Partnercontent

Efficiëntie versus creativiteit: 5 uitdagingen in social advertising opgelost

0

Het creëren van effectieve socialmedia-advertenties is lastiger dan ooit. Met alleen al meer dan 7 miljoen adverteerders op Facebook kun je je voorstellen dat gebruikers dagelijks flink wat advertenties te zien krijgen. Niet gek toch, dat ze advertentie-moe worden. Daarnaast speelt relevantie ook nog een rol. Zelf krijg ik nog regelmatig advertenties voorgeschoteld die totaal niet relevant zijn. Content out of context. Erg vervelend. Maar hoe grijp je de aandacht dan wél? Zeker nu de aandachtsspanne nog maar 1,7 seconden is?

Om succesvol te zijn, zul je je creatieve productie moeten richten op het prikkelen en inspireren van de gebruiker. Dit kan alleen door in te spelen op persoonlijke kenmerken van de doelgroep, zoals wensen, behoeften en gedrag. ‘Put hot triggers in the path of motivated people!‘, zoals gedragswetenschapper B.J. Fogg zou zeggen. In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende uitdagingen die de schaalbaarheid van je creatieve productie kunnen belemmeren en verklap ik hoe je ze kunt overwinnen.

1. Snelheid en volume

Een van de grootste uitdagingen blijft toch wel het creëren van voldoende content om effectieve digitale campagnes te voeren. Vaak leidt dit tot hoge productiekosten en langere doorlooptijden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van een creatieve automatiseringstool. Dit soort tools helpen bij het snel en gemakkelijk creëren van kwalitatieve content en stellen je in staat om op maat gemaakte berichten te leveren die rechtstreeks inspelen op de behoeften en interesses van individuele prospects. Door herbruikbare sjablonen te creëren en automatiseringsworkflows op te zetten, wordt het mogelijk om efficiënter en sneller te produceren. Handig toch?

2. Beperkte creatieve middelen

Niet iedere organisatie beschikt over dezelfde creatieve middelen (zoals mankracht en budget), waardoor het een uitdaging is om kwalitatieve content te produceren. Je eerste gedachte is vast om op zoek te gaan naar een designer, een interne medewerker. Maar wist je dat het veel voordeliger kan zijn om de juiste creatieve automatiseringstool te overwegen? Dit houdt in dat je een tool gebruikt die helpt bij het vergroten van je creatieve productie zonder je vaste kosten te verhogen. Van het bedenken van het idee tot het produceren van de content. Het resultaat? Effectievere campagnes, tegenover hetzelfde budget.

3. Consistente branding en design

Een andere veelvoorkomende uitdaging is consistentie in branding en design. Je wil uiteraard dat alle creatieve content in lijn ligt met de tone-of-voice en visuele identiteit van je merk. Hiermee kun je namelijk een sterk imago opbouwen en herkenbaarheid creëren bij je doelgroep. Hoewel er vaak wel duidelijke designrichtlijnen zijn opgesteld, kunnen diverse medewerkers de regels ieder op hun eigen manier interpreteren. Er blijven hierdoor risico’s op inconsistentie bestaan die invloed kunnen hebben op de merkbeleving.

Met automatisering kun je ook dit probleem tackelen. Met (herbruikbare) dynamische merk-sjablonen en een review-tool (waarmee je alle creaties toetst aan je huisstijl) zorg je voor merkconsistentie en verlaag je de foutgevoeligheid, terwijl de creatieve output wordt opgeschaald.

4. Tracking en prestatie-optimalisatie

Zonder data, geen effectieve campagnes. Want hoe weet je of je op koers bent om de gestelde doelen te bereiken? Juist, door te meten. Inzicht in de prestaties is dus erg belangrijk. Toch blijkt het een flinke klus om de prestaties van advertentiecampagnes op de juiste manier te monitoren en te meten.

De oplossing? Tracking- en rapportagetools. Start met het verzamelen van je eigen data metrics in platforms als Google Analytics of Adjust en bouw eenvoudig regels, waarschuwingen en rapporten op basis van de KPI’s die je selecteert. De inzichten die uit deze rapportages rollen, geven je de mogelijkheid om knelpunten en inefficiënties te identificeren en betere (weloverwogen) beslissingen te nemen. Denk aan waar je je budgetten aan moet besteden, welke platforms het meest effectief zijn en welke creatieve berichtgeving voor jouw doelen werkt. Ook kun je op basis van deze gegevens aanpassingen doen in de content, lay-out en targeting. Zo kun je sneller en eenvoudiger optimalisaties doorvoeren om de prestaties te verbeteren.

5. Geografische targeting

Tot slot kom ik graag weer even terug op het stukje ‘content out of context’ in combinatie met geografische targeting. Niks zo vervelend als een advertentie voor een service in Groningen, terwijl je zelf in Rotterdam woont, toch? Voor bedrijven met een hyperlokale focus is het dan ook essentieel om zich te richten op prospects in specifieke regio’s of steden. Met behulp van tools zoals geofencing kun je gepersonaliseerde berichten sturen naar prospects op specifieke locaties, waardoor de relevantie en doeltreffendheid van je campagnes toeneemt. Deze aanpak helpt aanzienlijk bij het vergroten van je marktgebied, het werven van nieuwe klanten en het verbeteren van je CPA door verspilde advertentie-uitgaven te verminderen. Tegelijkertijd creëer je meer naamsbekendheid in specifieke regio’s en kun je je merk positioneren als een betrouwbare lokale partner.

Focus op wat écht belangrijk is

Als je dus nog écht wil opvallen met social advertising-campagnes, kun je niet meer om hyperpersonalisatie en creativiteit heen. Daarom is het van belang dat de focus (van organisaties, maar ook van jezelf) komt te liggen op het omarmen van automatisering en het ontwikkelen van een cultuur vol creativiteit en innovatie. Je zult zien dat de mogelijkheden van je creatieve productie toenemen en het marktaandeel groeit.

Met behulp van een creatieve automatiseringstool, zoals Hunch, kun je de juiste content genereren en tijd besparen. Hierdoor kun je je weer focussen op wat echt belangrijkste is: het vertellen van verhalen die het vertrouwen en de loyaliteit van klanten vergroten.

Wil jij ook sterkere campagnes opzetten voor Meta- en/of Snapchat? En ben je benieuwd wat Hunch voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag gratis een demo aan en ontdek de mogelijkheden.