How to

Zo verkoop je meer tickets voor je event [7 tips]

0

Naast gratis evenementen zoals personeelsuitjes, relatiedagen en klantevents organiseren steeds meer bedrijven ook betaalde evenementen zoals seminars, congressen of netwerkbijeenkomsten. Een betaald evenement organiseren, betekent tickets verkopen. Hiervoor moet je niet alleen goed kunnen organiseren, maar ook aan de slag met de marketing rondom het event. Met behulp van deze 7 tips is jouw event voortaan razendsnel uitverkocht!

1. Start met een stevige basis

Waarom organiseer je het evenement? Ofwel: wat is het doel van het event voor jou als organisator? En wie is dan de ideale bezoeker? Wat is vervolgens het doel van die bezoeker om het evenement te bezoeken? En wat moet de bezoeker doen, denken of voelen na afloop van het evenement?

Door te starten met de eventmarketing (de manier waarop events binnen de marketingmix passen, nadenken over doelstellingen en return on investment van het event) leg je het fundament van het event. Kleine sidenote: eventmarketing wordt vaak verward met de marketing van een event. Hoe vermarkt je het event? Hoe kun je zo veel mogelijk tickets verkopen?

Foto van een event waarvoor je tickets moet verkopen.

2. Voorkom te generieke content

Ik hoor je denken ‘geen generieke content, dat weten we nou wel’, maar doe je dit ook echt? Heb je 100 procent helder wie de ideale bezoeker is en op wat voor content hij of zij zit te wachten? Je wil niet weten hoe vaak ik ‘mannen en vrouwen tussen de 20 en 60 jaar’ als antwoord krijg op de vraag voor wie een event wordt georganiseerd.

Een te generieke doelgroep betekent te generieke content. Die generieke content zorgt er vervolgens weer voor dat het bij niemand echt resoneert. Ga maar eens na: hoe specifieker jij je aangesproken voelt door content, hoe sneller je geneigd bent om er meer over te willen weten, toch? Dus aan de hand van het fundament uit de eerste tip weet je exact wie je doelgroep is en kun je op basis daarvan aan de slag met passende content.

3. Maak gebruik van een content-longlist en -kalender

Content op maat dus, maar wat voor content dan? Ga er minstens een uur goed voor zitten en stel een content-longlist op. Wat is leuke en waardevolle content rondom het onderwerp van het event waar de doelgroep op zit te wachten? Schrijf alles wat je maar te binnen schiet zonder te prioriteren. Hier een aantal suggesties als het gaat om soorten content:

  • Blogs
  • Video
  • Beeld van vorige edities
  • Interviews
  • Reviews
  • Tips & tricks
  • Behind the scenes
  • Input vanuit polls
  • Winacties

Op basis van zo’n content-longlist kun je vervolgens een goede contentkalender maken. Verdeel de content uit de longlist over de gewenste kanalen zodat je van week tot week precies weet wat wanneer online komt.

4. 1 promotionele vs. 4 waardevolle posts

De marketing rondom een event gaat vaak een van deze twee kanten op:

  1. De te promotionele kant. Organisatoren die alleen bezig zijn met verkopen. De promotionele posts en de acties vliegen je om de oren. Ze delen alleen content die gaat over de ticketverkoop. Potentiële bezoekers hebben vervolgens totaal geen idee waar het evenement überhaupt over gaat.
  2. De te bescheiden kant. Organisatoren die snel het gevoel hebben te drammerig te zijn. Die vooral veel waardevolle posts delen maar potentiële bezoekers niet vaak genoeg vertellen dat ze tickets voor het evenement kunnen kopen.

Zorg dat je een middenweg vindt. Ik raad altijd aan om tegenover elke promotionele post vier waardevolle posts te zetten. En dan niet een ontzettend waardevolle post schrijven en vervolgens onderaan tóch nog tickets voor het evenement proberen te verkopen. Dan voelt die waardevolle post direct een stuk minder waardevol.

