Sprout Social

Sprout Social social media monitoringSocial media monitoring met Sprout Social

Sinds februari 2012 gebruiken we bij Frankwatching Sprout Social om onze Facebook- en Twitteraccounts te beheren. Gezien ons enthousiasme voor de dienst en de fijne samenwerking met het Sprout Social team in Chicago, zijn we in september 2012 officieel Sprout Social-partner geworden. Wist je al dat je deze handige dienst 30 dagen gratis kunt uitproberen? We vertellen je hieronder graag meer over Sprout Social en hoe wij het dagelijks gebruiken.

Monitoring en beheer van Twitter- en Facebookaccounts

Sprout Social is een online dashboard waarin je beschikt over alle functionaliteiten die je nodig hebt om te monitoren wat er met je Twitter- en Facebookaccounts gebeurt – vanuit 1 dashboard, met meerdere mensen, en in de cloud.

Twitter en Facebook management monitoring dashboard

Bij Frankwatching worden de Twitter- en Facebookaccount beheerd door de redactie, de community managers en door andere teamleden die verantwoordelijk zijn voor specifieke accounts. Met zo’n 1o teamleden, werkzaam binnen en buiten Nederland, beheren we 5 accounts (‘profiles’) in Sprout Social. Vrijwel 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Vanuit het dashboard van Sprout Social managen we de conversaties met ca. 75.000 Twittervolgers, ongeveer 13.000 Facebookfans en alle anderen die met of over ons het gesprek aangaan.

Overzichtelijke inbox & handige statistieken

Centraal in het dashboard staat de ‘inbox’. Van daaruit kunnen we de mentions in de gaten houden, reageren op tweets en Facebook comments, filteren op type bericht of account, zoeken, profielinformatie van volgers bekijken, eerdere conversaties zien met Twittervolgers (ook als een collega gereageerd heeft), monitoren op zoekwoorden en meer. Kortom, 1 inbox voor alle belangrijke dingen.

Vanuit het Sprout Social dashboard heb je daarnaast toegang tot overzichtelijke statistieken, een editorial calendar (om tweets en Facebook updates in te plannen), rapportages, en natuurlijk al je feeds waaronder je Twitterlijsten.

Teambeheer en toewijzing van taken

Twitteraccounts als @Frankwatching, @FWvacatures en @FWtrainingen worden door het Frankwatching team volledig in Sprout Social beheerd. Verschillende teamleden hebben toegang tot verschillende accounts, en dat met verschillende bevoegdheden.

Taken toekennen in sprout socialEen van de handigste functionaliteiten van Sprout Social is dat ieder van ons een collega vanuit het dashboard kan vragen om op een tweet of Facebookupdate te reageren. Via ‘task assignment’ kan het dienstdoende teamlid tweets en updates uitzetten bij collega’s, en zo’n collega kan dan de reactie afhandelen en afvinken. Dat levert een efficiënt en effectief werkproces op en zorgt voor een snelle en goede afhandeling van vragen van lezers en volgers!

We gebruiken Sprout Social ook om tweets en Facebookupdates in te plannen, zodat we zeker weten dat ze op het juiste moment verstuurd worden.

Sprout Social: tips & tricks

filteren twitter stream sprout socialWat zijn nou de handigste dingen in Sprout Social, en wat zijn de slimste tips? Hieronder de ervaringen van teamleden van Frankwatching die iedere dag met Sprout Social werken.

Renee Preijde (redactie): “Task assignment is mijn favoriete feature”

“Task assignment, incl. het toevoegen van comments, is mijn favoriete feature. Handig vind ik ook dat ik via ‘message type’ de keuze heb om bepaalde berichtsoorten aan of uit te zetten in mijn message-feed. Het is daarnaast erg makkelijk om een conversation terug te lezen en je hebt de history van het contact tussen ons en een gebruiker meteen bij de hand als je naar het profiel van die gebruiker gaat.”

Frank Janssen (online uitgever): “Ideale manier om je community management slim te organiseren”

“Ik vind het handig dat je – ook als je een dag niet gekeken hebt – toch redelijk snel alles kunt scannen door even door de inbox te lopen. Verder is het prachtig dat je op een gebruiker kunt ‘inzoomen’ en dat de tool dan toch onthoudt waar je ergens in de totale timeline gebleven was. En vanzelfsprekend – ook open deur – de mogelijkheid om meerdere accounts, zowel Facebook als Twitter-accounts, persoonlijk en zakelijk, tegelijk te managen. Maar bovenal is Sprout Social de ideale manier om ons community management efficiënt en effectief te organiseren, het is een onmisbare tool in de conversatie met onze lezers, auteurs, trainers, cursisten, adverteerders en vele, vele anderen!”

Sanne van Let (redactie): “Toewijzen van en overleggen over tweets erg handig”

“Misschien voor de hand liggend, maar ik vind de toewijs-functie voor tweets heel handig, met daarin de mogelijkheid om onder de toegewezen tweet te overleggen binnen het team, en deze eventueel aan een andere persoon door te zetten.”

Elja Daae (community manager): “Ik gebruik onderweg de iPhone app”

“Task assignment, het toekennen van tweets of Facebookupdates aan collega’s ter beantwoording, is ideaal. Echt prachtig vind ik het feit dat je ‘inbox’, je twitter stream, niet alleen @mentions bevat maar ook DM’s, en tweets met zoekwoorden die je zelf ingesteld hebt (in ons geval bijv. alle tweets die ‘Frankwatching’ of ‘#Frankwatching’ bevatten). Ik gebruik de gratis iPhone app heel veel als onderweg ben en ‘Twitterdienst’ heb.”

Sprout Social gratis proberen?

Voor wie nieuwsgierig is geworden: het is mogelijk om Sprout Social 30 dagen gratis te proberen. Er zijn zowel basispakketten voor kleine bedrijven en eenmanszaken, als meer uitgebreide pakketten voor bedrijven die met grotere teams hun Twitter- en Facebookaccounts willen beheren en monitoren.

Sprout Social uitproberen?