How to

Top 5 Podcast zoekmachines

0

[[image:podcastsearch.jpg::right:1]]Nu steeds meer internetgebruikers over breedband beschikken, wordt er meer audio en video content dan ooit op internet geconsumeerd. Maar ook het succes van de iPod, mp3-spelers en andere mediaplayers heeft een flinke impuls gegeven aan de download van video en podcasts. Dat betekent dat de behoefte aan goede zoekmachines voor audio en video eveneens sterk toeneemt. In het Frankwatching-artikel van vandaag aandacht voor het zoeken in audio en podcasts. Welke podcast zoekmachines steken elkaar naar de kroon als het gaat om de titel “Google van de podcasts”?

In de meest basale vorm is een podcast een vooraf opgenomen audioprogramma dat kan worden afgeluisterd op elke computer of gedownload naar elke MP3-speler, iPod of andere mediaspeler. Het voordeel is duidelijk: de opname kan op een zelf gekozen moment, plek en apparaat worden beluisterd. Onderdeel van het succes van podcasts is RSS, het kanaal waarmee ook podcast luisteraars zich kunnen abonneren op hun favoriete content. Maar net zoals bij gewone content van websites en weblogs, spelen ook zoekmachines een grote rol bij het vinden van goede content. Het is duidelijk dat bij een fenomeen als podcast waar we momenteel groeipercentages van zeker 100% per jaar hebben, gespecialiseerde zoekmachines echt in een behoefte voorzien.

Bij podcast zoekmachines spelen de volgende functionaliteiten een rol:

  • Zijn er RSS-feeds waarmee je je kunt abonneren op zoekvragen?
  • Kun je luisteren naar fragmenten waarin de gezochte termen voorkomen?
  • Hoe omvangrijk is de index waarin gezocht wordt of in welke mate komen er resultaten die passen bij iemands specifieke interessegebieden?
  • Is het gemakkelijk om een podcast aan te melden voor de index van de zoekmachine?
  • Is het gemakkelijk om de podcast te downloaden vanaf de resultatenpagina van de zoekmachine?
  • Zijn er nog bijzondere features die anderen niet hebben?

Een rondje langs de velden van de verschillende zoekmachines geeft het volgende resultaat.

[[image:podzinger.jpg::right:1]]Podzinger

Podzinger ging heel recent van start en doorzoekt inmiddels meer dan 20.000 podcasts. Ter illustratie: zoeken op ‘marketing‘ levert 2.400 resultaten op, zoeken op ‘search engine marketing‘ geeft uiteraard een duidelijker afgebakend zoekresultaat: 41 hits. Voldoende interessant dus voor iemand die in dit gebied is geïnteresseerd. [[image:podzingermenu.jpg::right:0]]Om te bepalen of de podcast interessant genoeg is om naar te luisteren, is het erg handig dat bij de presentatie van de zoekresultaten de tekst die voor en na het zoekwoord wordt uitgesproken eveneens wordt getoond. Aan de linkerzijde van het scherm wordt een tijdcode afgebeeld, door hierop te klikken kun je het betreffende fragment meteen afluisteren. Wil je meer dan kun je kiezen: wil je de hele MP3 downloaden, wil je je abonneren op de RSS-feed van de podcast of wil je je abonneren via iTunes of Yahoo!. Leuke service voor podcasters: je kunt een code van Podzinger krijgen waarmee je bezoekers van je website of weblog kunt laten zoeken in je eigen podcasts.

[[image:yahoo_copy1.jpg::right:0]]Yahoo! Podcasts

Bij Yahoo! Podcasts is het niet mogelijk om je op RSS-feeds te abonneren. Dat is bijzonder omdat Yahoo! een van de pioniers is op RSS-gebied. Je kunt ook geen fragmenten afluisteren, maar alleen de hele podcast en dat gebeurt dan via een eigen Yahoo! player.

[[image:yahooplayer.jpg::center:1]]

Zoeken op ‘marketing‘ levert slechts 433 resultaten op, zoeken op ‘search engine marketing‘ geeft 7 resultaten. Maar wil je files downloaden, dan moet je beschikken over een Yahoo-account. Doe je dat, dan wordt de file meteen naar je browser gedownload; kiezen voor opslaan op de harde schijf is er niet bij. Bepaald niet indrukwekkend, integendeel. En bijzonder feature is nog wel dat er onderscheid kan worden gemaakt tussen podcast-series en podcast-afleveringen waarin wordt gezocht. Bijzonder is ook dat er met reviews van luisteraars en ook tags wordt gewerkt.

