Content

SEO voor bloggers: zo begin je ermee in 4 stappen

0

Als je net bent begonnen met bloggen, is het belangrijk dat je blog ook vindbaar is. Met behulp van Search Engine Optimization (SEO) komt jouw blog hoger in de zoekresultaten te staan van de zoekmachines. Hoe kun je dat het beste doen? Als startende blogger is dit zeker niet altijd even gemakkelijk. Lees daarom hoe jij jouw blog zo goed mogelijk met behulp van SEO kan optimaliseren. SEO voor bloggers in vier simpele stappen, let’s go!

1. Richt je maximaal op twee zoekwoorden

Bedenk allereerst bij het schrijven van een blog op welke zoekwoorden je de focus gaat leggen. Op deze zoekwoorden ga je proberen te ranken in de zoekresultaten. Gebruik niet te veel zoekwoorden. Je doet er beter aan om er maximaal twee te selecteren. In de praktijk blijkt namelijk, dat wanneer er te veel woorden gebruikt worden, de zoekmachine dit niet meer als een trefwoord selecteert, maar als opvulling van de tekst. En dat betekent een lagere ranking in de zoekresultaten.

Daarnaast heeft het leggen van de focus op maximaal twee zoekwoorden nog een ander voordeel. Het verbetert namelijk de leesbaarheid van de tekst. Twee zoekwoorden is gemakkelijker om te verwerken in de tekst, zonder dat dit geforceerd of onnatuurlijk overkomt op de lezer.

2. Voeg de zoekwoorden op vier plaatsen in de tekst toe

Als de zoekwoorden geselecteerd zijn, is het tijd om deze in de blog te verwerken. Volgens Hubspot zijn er altijd vier plaatsen waarin je dit het beste kan doen, om zo hoog mogelijk te stijgen in de ranking van de zoekmachine.

De vier plaatsen zijn de titel, header en body, url en de meta description. De titel is hierbij het belangrijkste; zoals op de afbeelding hieronder te zien is, wordt dit als eerste door de lezer gezien in de zoekresultaten en bepaalt het dus of de content relevant genoeg voor hen is.

Naamloos

3. Zorg ervoor dat jouw blog mobielvriendelijk is

Hoe mobielvriendelijker, hoe beter. Ongeveer een jaar geleden maakte Google bekend dat mensen meer gebruik maken van hun telefoon dan hun computer. De zoekmachine geeft daarom ook voorrang aan mobielvriendelijke websites met een ‘voor mobiel’-label. Zonder een mobielvriendelijke site heeft het optimaliseren van de SEO op je blog veel minder effect.

Hieronder staat een voorbeeld. Als je kijkt, zie je dat de link ‘voor de mobiel’ als eerste wordt weergegeven in de zoekresultaten. De overige links, met misschien een veel hogere SEO-score, staan lager gerangschikt. Hoe je aan het ‘voor mobiel’-label kunt komen lees je hier.

IMG_2635

Naast een hogere rangschikking, zorgt een goedwerkende mobiele site ook voor meer behoud van websitebezoekers. Zo blijkt uit onderzoek dat een kwart van de lezers bij een slechte mobiele website deze niet meer bezoeken. Het gevolg hiervan is dat zij naar de concurrent kunnen gaan en jouw blog een slecht imago krijgt.

4. Optimaliseer de afbeeldingen

Bij SEO spelen ook afbeeldingen een belangrijke rol door middel van de alt-tekst. Omdat de zoekmachines niet op dezelfde manier ‘zien’ als wij mensen afbeeldingen zien, geeft de alt-tekst informatie over de afbeelding. Als je dus de zoekwoorden in de alt-tekst gaat verwerken, wordt niet alleen de vindbaarheid van de tekst, maar ook van de afbeeldingen groter.

Samengevat

Als je begint met bloggen en je wil jouw blog dus hoger in de zoekresultaten krijgen, is het belangrijk om je te focussen op twee zoekwoorden. Zet deze op de goede plaats in de tekst, maak de blog mobielvriendelijk en vergeet niet dat afbeeldingen ook vindbaar zijn. Op Hubspot lees je meer tips over hoe je jouw blog zo goed mogelijk kan optimaliseren voor de zoekmachines.

Dit artikel is bedoeld voor beginnende bloggers om de eerste stapjes op SEO-gebied te zetten. Wil je meer informatie over SEO en dieper op dit onderwerp ingaan, dan kunnen deze artikelen je verder helpen:

Afbeelding header met dank aan 123RF.com

Bron:   HubSpot