Hoe geweldig webdesign inspeelt op emoties

0

De eerste indruk bepaalt voor een groot deel hoe we over iets denken. Vaak is dit gerelateerd aan de emoties die we erbij voelen. Dit geldt ook voor bedrijven. Aan de hand van de eerste impressie die een consument van een bedrijf krijgt (vaak bij de website), wordt al een oordeel gevormd. Je moet dus meteen bij die eerste keer zorgen dat je de consument ‘inpakt’ met je webdesign. Hoe kun je dat doen?

 

Ondernemers lijken zich er nog niet altijd bewust van te zijn, maar designers roepen het al tijden: ‘Great website design is always related to emotions’. Consumenten boeien bij de eerste indruk van je website kun je dus het beste doen door in te spelen op emoties.

Op welke emoties je inspeelt, hangt af van wat voor soort bedrijf je bent. Coca Cola speelt met zijn kerstcommercial bijvoorbeeld in op saamhorigheid, liefde en plezier, terwijl een verzekeraar als Interpolis met de ‘echo reclame’ inspeelt op zekerheid.

Accepteer cookies
Accepteer cookies

4 elementen voor je website

Op deze manier kun je met je website dus ook inspelen op de emoties die jouw bedrijf wil overbrengen.
Bogdan Sandu, designer en editor van DesignYourWay, benoemt een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden bij het designen van een op emoties inspelende website.

  1. Begin bij het begin: je moet begrijpen waar het bedrijf voor staat en wat de missie en visie zijn. Alleen dan weet je welke emoties er op welke manier overgebracht moeten worden op de consument.
  2. Weet wie je doelgroep is en wat die wenst en verwacht. Hierbij kun je ook bij jezelf nagaan: wat zou ik nou eigenlijk willen van een bepaald bedrijf in een bepaalde situatie?
  3. Creëer, stapsgewijs, een emotionele relatie met je klanten. Volgens Bogdan Sandu moet je klanten het idee geven dat ze je al jaren kennen en bevriend met je zijn. Het moet dus persoonlijk worden. Als klanten zich comfortabel voelen, zullen ze zich namelijk sneller inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief, overgaan tot aankopen en dergelijken.
  4. Zorg dat je geen negatieve emoties toont op je website. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om te benadrukken dat alleen positieve emoties op je website kunnen zorgen voor dat ‘tweede thuis’-gevoel. Zorg voor hoop, schep verwachtingen en vervul behoeften om de positieve emotionele impact van je website te maximaliseren.

Ben je benieuwd naar designs van websites die bij de eerste indruk al mooi inspelen op emoties? Lees dan verder op Onextrapixel.com.