Social media

8 socialmedia-trends die 2023 gaan & blijven domineren

0

Precies een jaar geleden (bijna dan) plaatste ik een artikel met de mogelijke socialmedia-trends voor 2022. Perfect timing dus, om die trends nog eens te bekijken en te beoordelen of de ‘voorspellingen’ uit zijn gekomen. Welke trends zijn uitgekomen, welke zijn nog in volle gang, en waar sloegen we de plank mis?

Over het algemeen kunnen we denk ik concluderen dat vrijwel alle benoemde trends uit het voorgaande artikel nog in volle gang zijn. Daarmee bepalen ze deels ook hoe het socialmedia-landschap er in 2023 uit zal zien. De benoemde trends zijn dusdanig fundamenteel, dat het nog wel een paar jaar zal duren voordat ze volledig tot wasdom komen. De socialmedia-trends die we voorzien voor 2023 komen dus in vrij hoge mate overeen met die van het huidige jaar.

1. It’s all about creatorship

Ook voor 2022 al benoemd als belangrijke trend, maar de snelheid waarmee het belang van creatorship groeit is ongekend. Aangescherpte privacyreglementen op social media (we kunnen steeds minder targeten op interesses en demografische gegevens) en het steeds meer beschermen van de gebruiker maakt het uitdagender om de gebruiker gericht te bereiken. Het maken van relevante en aantrekkelijke content wordt dus nog belangrijker. Daarbij spelen creators een cruciale rol. Niet enkel influencers dus, maar ook bestaande klanten van je merk die kunnen zorgen voor user generated (peer to peer) content. Ga er dus maar vanuit dat creators een onmisbaar onderdeel gaan zijn van je contentmix. Ook voor de content op je eigen owned kanalen.

Het gaat dus niet langer (enkel) om influencers met een groot bereik, maar ook om content van creators die uit je doelgroep komen. Een merk dat bijvoorbeeld veel gebruikmaakt van creator content (user generated) is Landal, op Instagram.

User Generated Content

2. De wedergeboorte van interactie/engagement, maar dan anders

Interactie en engagement werden afgelopen jaren meer en meer gezien als ‘bijvangst’ voor de inzet van social media. Tineke Pauw schreef hier onlangs nog een artikel over. De socialmediaplatformen sturen enorm richting content, minder op het sociale element waarmee het ooit begon. De meeste impact viel tenslotte te bereiken met bereik, frequentie en impressies. Mediametrics die we al jaren kennen en die een direct effect hebben op awareness.

Maar, we zien het belang van interactie weer toenemen. Mede vanwege de grote veranderingen in advertising-land. Als het minder mogelijk wordt te targeten op persoonlijke voorkeuren en profielen, moeten we op zoek naar andere manieren om ons publiek te retargeten. Een van de manieren om dat te doen, is door te retargeten op engagements. Met andere woorden: mensen retargeten die eerder een engagement met je content zijn aangegaan. Hiermee neemt het belang van interactie/engagement dus plots weer toe.

De socialmediakanalen spelen hier ook dankbaar op in. De nieuwe features inzake interactie vliegen je om de oren. Het verschil is wel dat waar je in het verleden vaak handmatig de conversaties aan moest gaan, het nu grotendeels geautomatiseerd wordt ingebakken. Binnen de content. Denk aan polls en videoreacties.

Een LinkedIn-poll op Frankwatching.

3. Twitter zet opmars voort

Gaat de overname nu door? Of toch niet? Of toch wel? Niet? Wel? Het lijkt er nu toch echt op dat de overname door Musk door zal gaan! Maar, dat terzijde. DE grote verrassing van 2022 was in mijn ogen niet TikTok, maar good old Twitter. Erg knap hoe deze ‘social media dino’ zichzelf weer tot een groeiend platform heeft weten om te draaien.

Met de overname van Musk, die over het algemeen bedrijven nog een extra boost kan geven, is het best aannemelijk dat Twitter ook in 2023 zal blijven doorgroeien. De bekendheid en persoonlijkheid die Musk met zich meebrengt is wel vaker aanleiding geweest voor de versnelde groei van bedrijven. Daarmee kan het voor merken weer een kanaal worden om echt rekening mee te houden.

Update 27-12-2022: Sinds publicatie van dit artikel, is er veel gebeurd bij/met Twitter. We weten allemaal dat Musk de socialmedia-app heeft overgenomen. Er gaat geen week voorbij dat er niet minimaal 5 artikelen over de ontwikkelingen bij Twitter verschijnen. Toch laten de cijfers nog geen grote terugval zien en haken ook maar weinig grote adverteerders (definitief) af. Het is dus nog te vroeg om te voorspellen of Twitter haar opmars moet staken vanwege de grilligheid van Musk. Aan de andere kant zien we ook interessante innovaties die het platform juist kunnen gaan helpen om verder te groeien, zoals bijvoorbeeld het recent ingevoerde ‘views count’.

Elon Musk op Twitter.

4. Discord zorgt voor verdere groei voice

Voice is here to stay! Ook dit was al onderdeel van het trendartikel van afgelopen jaar. Podcasting is de afgelopen jaren ontploft. Maar, dat niet alleen. Steeds meer social platformen maken het bijvoorbeeld ook mogelijk te reageren op posts middels voice-opnames.

