Gespot

Chummee: Online cadeautjes geven

  • Leestijd: 2 minuten

Chummee is een website die het mogelijk maakt om kleine cadeautjes te geven aan jouw Facebook- of Twittervrienden. Kirsten Martens, medeoprichter van de website, vertelt.

Wat is Chummee?

“Met Chummee kan je jouw Facebook- en Twittervrienden een kleine attentie geven. Het is dus met Chummee mogelijk om een “koffie te Twitteren”, of een biertje te geven via Facebook. Het is leuk voor gebruikers, omdat het weer eens wat anders is dan het geijkte “gefeliciteerd”-berichtje op het Facebookprikbord. De ontvanger krijgt een bericht met daarin een link, welke leidt naar een pick-up pagina met een QR-code. Op vertoon van deze QR-code kan het cadeautje worden opgehaald in de aangesloten zaak. Voor (horeca)zaken is dit erg interessant, omdat zij op deze manier via sociale media bekendheid kunnen genereren, zonder korting te hoeven geven op hun producten. ”

Waarom dit initiatief?

“We misten een manier om op afstand cadeautjes te kunnen geven. Stel: je kan niet bij de verjaardag van je beste vriendin zijn, omdat je stage loopt in het buitenland. Dan kan je haar nu via Chummee toch trakteren op een drankje, hapje of klein cadeautje. Omdat we voornamelijk werken met gerichte producten heeft het toch een persoonlijke feel.

Er bestonden op het moment dat wij hiermee aan de slag gingen nog niet veel andere initiatieven op dit vlak, maar wij merken dat er steeds meer zogenaamde “social gifting” sites ontstaan. Een verschil met ons is dat wij met kleine, persoonlijke cadeautjes werken, veel met horeca en (nog) niet aan verzendingen doen. Wij willen dat mensen hun omgeving ontdekken en het ophalen van de cadeautjes moet ook een ervaring op zich zijn. Daar zoeken wij de zaken die zich bij ons aansluiten speciaal op uit!”

Hoe werkt het Chummee?

“De gever zoekt een cadeautje uit op de website van Chummee. Vervolgens logt hij of zij in met Twitter of Facebook en selecteert de vriend die het cadeautje in ontvangst gaat nemen. Daarna wordt er meteen een bericht gepost namens de gever op Twitter of Facebook. Het is ook mogelijk om via e-mail een attentie te versturen, mocht de persoon die je iets wil sturen niet actief zijn op social media. De ontvanger krijgt een bericht met daarin een link, welke leidt naar een pick-up pagina met een identiteitscheck. Is dit in orde, dan krijgt de ontvanger een QR-code. Op vertoon van deze QR-code kan het cadeautje direct worden opgehaald in de aangesloten zaak. Dit kan met behulp van een smartphone, maar de QR-ode kan ook worden uitgeprint en getoond aan de winkelier.”

 

Wat zijn de facts?

“Nadat de website klaar was, zijn we gestart met een bescheiden aantal zaken. De reden hiervoor is dat we snel en adequaat willen kunnen reageren bij eventuele problemen. We zitten dan ook nog in de bètafase. Momenteel zijn we hard bezig met het uitbreiden van ons aanbod. Mensen wisten Chummee vrijwel meteen goed te vinden en we hebben al veel positieve reacties, maar ook kritische feedback gehad, waar we meteen mee aan de slag zijn gegaan. Vanaf dag 1 van de lancering zijn er Chummees verkocht. We hebben dus eigenlijk al direct “omzet” gedraaid. Dat is het mooie van ons verdienmodel. Per verkocht item via Chummee ontvangen we een percentage commissie.”

Wie is er betrokken?

Chummee is opgezet door Helen Maltha en mij, Kirsten Martens. Het geheel is gefinancierd met eigen middelen. Er zijn nog geen investeerders aan te pas gekomen, maar daar staan wij zeker voor open. We zouden Chummee graag willen uitbreiden in het buitenland, zodat je ook vrienden (of zakenrelaties) in het buitenland kan verblijden met een kleine attentie. Zo hebben we nog veel meer leuke ideeën, maar deze houden we nog eventjes voor ons.”