Social media

DeepText: Facebook’s kunstmatige intelligentiesysteem

0

Facebook heeft onlangs een kunstmatig intelligentiesysteem genaamd DeepText gelanceerd. Het systeem is ontwikkeld om tekst die op Facebook wordt gebruikt beter te begrijpen. Het social medium wil hiermee gebruikers een betere ervaring geven door spam te filteren en berichten die waarschijnlijk een hogere waardering krijgen meer aandacht te geven.

Een interessantere tijdlijn

DeepText is een zelflerend systeem dat met bijna menselijke precisie meer dan 20 talen begrijpt en duizenden berichten per seconden kan scannen. Op deze manier kan Facebook beter analyseren waar jouw statusupdates over gaan. Dat zal in de toekomst positieve gevolgen hebben voor je tijdlijn. Op basis van de analyses die DeepText maakt worden namelijk relevantere berichten aan je vertoond. Het kunstmatige intelligentiesysteem leert ook woorden te herkennen met een dubbele betekenis en moet zelfs slang en verschillende spellingen gaan begrijpen.

Facebook Messenger

Er is al in meerdere onderdelen van het socialmediaplatform getest met DeepText. Zo ook in Facebook Messenger. Een voorbeeld dat wordt gegeven is in deze video te zien. Het systeem leert het verschil tussen ‘I like to ride donkeys’ en ‘I need a ride’. Bij de eerste variant wordt niet voorgesteld een taxi te bestellen en bij het tweede voorbeeld wel. Vanuit de Messenger kan vervolgens direct op een link worden geklikt om de taxi te regelen. Handig!

What’s next?

DeepText moet het Facebook gebruikers ook gemakkelijker maken om producten te verkopen via social media. Stel: je post een statusupdate waarin je vertelt dat je je fiets graag wilt verkopen voor 200 euro. DeepText zal dan begrijpen dat dit bericht gaat over een product dat je wilt verkopen. Het systeem kan elementen zoals de prijs in handige verkooptools plaatsen waarmee je gemakkelijker je oude fiets kunt verkopen.

Tot slot wordt DeepText ook ingezet om afbeeldingen beter te begrijpen. Dit wordt gedaan door te kijken naar de tekstuele content en naar de visuele content. En ook hiermee heeft Facebook als doel de gebruikerservaring te verbeteren.