5. Start 6 weken van tevoren ‘pas’ of ‘al’ met de marketing

Sommige bedrijven starten al vijf maanden van tevoren met de verkoop van hun tickets. De spanningsboog van de doelgroep is simpelweg niet groot genoeg om vijf maanden lang te horen over een bepaald evenement. Daarnaast heb jij als organisator niet genoeg content of tijd om dat zo lang vol te houden.

Andere bedrijven starten daarentegen pas twee weken van tevoren met het verkopen van tickets. Dat is weer wat laat. Tegen de tijd dat de marketingmachine eindelijk op gang is gekomen, is het evenement al weer afgelopen.

Zoals het ook in theatermarketing gaat, raad ik altijd aan om zes weken van tevoren de ticketverkoop open te zetten en de marketing te starten. Niet te lang, niet te kort. Dat betekent wel dat voor die tijd de volledige marketingcampagne klaar en ingepland staat zodat je gebruikmaakt van de volledige zes weken.

6. Maak gebruik van een vroegboekkorting

Je hebt een helder beeld van de doelstellingen en de doelgroep, je hebt een mooie contentkalender bommetje vol met waardevolle content en de kaartverkoop is inmiddels gestart. Waarom worden er alsnog weinig tickets verkocht?

Veel mensen beslissen op het allerlaatste moment pas of ze naar een event gaan. Dit kun je tackelen door een vroegboekkorting aan te bieden. We zijn en blijven Nederlanders, dus korting is echt de beste incentive. Zorg er wel voor dat het meer is dan een tientje. Beloon die earlybirds goed. Dit kun je op drie manieren insteken.

  1. OP=OP
    Je bepaalt zelf hoeveel kaarten je met een vroegboekkorting weggeeft en communiceert OP=OP!
  2. Beschikbaar tot
    Je geeft duidelijk aan dat earlybird-tickets tot een bepaalde dag beschikbaar zijn. Het risico is dan wel dat heel veel tickets voor die prijs worden verkocht.
  3. Beschikbaar tot… maar, OP=OP
    Een combinatie van de bovenstaande. Ik raad organisatoren altijd aan om het op deze manier in te steken. Je houdt het namelijk in het midden. Mocht de ticketverkoop hard gaan, dan haal je die datum niet en zijn ze eerder op. Mocht het niet hard genoeg gaan heb je altijd nog die deadline. Let op: het is belangrijk dat je als organisator je aan je woord houdt en niet na de verstreken datum alsnog tickets voor de vroegboekprijs verkoopt. Dan voelen de vroegboekers zich bedrogen.

Hoeveel tickets je voor vroegboekers beschikbaar stelt, kun je bijvoorbeeld laten afhangen van je begroting voor het evenement.

7. Zet in op ‘pijn, medicijn, fijn’

Een van de belangrijkste tips als het gaat om een goede event-marketingstrategie: pijn, medicijn, fijn. Huh? Ik leg het uit:

Pijn

No pain, no gain. Wie meer leads wil, zal naar een netwerkbijeenkomst moeten gaan. Wie gemotiveerder personeel wil, zal naar een seminar over leiderschap moeten gaan. Snap je ‘m? Jouw doelgroep heeft een pijn en is bereid daar flink in te investeren om hem tijdens jouw evenement weg te laten nemen. Dan is het dus zaak om hen aan te spreken op die pijn. Wees niet bang om op die blauwe plek te drukken.

Medicijn

Jouw evenement is het medicijn. Zorg dat je genoeg deelt over de inhoud van het evenement. Wat kunnen ze verwachten? Wat gaat ervoor zorgen dat hun pijn wordt weggenomen?

Fijn

Een belangrijke stap die vaak wordt vergeten: wat is het resultaat na het innemen van het medicijn? Wat is het effect van het bijwonen van het evenement? Maak dit zo concreet mogelijk. Hoe concreter je dit kunt formuleren, des te meer tickets je verkoopt. Vermijd wel abstracte termen als ‘naar een hoger niveau tillen’ en ‘dichterbij jezelf komen’. Want wat levert het mij concreet op om dichter bij mezelf te komen?

Ga je aan de slag met een of meerdere van de bovenstaande tips om meer tickets voor een evenement te verkopen? Heel veel succes! Op naar een uitverkocht event.