De groei van voice binnen social media zal volgend jaar nog verder gestalte krijgen. Onder meer gedreven door de stijgende populariteit van Discord, dat met haar ‘spraakkanalen’ een behoefte bij het grote publiek lijkt te hebben aangewakkerd. Besloten chats, maar dan op basis van spraak. Uit het onderzoek van Newcom begin 2022 bleek dat Discord stiekem al best populair is in Nederland, met bijna 1.5 miljoen gebruikers. Zeker geen kleintje meer dus.

5. Doorbraak van TikTok-marketing

TikTok was en is DE grote knaller en groeier in socialmedia-land. En toch merken we bijna dagelijks dat adverteerders, uitzonderingen daargelaten, het platform nog niet echt hebben weten te vinden. Verklaarbaar uiteraard, elk nieuw kanaal brengt weer nieuwe drempels met zich mee en kost tijd.

Maar, in 2023 kan hier geen sprake meer van zijn. De groei van TikTok is dusdanig dwingend dat het automatisch in de marketingmix overwogen zal gaan worden. Een simpele blik naar het aantal zoektermen op ‘tiktok marketing’ en ‘tiktok ads’ is al een voorbode van wat komen gaat. 2023 wordt het jaar van de brede doorbraak van TikTok als advertentiekanaal in Nederland. Bovendien heeft de Chinese gigant haar security voor Europese gebruikers inmiddels ook beter op orde, met investeringen in de lokale infrastructuur.

Frankwatching op TikTok, die doen ook mee aan de socialmedia-trends.

6. Instant gratification boost social commerce

Social commerce. Nog zo’n term die zeker niet nieuw is en ik al vaker heb besproken in mijn trendupdates. En toch is er nog altijd veel gaande op dit vlak. De veranderende behoefte van consumenten is daarbij de belangrijkste drijver. We willen met 1 klik kunnen bestellen op het moment dat we op social een gaaf product zien. Instant gratification wordt dat ook wel genoemd.

Meta speelt hier bijvoorbeeld op in door ‘Collaborative ads’ te lanceren waarmee je producten uit receptenvideo’s direct kunt bestellen bij je lokale winkel. Overigens moeten we social commerce niet verwarren met het in 2022 veel besproken live shopping. Dit slaat voorlopig in Nederland namelijk niet echt aan, ondanks pogingen van onder andere Snapchat. Toch is ook dit zeker een trend voor de toekomst, getuige ook de poging die TikTok gaat doen om live shopping in de US te lanceren.

7. Short form video is de norm

Video, video, video. Dat wisten we al. 80%+ van de content op internet is in videoformaat. Tot zo ver niks nieuws. Ook wisten we al een paar jaar dat korte video’s de norm zijn geworden. Maar, dat zogenaamde ‘short form videos’ ZO dominant zouden worden, dat had ik op deze korte termijn niet volledig aan zien komen. Sterker nog, persoonlijk denk ik dat de short form video features van de grote socialmediaplatformen de traditionele en bij iedereen bekende tijdlijnen, zullen gaan overnemen.

Shorts komen centraal te staan in de socialmedia-apps. De voortekenen zijn duidelijk. TikTok is razend populair, maar ook Instagram scoort met Reels, YouTube heeft een knaller te pakken met Shorts en zelfs op Facebook krijgen korte video’s een steeds centralere plek. Ook andere platformen zoals Twitter investeren steeds meer in short form video (ad) formats. Cased closed, short video for the win? Ik denk het wel.

8. AR/VR als opmaat naar de metaverse

Metaverse. Zonder twijfel by far het meest gehypte marketingbegrip van 2022. Maar, wat is het nou eigenlijk. En wat is het vooral ook niet? De meeste marketeers hebben geen idee. En dat is niet zo vreemd, de metaverse is nog altijd een ongrijpbaar begrip. Laten we dus stoppen met teveel gewicht te hangen aan deze mysterieuze term.

Wat ligt er ten grondslag aan de hype? Wat mij betreft is dat de technologische vooruitgang van AR en VR. Of, met andere woorden, zoals UX/UI-specialist Henk Haaima het recent mooi omschreef: ‘van pages naar spaces’. Van ‘ouderwetse’ 2D-websites en pagina’s, naar 3D AR/VR-verrijkte ‘spaces’ waarin je als consument letterlijk kunt rondwandelen. Overigens ben ik van mening dat, net als eerder met QR-codes, de mainstream pas gebruik gaat maken van deze technologische mogelijkheden op het moment dat het een standaard feature is op je telefoon of een van de andere veelgebruikte devices. Ga dus lekker testen met AR- en VR-content rondom je bedrijfsaanbod. Dan ben je eigenlijk al aan het investeren in de metaverse.

De meeste socialmedia-trends voor komend jaar zijn dus eerder voortzettingen zijn van reeds ingezette ontwikkelingen, dan compleet nieuwe trends. Social media staat als vakgebied bekend om haar razendsnelle veranderingen, maar de huidige trends hebben toch echt wat langer nodig. Uiteraard is deze lijst niet compleet. Ik ben dan ook benieuwd of er nog andere trends zijn die we kunnen toevoegen aan deze lijst. Heb je suggesties? Laat een reactie achter.