Partnercontent

Het werk van een contentspecialist: 3 verhalen & 1 vacature

0

De doorsnee vraag op iedere kringverjaardag, ‘Wat doe jij eigenlijk?’, is voor niemand makkelijk te beantwoorden. Maar als je werkt als contentspecialist voor een bureau, is het helemaal lastig. Niet alleen sta je voor de nobele taak om je stokdove oom uit te leggen wat conversie-optimalisatie of B1 precies is. Je moet ook verantwoorden waarom je vorige maand nog als contentmanager bij een ministerie werkte en nu als webredacteur bij een bank.

Dat het werk van een contentspecialist lastig is uit te leggen, is nou net wat het zo leuk maakt. Het vakgebied is ontzettend afwisselend en enorm in beweging. Het zit ergens tussen communicatie en marketing, en omvat veel verschillende expertises. Van copywriting tot contentmigraties en van conversational tot SEO, het hoort er allemaal bij.

Werken volgens het Contentmodel

Om de werkzaamheden van de contentspecialist te duiden, hebben we bij Presenter het Contentmodel ontwikkeld. Hoewel het vakgebied altijd enorm in beweging lijkt, bewijst dit model dat de wereld van online communicatie in de afgelopen jaren niet wezenlijk is veranderd. Het begint nog altijd bij een duidelijke strategie, die je vertaalt naar verschillende kanalen zoals de website, social media of een chatbot. Vervolgens breng je in kaart wie en wat je nodig hebt om je content te maken die helpt je doelen te behalen. Ook bepaal je met welk ritme je verschillende soorten content creëert, publiceert, doormeet en evalueert. Klinkt eenvoudig, in de praktijk is het altijd ingewikkelder. En interessanter!

Het Contentmodel

Het Contentmodel

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan waar je snel veel ervaring opdoet met alle aspecten van online communicatie en marketing? Dan is de rol van contentspecialist bij Presenter iets voor jou. Juist doordat je in alle lagen van het Contentmodel kan werken. Net waar je talenten liggen en wat je boeiend vindt. Niek, Pippi en Joy werken bij Presenter en vertellen je wat ze zoal doen en waarom dat zo leuk is.

Ben jij al om? Bekijk de vacatures.

Joy, 29 jaar, contentmanager Vattenfall

Ik zit nu al een tijdje als contentmanager bij Vattenfall en dat vind ik superleuk. Eens in de zoveel tijd schakel ik mijn out of office in, zet ik mijn koptelefoon op en ga ik een paar uur ‘pielen’ in het CMS. Eindeloos sleutelen aan teksten, plaatjes en knoppen tot de pagina helemaal klopt. Heerlijk!

Naast het sleutelen, onderzoek ik hoe de content strategisch kan worden verbeterd. Ik overleg dan ook regelmatig met de UX’er hoe we pagina’s kunnen optimaliseren. Samen met de service-afdeling bepaal ik welke content ontbreekt en check ik de tone of voice van zowel de on- als offline content. Als kers op de taart mocht ik laatst mee naar de E-mobility Summit van Vattenfall in Stockholm! Het waren informatieve dagen met kennisdeling, workshops en ook ruimte voor veel gezelligheid. Fantastisch dat ik die kans kreeg.

Als je voor een bureau werkt krijg je de kans om te ontdekken wat je interessant vindt. Zo beviel mijn vorige opdracht bij Binnenlandse Zaken, maar kwam ik er bij Vattenfall achter dat ik de snelheid en hectiek van de commerciële sector nog leuker vind. Dat moet je ervaren om te weten wat precies bij je past.

Onlangs heb ik via Presenter het certificaat voor Conversation Designer gehaald bij CDI en heb ik veel zin om daarmee aan de slag te gaan. Verder zie ik mezelf doorgroeien tot Product Owner van een website. En dan het liefst bij een commercieel bedrijf dat werkzaam is in de Japanse popcultuur of video game-industrie.

Niek, 29 jaar, webredacteur gemeente Amsterdam

Na opdrachten bij PostNL en TotalEnergies, werk ik nu als webredacteur bij het programma Bruggen en Kademuren bij de gemeente Amsterdam. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw platform. Daarop willen we artikelen delen over alle toffe projecten en technische innovaties rondom de aanpak van de bruggen en kademuren.

Vanuit mijn rol neem ik interviews af, schrijf ik artikelen en maak ik foto’s voor de website. Het is heel afwisselend. Zo schreef ik een artikel over de palenproever (een innovatieve precisieboor om de sterkte van houten paalfunderingen te meten) en interviewde ik een ex-gedetineerde die is opgeleid tot duiker en nu helpt met de inspectie van de funderingspalen.

Die afwisseling vind ik verreweg het leukst aan werken voor een bureau. Je gaat aan de slag met diverse projecten voor uiteenlopende organisaties. Zo doe je een bak aan ervaring op en krijg je niet alleen de kans om te ontdekken wat voor werk je aanspreekt, maar ook welke branche of type organisatie bij je past.

Voor mijn volgende opdracht hoop ik als allround webredacteur aan de slag te gaan binnen de culturele sector.

Pippi, 29 jaar, contentmarketeer Stichting Koninklijke Defensiemusea

Na mijn opdracht als contentmanager bij KPN, doe ik nu een erg leuke opdracht op het snijvlak van webredactie en online marketing bij de Koninklijke Stichting Defensiemusea. Deze organisatie omvat 4 militaire musea, waaronder Nationaal Militair Museum in Soesterberg en het Marinemuseum in Den Helder. Oorspronkelijk was de opdracht om de vier websites te optimaliseren en naar hetzelfde niveau te tillen, maar inmiddels is er veel meer bijgekomen. Zo denk ik mee over de online uitingen voor bijvoorbeeld nieuwe tentoonstellingen en events, en ben ik betrokken bij het verbeteren van de vindbaarheid van de website.

Het is heel boeiend om bij een culturele instelling te werken. Ik werk vanuit het Nationaal Militair Museum in Soest. Het is niet alleen een prachtig museum maar het gaat hier echt om het vertellen van een verhaal. We zijn bezig met inhoudelijke onderwerpen en de actualiteit. Er lopen hier ook regelmatig cameraploegen van nieuwssites en omroepen. Die reuring maakt het erg boeiend.

Wat ik leuk vind aan werken voor een bureau? Dat ik nu niet weet waar ik over een half jaar zit. Ik weet nog niet precies welke kant ik op wil, maar zou graag een opdracht doen op het gebied van contentmarketing of communicatieadvies voor een NGO, zoals War Child of Plan International.

Geïnspireerd geraakt?

Bij Presenter zijn we doorlopend op zoek naar medior contentspecialisten. Op deze pagina vind je alle openstaande vacatures en op onze website vind je meer informatie over wie we zijn en wat we allemaal doen. Direct contact? Connect met Mariska, zij kan je alles vertellen over wie we zijn en wie we zoeken.