[[image:blinkx.jpg::right:1]]Blinkx

Blinkx was goed in videozoeken en biedt sinds medio 2005 ook zoeken in podcasts aan. Zoeken op ‘marketing‘ geeft iets van 50 resultaten (het totale aantal wordt niet getoond), maar ondanks het aanvinken van de optie zoeken in podcasts worden hier video- en audioresultaten door elkaar heen getoond. Zoeken op ‘search engine marketing‘ geeft slechts 3 resultaten. Wat eveneens niet handig is dat in de zoekresultaten alleen de titel van de aflevering wordt getoond en niet de naam van de podcastshow. [[image:schuif.jpg::right:0]]Nuttig is dat je de zoekresultaten met een schuifje kunt sorteren op datum of relevantie. Vervelend is dat in het resultatenscherm automatisch een video begint af te spelen. Klikken op het podcast icoon geeft een nieuw venster waarin de podcast wordt afgespeeld. Het afluisteren van fragmenten is dus niet mogelijk. Blinkx was destijds wel de eerste service die een RSS-feed aanbood en ook abonneren via iTunes is mogelijk. Het aanmelden van podcasts gaat gemakkelijk.

[[image:podscope.jpg::right:1]]Podscope

Podscope is de volgende in het rijtje. Het is jammer genoeg niet te zien hoeveel zoekresultaten zoeken op ‘marketing‘ oplevert, maar ik heb de indruk dat het om grote aantallen gaat. Zoeken op ‘search engine marketing‘ levert 19 resultaten op. De zoekresultaten worden keurig weergegeven. [[image:podscopemenu.jpg::right:0]]Als je een zoekresultaat openklikt, dan kun je vervolgens gemakkelijk fragmenten afluisteren, files downloaden, doorklikken naar de homepage van de podcastshow, naar de permanente link van de aflevering en de RSS-feed. Het is allemaal erg gemakkelijk en overzichtelijk. Ook hier kun je je podcast gemakkelijk aanmelden en je kunt er, net als bij Podzinger, gebruik maken van de mogelijkheid om een zoekfunctie voor je eigen podcast op je eigen website of weblog toe te voegen. Voor de liefhebbers: er is ook een Podscope plugin voor de Firefox searchbox beschikbaar.

[[image:feedster.jpg::right:1]]Feedster

Feedster [deze service is komen te vervallen – redactie, 08-11-2014]. biedt ook al geruime tijd zoeken in podcasts aan. Zoeken op ‘marketing’ geeft 181 shows en 332 afleveringen. Zoeken op ‘search engine marketing’ geeft wonderbaarlijk genoeg 5 shows en 3 afleveringen. [[image:feedstermenu.jpg::right:0]]Je kunt de zoekresultaten sorteren op datum of relevantie. Je kunt jammer genoeg niet luisteren naar fragmenten, maar ze bieden als RSS-zoekmachine uiteraard wel RSS-feeds aan. Ook kun je je zoekresultaten per e-mail bezorgd krijgen. Downloaden gaat bij Feedster eveneens erg gemakkelijk.

Verder kwam ik Castsource nog tegen. Via deze service kun je een zoekvraag omzetten in een url voor een RSS-feed (zowel audio als video).

Podcast directories

Hoewel geen echte zoekmachines, kan het toch interessant zijn om ook via podcast directories te zoeken. Dit zijn sites die een gecategoriseerde lijst van podcasts bijhouden en waarin je daarnaast ook via trefwoorden kunt zoeken. Podfeed.nl biedt de mogelijkheid om te zoeken in Nederlandse podcasts. Het gaat om een uiterst eenvoudige zoekfunctionaliteit waarbij zowel shows (dat heet hier podcasts) als afleveringen (dat heet hier shows) worden getoond. Aantrekkelijk hier is natuurlijk het zoeken in alleen maar Nederlandstalige content. Bekende internationale directories zijn Podcast Alley, Podcast.net, Podcasting Station, PodNova en Indiepodder.org. Via het Dossier Podcast van frEdSCAPEs vond ik nog onderstaande tabel waarin verschillende directories met elkaar vergeleken worden (het origineel is te vinden bij Podcasting Tools).

Podcasting Directory
Alexa
PageRank
Categorized
Keyword Search
Podcast Alley
8,729
7
no
yes
Podcast.net
13,429
7
yes
yes
Podcasting News
19,714
6
yes
no
Podcast Pickle
46,089
5
no
yes
Podcast Directory
66,940
6
no
yes
Podcast Bunker
109,841
6
no
no
Podcast411
131,323
6
no
yes
Podcasting Station
152,274
5
yes
yes
AllPodcasts
299,479
5
no
yes
PodFeeder
337,159
6
yes
no
Podcast Host
344,230
4
yes
no
PodSites
648,004
6
no
no

Conclusie

Voor mij zijn Podscope en Podzinger de absolute toppers onder de podcast zoekmachines. Voor het abonneren op RSS-feeds zijn ook Blinkx en Feedster zeker de moeite waard. Ben je op zoek naar Nederlandstalige podcasts, gebruik dan Podfeed.nl. Bij het schrijven van dit artikel heb ik mede gebruik gemaakt van een artikel van Marshall Kirkpatrick. Heb je ook tips, waardevolle aanvullingen of heb ik interessante services over het hoofd gezien, reageer dan vooral hieronder!

[Met dank aan Monique voor de inspiratie]

[[tt:podcasting]], [[tt:podcasts]], [[tt:search]], [[tt:RSS]]