de creatieve content zelf. De verschuiving van statische naar dynamische advertenties zet gestaag door. Dankzij dynamische designtemplates, zoals die van Hunch Ads, kun je heel eenvoudig Dynamic Product Ads (DPA) maken. Deze foto’s en video’s zijn volledig in je eigen huisstijl of in de huisstijl van je klant in te richten, en productwaarden worden dynamisch ingeladen. Deze en nog veel meer functionaliteiten kunnen het leven van de (content)marketeer in 2022 een stuk makkelijker maken.

 

Hier nog even de 8 belangrijkste voordelen van automation van je betaalde social media op een rij:

 

  1. Het is efficiënter. Automatisering zorgt voor meer consistentie, kwaliteitswaarborg en structuur.
  2. Het is inzichtelijker. Je weet beter wat wel en niet werkt, waardoor je geen enkele kans in de customer journey mist.
  3. Het is sneller. Door routine- en handmatige taken te automatiseren, houd je meer tijd over voor strategie, A/B-testen en andere belangrijke werkzaamheden.
  4. Het bevordert de klantbeleving. (Potentiële) klanten krijgen de juiste (persoonlijke) boodschap op het juiste moment via het juiste kanaal.
  5. Het draagt bij aan thought leadership. Doordat je content altijd relevant is en meerwaarde biedt, word je gezien als autoriteit en bron van inspiratie.
  6. Het versterkt je wendbaarheid. Doordat je snel je werkprocessen kunt aanpassen, speel je makkelijker in op continu veranderende trends en ontwikkelingen.
  7. Het bevordert werkgeluk. Het minimaliseren van saaie en repetitieve werkzaamheden draagt bij aan betere prestaties en minder stress.
  8. Het is goedkoper. Je zet je budget veel slimmer in én hebt minder loon- en/of projectkosten.

Hoe nu verder?

Succes boeken op social media, terwijl je ook gewoon je nachtrust krijgt… wie wil dat nu niet? Met het lezen van dit artikel heb je in ieder geval een eerste stap gezet. Je weet nu wat er allemaal op korte termijn gaat veranderen, en welke kansen er voor je merk of bureau liggen.

Wellicht heb je specifieke wensen en behoeften, en ben je benieuwd of technologie ook jouw vraagstuk kan beantwoorden. Bij Hunch Ads denken we graag met je mee hierover.

Wie wij zijn? Een creatief automatiseringsplatform dat dynamische video- en beeldproductie combineert met geautomatiseerde advertentie-inkoop. Ons voornaamste doel is om de pijnpunten van marketeers weg te nemen, zodat ze meer tijd overhouden voor wat er écht toe doet: naamsbekendheid genereren, thought leadership claimen en meer bereik, conversie en sales. Dat doen we in Nederland onder andere al voor Traffic Builders en Adwise.

Wil jij ook meer weten over de mogelijkheden van Hunch? Bezoek onze website voor meer informatie.